تبیان، دستیار زندگی
یك دستگاه خودكار به خودی خود (بدون نیاز به فرمان انسان) كار می كند. دستگاه هایی كه به خودی خود كار می كنند طیف گستره ای را شامل می شوند،...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

دستگاه های خودكار

یك دستگاه خودكار به خودی خود (بدون نیاز به فرمان انسان) كار می كند. دستگاه هایی كه به خودی خود كار می كنند طیف گسترده ای را شامل می شوند، از دستگاه های ساده، مثل درب خودكار، تا دستگاه های پیچیده، مثل روبات. سیستم های تنظیم خودكار، انسان را از بسیاری سختی های حین انجام كار خلاص می كنند. علاوه بر صرفه جویی در انجام كار، یك سیستم خودكار می تواند خیلی مؤثرتر از انسان دستگاه را كنترل كند. دستگاه های خودكار به دو روش كار می كنند. بعضی از آنها، مانند ماشین لباس شویی، وقتی شروع به كار می كنند، یك روال مشخصی از كارها را انجام می دهد. گروه دیگری، مثل چراغ راهنمایی و رانندگی، به تغییرات پیرامونشان عكس العمل نشان می دهند یا میزان كارایی شان را بررسی می كنند و متناسب آن عملكردشان را تنظیم نموده و احیاناً تغییر می دهند.

چراغ خودكار

چراغ های جدید خیابان ها به طور خودكار روشن و خاموش می شوند. یك مداری بسازید كه در هنگام تاریكی،LED را روشن نماید، و در هنگام روشناییLED را خاموش كند. این عمل در چراغ های خیابان روی می دهد. یك LDR شدت نور محیط را دریافت می كند، و هنگامی كه نور محیط كم است مقاومتش كاهش یافته و جریان از LED عبور می كند، بر عكس هنگامی كه نور محیط زیاد است مقاومتش افزایش می یابد. جریان در حال تغییر به ترانزیستور و دروازهNAND می رود، تاLED را (در یك حد از قبل تنظیم شده ای) روشن و خاموش كنند. قبل ساخت مدار درس "ساخت مدار و آشنایی با قطعات" را مرور كنید.

توصیه می شود برای این فعالیت پژوهشی اولیاء محترم نیز كمك كنند.

وسایل مورد نیاز

وسایل ساخت چراغ خودكار

مقاومت ٢٢٠ اهمی، دیود نورانی (LED)،مقاومت نوری (LDR)، آی سی ٤٠١١B - چهار دروازهNAND، ترانزیستورNPN مثلBC٤٤١ یا مشابه آن، مقاومت متغیر ٥كیلو اهمی، مقوا، بردبورد و پایه، باتری ٩ ولتی و سری آن، سیم چین، چسب، سیم لخت كن، سیم بردبورد

قطعات را همانند شكل زیر بر روی بردبورد قرار دهید.

ساخت چراغ خودكار

در جدول زیر نحوه سیم كشی و اتصال مقاومت آمده است.

چراغ خودكار

١- با لوله كردن مقوا و چسب زدن آن به شكل استوانه، دودكش كوچكی برای مقاومت نوری (LDR) بسازید. دودكش را بر رویLDR قرار دهید.

ساخت چراغ خودكار

٢- مدار را در محیط روشن (تحت نور طبیعی یا روشنایی مصنوعی) قرار دهید. مطمئن شوید بالایLDR كاملاً به سمت نور باشد. شاخص مقاومت متغیر را تنظیم كنید تا دیود نورانی (LED) كاملاً خاموش شود.

ساخت چراغ خودكار

٣- مدار را با قرار دادن دستتان بر روی دود كش امتحان كنید. هنگامی كه نور كاهش می یابد، مقاومت مدار كاهش می یابد، و اجازه می دهد جریان بیشتری به دروازه NAND برسد در نتیجهLED روشن شود.

ساخت چراغ خودكار

٤- حال مدار را در محیطی كه مقدار نور تغییر می كند قرار دهید، و در صورت لزوم مقاومت متغیر را مجدداً تنظیم كنید. وقتی نور زیر سطح تنظیم شده در مقاومت متغیر برسد،LED به طور خودكار روشن می شود.

ساخت چراغ خودكار

آسیاب بدون توقف

تاریخچه كنترل خودكار به سال ١٧٤٥ باز می گردد هنگامی كه مخترع انگلیسی، ادموند لی، وسیله ای به نام"دم چتری" را ساخت.

این وسیله بالای آسیاب بادی را می چرخاند به طوری كه بادبان های آسیاب همیشه رو به باد قرار گیرد. قبل از آن، وقتی جهت باد تغییر می كرد، آسیابان ها با دست بالای آسیاب بادی را می چرخاندند. دم چتری یك مثال از سیستم تنظیم خودكار است كه محیط اطراف دستگاه (در این مورد جهت باد می باشد) را بررسی می كند.

آسیاب خودكار

دیوار هوشمند

موسسه عرب در پاریس، دیوار هوشمندی دارد كه در طول روز، به طور خودكار مقدار نور ورودی به ساختمان را تنظیم می كند، به طوری كه شدت نور مناسب در تمام لحظه ها برای روشنایی داخل ساختمان تأمین شود. در پشت پنجره ها روزنه های وجود دارد كه در نور زیاد باریك می شوند و در هوای تیره و ابری این دریچه ها پهن می گردند.

دیوار هوشمند

بازگشت