تبیان، دستیار زندگی
رشد تکنولوژی روی نهادهای اجتماع تاثیر می گذارد و آن ها را متحول می کند. این تحول تکنولوژیک به تحول اجتماعی منجر می شود...
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تاثیرات فضای مجازی بر نوجوانان  - جلسه دوم

اهداف جلسه:

• آشنایی با بحران هویت و اختلال در شکل گیری شخصیت (2)

• آشنایی با مبحث تعارض ارزش ها

• آشنایی با مبحث شکاف نسل ها

• آشنایی با مبحث انزوای اجتماعی

وسایل مورد نیاز:

• کامپیوتر مجهز به اینترنت

مقدمه

رشد تکنولوژی روی نهادهای اجتماع تاثیر می گذارد و آن ها را متحول می کند. این تحول تکنولوژیک به تحول اجتماعی منجر می شود یعنی روی نهاد های اجتماعی وبه طور مشخص تر بر نهاد خانواده ، حکومت ، اقتصاد ، آموزش و پرورش و... تاثیر می گذارد. نکته ی مهم این است که تاثیر برهر کدام از نهاد های اجتماعی را به همراه می آورد و تحول اجتماعی ، تحول فرهنگی را ایجاد می کند.

تاثیرات فضای مجازی بر نوجوانان  - جلسه دوم

«تلویزیون رسانه ای با ساختارهای سمعی و بصری پیچیده محسوب می شود که در آن عناصر فنی «تصویر و صدا» از تلفیق رنگ و نور می تواند اثرات متمایزی را از جنبه ی محتوا ی برنامه ای که ارایه می کند ، ذهنیت مخاطبانش منتقل سازد .»

تاثیرات فضای مجازی بر نوجوانان  - جلسه دوم

2-1 بحران هویت و اختلال در شکل گیری شخصیت (2)

با امکانات و گزینه‏هاى فراوانى که رسانه‏هاى عمومى از جمله اینترنت در اختیار جوانان مى‏گذارند، آنان دائماً با محرک‏هاى جدید و انواع مختلف رفتار آشنا مى‏شوند. چنین فضایى هویت نامشخص و پیوسته متحولى را می آفریند، یعنی "اینترنت یک صحنه اجتماعی است که فرد را در موقعیت های متنوع نقش ها و سبک های زندگی، قرار می دهد و از آن تأثیر می پذیرد".

واقعیت این است که از نظر صاحبنظران جامعه شناسی، شکل گیری هویت افراد تحت تأثیر منابع گوناگونی است. عمده ترین این منابع خانواده، رسانه های گروهی، مدرسه و گروه همسالان است. "از این میان رسانه های گروهی با توجه به گستره نفوذ و فراگیری آن اهمیت ویژه ای یافته اند. گسترش تلویزیون های ماهواره ای موجب شده است شکل گیری نظام شخصی و هویت افراد تحت تأثیر عوامل متعدد و گاه متعارض قرار گیرد".

تاثیرات فضای مجازی بر نوجوانان  - جلسه دوم

2-3 تعارض ارزش ها

تغییرات تکنولوژیکی ارزش ها و هنجارهای اجتماعی را تحت تأثیر خود قرار داده است. یکی از چالش های فرا روی فرهنگ ها برخورد با این پدیده است. چون اساساً ورود اینترنت همراه با ارزش های غربی، چالش های جدیدی را در کشورهای دیگر به وجود آورده است. از آنجایی که برخی از عناصر موجود در این پدیده مغایر با فرهنگ خودی (ارزش های اسلامی- ایرانی) است، پس می توان گفت اینترنت می تواند آسیب های زیادی را به همراه داشته باشد. مثلاً ورود اینترنت در حوزه خانواده موجب تغییر نظام ارزشی در خانواده ها می شود. در یک مطالعه تجربی نشان داده شد که استفاده جوانان از اینترنت موجب کاهش ارزش های خانواده شده است.

تاثیرات فضای مجازی بر نوجوانان  - جلسه دوم

2-4 شکاف نسل ها

اینترنت شکاف میان نسل ها را بیشتر کرده است و اکنون شکاف میان نسل دوم و سوم علاقمند به اینترنت نیز آشکار شده، به گونه ای که هیچ یک زبان دیگری را نمی فهمند. امروزه با ورود وسایل و تکنولوژی‌های جدید به عرصه خانواده‌ها شاهد این هستیم که والدین و فرزندان ساعت‌های متمادی در کنار یکدیگر می‌نشینند، بدون آنکه حرفی برای گفتن داشته باشند. ما دیگر کمتر نشانه‌هایی از آن نوع خانواده‌هایی را داریم که والدین و فرزندان دور هم نشسته و درباره موضوعات مختلف خانوادگی و کاری با هم گفتگو کرده و نظرات همدیگر را راجع به موضوعات مختلف جویا شوند. در شرایط فعلی روابط موجود میان والدین و فرزندان به سردی گرائیده و دو نسل به دلیل داشتن تفاوت‌های اجتماعی و تجربه‌های زیسته مختلف زندگی را از دیدگاه خود نگریسته و مطابق با بینش خود آن را تفسیر می‌کنند. نسل دیروز (والدین) احساس دانایی و با تجربگی می‌کند و نسل امروز (فرزندان) که خواهان تطابق با پیشرفت‌های روز است، در برابر آنها واکنش نشان می‌دهد و چون از پس منطق و نصیحت‌های ریشه‌دار و سرشار از تجربه آنها بر نمی‌آید به لجبازی روی می‌‌آورد.

تاثیرات فضای مجازی بر نوجوانان  - جلسه دوم

امروزه سرعت تکنولوژی شکاف بین نسل فرزندان و والدینشان را بسط داده است. براساس اظهارات معاون سازمان بهزیستی کشور میزان گفتگو در بین اعضای خانواده در کشور تنها حدود 30 دقیقه است که این می‌تواند آسیب‌زا باشد. فرزندان در مقایسه با والدین با وجود اینکه در یک فضای فرهنگی زندگی می‌کنند اطلاعات، گرایش‌ها و رفتارهای متفاوتی دارند، عوامل متعددی بر این پدیده تأثیرگذارند و این شکاف را روز به روز بیشتر می‌کنند. سرعت تحولات و بسط ارتباطات با جهان توسعه‌یافته، توجه بیشتر جوانان به برنامه‌های جهانی‌شدن فرهنگ، رسانه‌ها، گسترش روزافزون انجمن‌ها و کانون‌هایی غیر از کانون خانواده برای پیوستن و تعلق یافتن جوانان به آن‌ها و غیره از آن جمله است.

تاثیرات فضای مجازی بر نوجوانان  - جلسه دوم

2-5 انزوای اجتماعی

امروزه اینترنت در زندگی اجتماعی، جای دوستان و نزدیکان را گرفته و در حقیقت جایگزین روابط دوستانه و فامیلی شده است. افرادی که ساعت ها وقت خود را در سایت های اینترنتی می گذرانند بسیاری از ارزش های اجتماعی را زیر پا می نهند. چرا که فرد دیگر فعالیت های اجتماعی خود را کنار گذاشته و به فعالیت های فردی روی می آورد. "نتایج پژوهش شاندرز نشان داد که استفاده زیاد از اینترنت با پیوند ضعیف اجتماعی مرتبط است. برعکس کاربرانی که از اینترنت کمتر استفاده می کنند، به طور قابل ملاحظه ای با والدین و دوستانشان ارتباط بیشتری دارند".

تاثیرات فضای مجازی بر نوجوانان  - جلسه دوم

بررسی محققان نشان می دهد شاید هیچگاه کاربران اینترنت از افسردگی و انزوای اجتماعی خود آگاه نباشند و در صورت آگاهی آنرا تایید نکنند اما ماهیت کار با اینترنت چنان است که فرد را در خود غرق می کند. پژوهش های انجام شده حاکی است دنیای اجتماعی در آینده دنیای منزوی باشد چرا که اینترنت با توجه به رشدی که دارد و جذابیت های کاذبی که برای نوجوانان ایجاد می کند آنها را به خود معتاد ساخته و جانشین والدین می شود.

تاثیرات فضای مجازی بر نوجوانان  - جلسه دوم

تکلیف1: با توجه به مطالب ارائه شده در این درس در مورد شکاف بین نسل ها تحقیق و بررسی نمایید. به نظر شما بین نسل شما و والدین شما شکاف نسل ها اتفاق افتاده است؟

علاعم آن چیست؟ چطور می توان این فاصله را کم کرد؟

تکلیف2: به افراد جامعه یا مدرسه ی خود دقت کنید چند مورد از آنها دچار انزوای اجتماعی شده اند؟ نشانه های انزوای اجتماعی چیست؟ چه دلایلی باعث ایجاد این مشکل شده است؟

محل بازدید/ اردو/ خرید: _________

منابع مطالعه: برای کسب اطلاعات بیش تر در زمینه مطالب مرتبط این درس کتاب "شکاف نسل ها" نویسنده: مریم سرود را مطالعه نمایید.

تاثیرات فضای مجازی بر نوجوانان  - جلسه دوم

مطالب مرتبط:

تاثیرات فضای مجازی بر نوجوانان  ، جلسه اول 

تاثیرات فضای مجازی بر نوجوانان  ، جلسه دوم

تاثیرات فضای مجازی بر نوجوانان  ، جلسه سوم

تاثیرات فضای مجازی بر نوجوانان  ، جلسه چهارم

تاثیرات فضای مجازی بر نوجوانان  ، جلسه پنجم 

تاثیرات فضای مجازی بر نوجوانان  ، جلسه ششم 

تاثیرات فضای مجازی بر نوجوانان  ، جلسه هفتم 

تاثیرات فضای مجازی بر نوجوانان  ، جلسه هشتم

تهیه کننده: الهام گارسچی

تنظیم کننده: محبوبه همت