تبیان، دستیار زندگی
امیر قادری دست توی دست علی معلم گذاشت تا سایت کافه سینما را راه اندازی کند؛ سایتی درباره سینما که معتقد است، در نوع خودش موثرترین خواهد بود
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

امیر قادری: بهترین می شویم

گروه سینما و تلویزیون: سینمای ایران، صاحب یک رسانه مجازی دیگر شد؛ کافه سینما. کسانی هم که این سایت خبری، تحلیلی، سینمایی را راه انداخته اند، افرادی مشهور در حوزه سینمانویسی و نقد هستند: امیر قادری و علی معلم. امیر قادری نسبتا جوان، در حال حاضر مشهورترین منتقد سینمای ایران است. علی معلم هم، مدیرمسئول مجله سینمایی دنیای تصویر، تهیه کننده و دارنده عناوین اجرایی فراوان در حوزه سینما است.

 امیر قادری

امیر قادری، می گوید که کافه سینما، قرار است رسانه ای مستقل باشد برای سینمادوستان، سینماگران و آن ها که سینمانویسی را، تازه آغاز کرده اند و دنبال رسانه ای می گردند؛ و البته قرار است که در کنار همه این ها، انرژِی بدهد به این سینما، شور و شوق و انگیزه بدهد به این سینمای کمی تا قسمتی بی شور و انگیزه. این منتقد می گوید که دوست داشت راه اندازی سایت، روزهای نزدیک به ولادت امام رضا (ع) باشد؛ که برایش مهم بوده و هست.

گفتگوی تبیان را می خوانید؛ با امیر قادری، درباره انگیزه های راه اندازی سایت کافه سینما.

***

• چه خبر؟

- خبر این که سایتی را راه انداخته ایم که امیدواریم بتوانیم به جایی که انتظارش را داریم، برسانیمش.

• چه شد که سراغ کافه سینما و راه اندازی آن رفتید؟

- حقیقتش این که فکر کردیم جامعه ما، منتظر یک رسانه آنلاین جامع و همراه با سینمای ایران بود تا در این روزگاری که سینمای ما، بالاخره کمی تا قسمتی زمین گیر شده، بتواند در حد و اندازه خودش، شوق و انرژی و انگیزه بدهد به این سینما؛ چه برای مخاطبان سینما و چه برای سینماگران ما. امیدوارم بتوانیم این فضا را فراهم کنیم.

• شما به عنوان یکی از پرکارترین و مشهورترین منتقدان کشور، تریبون ها و رسانه های خاص خودتان را داشتید که کم هم نبودند. چی شد که به فکر یک تریبون و رسانه دیگر مثل این افتادید؟

- یکی از بزرگترین انگیزه ها برای من، همکاری با علی معلم بود؛ کسی که قبلا خواننده مطالبش بودم و بعدها، جزو نویسندگان مجله اش شدم. دنبال این بودیم که نگاه های مشترک بیشتری با هم داشته باشیم که بالاخره این سایت، چنین فرصتی را ایجاد می کرد. از طرف دیگر، گروهی از نویسندگان و همکاران جوان را هم داشتیم که به نظر می رسید با کنار هم گذاشتن آن ها، می توانستیم نسل جدیدی از نویسندگان سینمایی را شکل بدهیم. و مهمتر از همه، این که رسانه های ترکیبی مجازی مثل این، برخلاف رسانه های چاپی و صوتی و تصویری دیگر، امکان تعامل بین دو طرف و کم کردن فاصله نویسنده و خواننده را بیشتر برای ما فراهم می کرد.

• این تعامل دو طرفه بین نویسنده و مخاطب، خیلی برایتان مهم بود؟

- اصلا یکی از بحث های ما سر همین بود که بتوانیم چنین فضایی را فراهم کنیم تا فاصله ها را، کم کند و مخاطبان را، بیشتر به ما نزدیک کند.

• شما خودتان یک پایگاه مجازی برای نوشته های خودتان داشتید. آن جا وقتی که مطلبی می نوشتید، میزان کامنت ها و پیام هایی که برایتان می گذاشتند، چقدر بود؟

- چون هر چند روز یک مطلب می گذاریم، میزان کامنت ها، به دو، سه هزار تا می رسد؛ روزانه چیزی نزدیک به صد، صد و خرده ای کامنت. ضمن این خیلی از نویسنده های سایت، همان هایی هستند که آن جا هم مطلب می گذاشتند.

• آن پایگاه مجازی، برایتان کافی نبود؟

- ببینید، اشتباه نکنید: سایت کافه سینما، قرار نیست ادامه آن پایگاه مجازی قبلی من باشد...

• یعنی مستقل و قائم بالذات خواهد بود؟

- صددر صد. یک کار کاملا مستقل است که موسسان آن، من و آقای معلم هستیم. احساس می کردیم دوستانی که در پایگاه قبلی من کامنت و یادداشت های ارزشمندی می گذاشتند، می توانند در اینجا فرصت خوبی برای همکاری و نوشتن در اختیار داشته باشند. فکر می کنم این دوستان، نسلی از نویسندگان جدید سینمایی هستند که لحن، انرژِی،

من و علی معلم، تا حالا کاری نکرده ایم که در آن، دوم باشیم. البته در حوزه ای هم که بلد نبوده ایم، کاری انجام نداده ایم، اما وقتی هم کاری را بلد بوده ایم و انجامش داده ایم، در آن حتما اول بوده ایم

دید و قدرت خودشان را دارند و خیلی عالی می شود که در سایه تایید یک رسانه مستقل، بتوانند به صورت حرفه ای وارد این فضا شوند. بحث، اصلا شخصی نیست؛ امیدواریم این جا نهادی باشد که افراد دخیل در آن، بتوانند با استفاده از آن، کار مثبتی برای سینمای ایران انجام دهند.

• به عبارت دیگر، شما می خواهید جمع جوان و تازه واردی از منتقدان را، که فعلا دارند به صورت خودجوش می نویسند و سینما را دنبال می کنند، آموزش داده و وارد ادبیات حرفه ای سینمای ایران کنید؟

- بهتر است به جای آموزش، بگوییم که این نویسندگان سینمایی، تحت یک سازمانی باشند.

• اما شما بالاخره کلاس های آموزش منتقد حرفه ای را هم راه انداخته اید، نه؟ چیزی که در ایران کمتر به این سبک و سیاق سابقه داشته...

- راستش را بخواهید، در مملکت ما کمی بین نسل های مختلف، فاصله افتاده. معمولا نسل هایی که قبل تر از نسل جدید وارد سینما شده اند، نوعی گارد دفاعی در مورد تازه واردها می گیرند. چون خودم برای ورود به این فضای  حرفه ای، مصائب زیادی را تجربه و تحمل کردم، می خواهم به سهم خودم، کاری کنم که نویسندگان تازه وارد، دچار این تجربه های منفی نشوند؛ و نویسندگانی که انرژی و استعدادش را دارند، سریع تر وارد کانال نویسندگی سینمایی حرفه ای شوند.

• پیش بینی شما، برای میزان بازدید کنندگان این سایت، چقدر است؟

- من و علی معلم، تا حالا کاری نکرده ایم که در آن، دوم باشیم. البته در حوزه ای هم که بلد نبوده ایم، کاری انجام نداده ایم، اما وقتی هم کاری را بلد بوده ایم و انجامش داده ایم، در آن حتما اول بوده ایم.

• یعنی باید منتظر پربیننده ترین سایت سینمایی ایران باشیم؟

-  ببینید، پربازدید بودن، ویژگی مهمی نیست...

• تاثیرگذارترین؟

- دقیقا. امیدواریم در کنار بقیه رسانه ها، تاثیرگذارترین، دوست داشتنی ترین و دلچسب ترین باشیم؛ بازدیدها زیاد مهم نیست. یعنی میزان بازدیدها مهم هست، ولی نه به اندازه اولی ها که گفتم. مهمترین هدف ما، فعلا این است که بتوانیم چنین رسانه ای، برای سینمای ایران و سینمادوستان ایرانی باشیم.


عیسی محمدی

گروه سینما و تلویزیون تبیان