• Nombre de visites :
  • 3921
  • 24/10/2007
  • Date :

İmam Humeyni"nin -ks- Hayatı 3

humeyni
  Babam hiç konuşmadan odasına çekildi. Sanki içinde bir şey kırılmış gibiydi, gözleri yaşla doldu. Babam bu denli şefkat ve sevgiye şaşırmıştı.

İmam Humeyni"nin seçkin bir arif ve alim olarak düşüncelerini incelemek, bu yüce insanın düşünce temellerini tanımaksızın mümkün olamaz. Yaşamını dini ve fıkhî ilimlerin teorik incelemelerine adayan İmam, aydın ve ilahi bir bakış açısıyla dindarlık alanında yeni bir çığır başlattı ve İslamiyetin bütün sosyal ve siyasi kapasite ve kabiliyetlerini sergiledi. İmam Humeyni siyaset meydanlarına girmenin dinden uzaklaşma ve bizzat siyaset hile ve yalandan ibaretmişcesine algılanırken İslam dininin siyasetle kopmaz bağları olduğunu açıkladı.

  Rahmetli İmam Humeyni mücadeleye ilk başladığı dönemlerde bir siyaset adamı kendilerini ziyaret ederek şöyle demişti:"" Ey İmam, siyaset demek yalan demek, hile ve riyakarlık demektir, siz bunu bize bırakın."" O adama İmam (ra)"in cevabı ise şöyle olmuştu: Biz ta baştan beri sizin söylediğiniz türden bir siyasete girmedik. Bizim siyasetimiz, peygamberlerin ve özellikle İslam Peygamberi Hz. Muhammed (saa)"in yoludur.

  İmam Humeyni"nin  bireysel ve sosyal yaşamını incelediğimizde şu gerçeği görmekteyiz ki İmam, peygamberlerin yolunu izlemekle yetinmeyip, davranış, cesaret, tedbir, sevgi ve sade yaşamak bakımından da büyük evliyaları örnek almıştır. Kuşkusuz ancak ilahi irade ve yüce rabbimizin mutlak gücüne dayanmış bir insan, yarım asırlık sürekli ve yorgunluk bilmeyen bir mücadele sürdürebilir. İmam, insanların kurtuluşunun gerçek öncüsüydü ve süper güçlerin karizmasını çizmek her şeyden önce inançlarda büyük bir evrim gerçekleştirdi. İmam milletlerde özgüven duygusu, direniş ve cesaret hissi yarattı, kendilerini ecnebilere karşı hor gören gençlere güç verdi ve kadınların sosyal yaşamda aktif davranmalarını sağladı. İmam uyanış ıslahatçısı siyaseti bilen bir alim, yeni düşüncelere sahip bir bilgin ve cesur bir arifin en somut örneğiydi. Rahmetli İmam Humeyni iktidar tedbirlerini hem de kalplerin yolunu çok iyi belin bir insandı.

  Hz. Ali (sa)"in şöyle buyruduğu rivayet edilmektedir:

""İnsanlarda üç şey değişebilir. 1- Padişahlara yakın olmak 2- başkanlık ve 3- yoksulluktan sonra muhtaç olmamak. Bu durumlar karşısında değişmeyen insanlar sağlam akıl ve seçkin ahlaka sahip insanlardır.""

Ve işte rahmetli İmam Humeyni bu vasfa uygun kimseydi.


İmam Humeyni"nin -ks- Hayatı 2

İmam Humeyni"nin -ks- Hayatı 1

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)