تبیان، دستیار زندگی
تهران خیلی وقت است پوست انداخته و چهره قاجاریِ سرسبز و ییلاقی اش را لایه های بتن و دود و سیمان و غبار پوشانده...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

10 باغ موزه  تاریخی تهران (بخش دوم)

۱۰ باغ‌موزه‌ تاریخی تهران (بخش دوم)

باغ ایرانی

۱۰ باغ‌موزه‌ تاریخی تهران (بخش دوم)

این باغ که در بافت قدیمی محله  ده  ونک قرار دارد، حدود 3 تا 4 هکتار مساحت دارد و بر اساس الگوی باغ ایرانی طراحی و ساخته شده است. در فضای سبز بی نظیر این باغ درختان قدیمی حفظ شده اند و درختان جدیدی مانند مورد، برگ نو، زرشک، شیرخشت، رز، نسترن و ... نیز به بافت گیاهی آن اضافه شده اند. این باغ یک عمارت قدیمی بسیار زیبا دارد و  در کنار بخش های فرهنگی و هنری، زمین بازی ویژه ی کودکان، زمین ورزش، رستوران و چای خانه و نمازخانه نیز دارد.

خانه  مقدم

۱۰ باغ‌موزه‌ تاریخی تهران (بخش دوم)

خانه  تاریخی مقدم هم نزدیک میدان توپخانه قرار دارد و 2117 متر مربع مساحت آن است. این خانه به دلیل داشتن اشیای بسیار ارزشمندش، یکی از گران بهاترین خانه های جهان است. این خانه از اواخر دوران قاجار تا امروز پابرجا مانده است و منزل پدری استاد محسن مقدم، اولین باستان شناس ایرانی و از شاگردان کمال الملک بوده است. استاد مقدم و همسر فرانسوی اش تصمیم گرفتند اشیای تاریخی را که در آن زمان در معرض نابودی یا خروج از ایران قرار داشتند، بخرند و در این خانه نگهداری کنند. استاد مقدم در سال 1351 این خانه را با تمام آثار ارزشمندش وقف دانشگاه تهران کرد. در سال 1388 این خانه برای بازدید عموم بازگشایی شد.

باغ فردوس

۱۰ باغ‌موزه‌ تاریخی تهران (بخش دوم)

مساحت این باغ 20 هزار متربع است و در شمال تهران در شمیران و نزدیک میدان تجریش قرار دارد. این باغ اولین بار به دستور محمدشاه قاجار ساخته شد و عمارت سه طبقه  آن با زیرزمین 1000 متری اش محل اقامت اعیان بود. بعدها سپهسالار صاحب این باغ شد که آن را به دلیل بدهی به تجارت خانه ی طومانیانس واگذار کرد و آن تجارت خانه هم به دلیل بدهی آن را به رضاشاه واگذار کرد. در سال 1350 عمارت این باغ به مرکز فرهنگی و نمایشگاهی تبدیل شد. در سال 1381 موزه  سینما به این عمارت منتقل شد که تا امروز فعال است. در این مجموعه به غیر از سالن سینما، کتاب فروشی، فروشگاه محصولات فرهنگی و هنری و چند کافی شاپ نیز به صورت فعال دایرند.

موزه تماشاگه زمان

۱۰ باغ‌موزه‌ تاریخی تهران (بخش دوم)

مساحت این ملک 6700 مترمربع است و یک عمارت700 متری در آن قرار دارد که امروزه با نام موزه  زمان فعالیت می کند. ابزارهای زمان سنجی در این موزه سیر عمل زمان سنجی را از گذشته های دور تا امروز روایت می کنند. پیشینه  این باغ به دوران پادشاهان قاجاری مثل ناصرالدین شاه و محمدشاه قاجار می رسد. در موزه  این باغ، ساعت های بسیار گران قیمتی در معرض دید قرار دارند.

کاخ گلستان

۱۰ باغ‌موزه‌ تاریخی تهران (بخش دوم)

این باغ 5/4 هکتاری در میدان ارگ تهران، از سال 988 هجری قمری ودوران شاه عباس صفوی وجود داشته است. بعدها کریم خان زند دیوان خانه ای در آن ساخت و آن را به مرکز حکومتی در تهران تبدیل کرد. اما رونق اصلی این  کاخ به دوران آقا محمدخان قاجار بازمی گردد که با تاسیس سلسله  قاجاریه این باغ را به ارگ سلطنتی تبدیل کرد. در زمان ناصرالدین شاه تغییرات اساسی در باغ ایجاد شد و از مساحت آن کم شد. بعدها پهلوی اول و دوم نیز در این کاخ تاج گذاری کردند. موزه های این کاخ تماشایی اند و عمارت شمس العماره در این باغ اولین ساختمان چندطبقه ای است که در تهران ساخته شده است.


koodak@tebyan.com
تهیه: فهیمه امرالله
شبکه کودک و نوجوان تبیان

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.