تبیان، دستیار زندگی
سیستم های بیومتریک از خصیصه‌های فیزیولوژیکی و رفتاری انسان جهت شناسایی استفاده می کنند. این روش امنیت و دقت را تا حد بسیار زیادی افزایش می دهد.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بیومتریک چیست؟


سیستم های بیومتریک از خصیصه‌های فیزیولوژیکی و رفتاری انسان جهت شناسایی استفاده می کنند. این روش امنیت و دقت را تا حد بسیار زیادی افزایش می دهد.


در مطلب قبلی در مورد سیستم های تشخیص هویت و یا بیومتریک توضیحاتی دادیم وعنوان نمودیم که برای وسایل بیومتریک دو نوع کاربرد امنیتی تعریف می‏شود: شناسایی و تصدیق هویت. که می تواند با بررسی اثر انگشت، امضا، عنبیه چشم، اسکن چهره و صدا اتفاق افتد.

بیومتریک چیست؟

در دانش بیومتریک عنوان می شود که دو نوع بررسی زیست سنجی وجود دارد :

1. تکنیک های رفتاری

2. خصوصیات فیزیکی

در نوع اول یکی از رفتارهای فرد مورد بررسی قرار می گیرد مثلا سنجش فرد از طریق امضاء که عضو این گروه(تکنیک های رفتاری) است

 اما در دسته دوم که غالبا سنجش محکم تری است شامل : اثر انگشت و عنبیه چشم و غیره می شود.

قدیمی ترین نوع بیومتریک اثر انگشت است در روش اثر انگشت از دو روش عمده استفاده می شود.

یکی دیگر از روش های جالب استفاده از نمودار حرارتی چهره است این پارامتر یکی از پارامتر هایی است که  در تمامی افراد حتی دوقلوها نیز متفاوت است.

اثر انگشت

 در روش اول دستگاه مانند یک شابلون عمل می کند و از محل قرار گیری ریزه کاریهای روی انگشت اثر گرفته و از انتهای لبه‌ها، انشعابها، کمانها، مارپیچها و حلقه ها نمونه ای تهیه می کند و الگوها بر این اساس تولید می شوند.

در روش دوم مابقی ریزه کاریهای ذکر شده نیز الگو برداری می شوند در حقیقت در این روش نوع، راستا(جهت) و ارتباط(موقعیت) ریزه کاریها هم مورد مقایسه قرار گرفته و عمل شناسایی اتفاق می افتد

خوب روش دوم دقیق تر است اما سایز الگو در آن دو الی سه برابر بزرگتر از روش اول می باشد.

نکته جالب دیگر آنکه شما نمی توانید در روش اول به تصویر اثر انگشت از الگوی مبنا دست یابید زیرا از تعدادی از ریزه کاریها الگوبرداری می شود و مابقی ترتیب اثر داده نمی شوند، ولی از روش دوم می توان به اثر انگشت نیز رسید.

بیومتریک چیست؟

چهره

خیلی از افراد فرم هندسی یک چهره را جزء خصوصیات منحصر به فرد ، افراد نمی دانند و به واقع هم تشخیص از طریق فرم هندسی چهره بسیار دشوار است.

این نوع تشخیص که به ندرت مورد استفاده قرار می گیرد معمولا در مکان ها یی استفاده می شود که تعداد کاربران کم است.

البته این روش به عنوان یک سیستم بیومتریک چند منظوره مورد استفاده قرار می گیرد که به آنها سیستم های مالتی بیومتریک گفته می شود بدین معنی که از چند خصوصیت استفاده می شود.

در این مورد هم دو روش وجود دارد

1. تصویر چهره فرد توسط یک دوربین سیاه و سفید با استاندارد که یک رزولوشن 240*320 و اقلا 3 تا 4 فریم را تولید کند، گرفته می شود. سپس خصوصیات پایه ای چهره مشخص می گردد این خصوصیات شامل شناسایی نقاط ثابت و معین در چهره که با مرور زمان کمترین حساسیت و تغییری را از خود نشان می دهند می باشد که شامل: قسمتهایی از چشم، اطراف بینی و دهان و بخشهایی که استخوان گونه را احاطه کرده اند می باشد.

2. در روش دوم از کل چهره یک تصویر کامل و یکجا گرفته می شود که بدون لوکالیزه کردن نقاط ویژه مورد پردازش قرار می گیرد که در پردازش آن هم از شبکه‌های عصبی استفاده می شود.

اما به طور کلی روش تشخیص از روی چهره چندان دقت بالایی ندارد مخصوصا در مورد افرادی که شباهت زیادی به هم دارند مثل دوقلو ها.

لذا از اینگونه سیستمها فقط در مکانهایی استفاده می شوند که امنیت دارای اهمیت زیادی نیست.

نحوه راه رفتن

بیومتریک چیست؟

معمولا این روش در جاهایی که ارتباط مستقیم با افراد میسر نیست کاربرد دارد خصوصا در فرودگاهها و معابر امنیتی.

در حقیقت این روش یک سیستم شناسایی مخفی به حساب می آید

الگوی مورد نظر در این روش نوع راه رفتن ، حرکت سر و دستان است در این روش یک تصویر از شخص در هنگام راه رفتن بدست می آید که معرف نمودار جابجایی و زمان برای او است.

نمودار حرارتی چهره

یکی دیگر از روش های جالب استفاده از نمودار حرارتی چهره است این پارامتر یکی از پارامتر هایی است که  در تمامی افراد حتی دوقلوها نیز متفاوت است. جالب است بدانید که نمودار ترموگرام در برابر گذشت زمان،آرایش و اصلاح کردن مقاوم است، حتی جراحی پلاستیک نیز باعث بروز آسیب به نمودار ترموگرام نمی شود.

در این روش از یک دوربین مادون قرمز با طول موج 3 الی 5 میکرون یا 8 الی 12 میکرون استفاده می شود بدین صورت که تا عمق 4 سانتی متر زیر پوست را حس می کند.

ادامه دارد...

فائزه سیدخاموشی

بخش دانش و زندگی تبیان


منابع:

"BIOMETRICS & SECURITY" by: National science and technology council

"Phoenix Data Quality" Police Research Group 1998; "on the record HMI of Constabulary 2000

maximumtech