تبیان، دستیار زندگی
با مروری بر آیات الهی خواهیم دید كه حضرت ابراهیم(ع) نزد خداوند متعال از مقام والایی برخوردار است چندان كه حق تعالی به منظور تكریم وی و حفظ شخصیت و حیات ابراهیم(ع) دین استوار ما را نیز «اسلام» نامیده و آن را به ابراهیم(ع) نسبت داده است چنان كه فرماید:«... م
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

و خداوند ابراهیم را دوست گرفت...

اخلاص

با مروری بر آیات الهی خواهیم دید كه حضرت ابراهیم(ع) نزد خداوند متعال از مقام والایی برخوردار است چندان كه حق تعالی به منظور تكریم وی و حفظ شخصیت و حیات ابراهیم(ع) دین استوار ما را نیز «اسلام» نامیده و آن را به ابراهیم (ع) نسبت داده است چنان كه فرماید:«... ملة ابیكم ابراهیم هو سماكم المسلمین من قبل ... .»(1)

خداوند، کعبه‌ای را که آن جناب ساخت «بیت الحرام» و قبله عالمیان قرار داد و برای زیارت آن، مناسک حج را تشریع نمود تا بدین وسیله یاد مهاجرتش را به آن دیار و اسکان همسر و فرزندش را در آن جا و خاطره ذبح فرزند و توجهاتش به خدا و آزار و محنت‌هایی را که در راه خدا دیده زنده نگاه بدارد.

خداوند حضرت ابراهیم(ع) را علم، حکمت، کتاب، ملک و هدایت ارزانی داشته و هدایت او را در نسل و اعقاب او کلمه باقیه قرار داده است.

موارد دیگری كه در قرآن كریم در بیان فضایل و مقامات حضرت ابراهیم(ع) آمده به اختصار چنین است:

1- خدای تعالی رشد و هدایت او را قبلاً به وی ارزانی داشته بود.(2)

2- او را در دنیا برگزید. او در آخرت نیز در زمره صالحین خواهد بود؛ زیرا او در دنیا وقتی خدایش فرمود: «تسلیم شو» گفت: «تسلیم امر پروردگار عالمیانم». (3)

3- او کسی است که روی دل را به پاکی و خلوص متوجه خدا کرده بود و هرگز شرک نورزید. (4)

4- او کسی است که دلش به یاد خدا قوی و مطمئن شده و به همین جهت به ملکوتی که خدا از آسمان‌ها و زمین نشانش داد ایمان آورد و یقین کرد.(5)

5- خداوند او را خلیل خود خواند.(6)

6- رحمت و برکات خود را بر او و اهل بیتش ارزانی داشت.(7) و او را به وفاداری ستود.(8)

7- او را به وصف حلیم و أوّاه(نرم دل) و منیب (بسیار بازگشت کننده) توصیف کرد.(9)

خداوند، کعبه‌ای را که آن جناب ساخت «بیت الحرام» و قبله عالمیان قرار داد و برای زیارت آن، مناسک حج را تشریع نمود تا بدین وسیله یاد مهاجرتش را به آن دیار و اسکان همسر و فرزندش را در آن جا و خاطره ذبح فرزند و توجهاتش به خدا و آزار و محنت‌هایی را که در راه خدا دیده زنده نگاه بدارد.

8- و نیز او را مدح کرده به این که امتی خداپرست و حنیف بوده و هرگز شرک نورزیده و همواره شکرگزار نعمت‌هایش بوده و این که او را برگزیده و به راه راست هدایت نمود و به او اجر دنیوی داده و او در آخرت از صالحین است.(10)

9- ابراهیم(ع) پیغمبری صدیق بود.(11) و قرآن او را از بندگان مومن و از نیکوکاران شمرده و به او سلام کرده است.(12) و او را از کسانی دانسته که نیرومند و با بصیرت بوده و خداوند با یاد قیامت خالصشان کرده است. (13)

10- خداوند او را امام قرار داد.(14) و او را یکی از پنج پیغمبری دانسته که اولوالعزم و صاحب شریعت و کتاب بودند.(15)

11- خداوند او را علم، حکمت، کتاب، ملک و هدایت ارزانی داشته و هدایت او را در نسل و اعقاب او کلمه باقیه قرار داده است.(16) و نیز خداوند نبوت و کتاب را در ذریه او گذاشت. (17) و برای او در میان آیندگان لسان صدق (زبان نیک) قرار داد. (18)

این بود فهرست آن مناصب الهی و مقامات عبودیتی که خداوند به ابراهیم ارزانی داشته و در قرآن از وی، نام برده است و قرآن کریم فضایل و کرامات هیچ یک از انبیای کرام را به این تفصیل ذکر نفرموده است.

پی‌نوشت‌ها:

1- این دین، دین پدر شما ابراهیم است و او قبل از این شما را مسلمان نامیده است.(حج:78)

2-انبیاء:51 .

3- بقره/ 130 و 131 .

4- انعام/ 79 .

5- بقره/ 260؛ انعام: 75 .

6- نساء/125 .

7- نجم/ 37.

8- هود/ 73 .

9- هود/ 75.

10- نحل/120-122 .

11- مریم/ 41 .

12- صافات/ 83- 111 .

13- ص/ 45 – 46 .

14- بقره/ 124 .

15- احزاب/ 7؛ شوری/ 13؛ اعلی/ 18- 19 .

16- نساء/ 41؛ انعام/ 74-90؛ زخرف/28 .

17- حدید/ 26 .

18- شعراء /84 .

منبع:

مباحث علمی در المیزان، ج1، صص127-128، تهیه و تنظیم دفتر انتشارات اسلامی، با اندكی تصرف.

لینک مطالب مرتبط :

داستان ابراهیم خلیل در قرآن