تبیان، دستیار زندگی
آیا شما از مشتریان دائمی غذای چرب هستید؟ آیا روزانه غذاهای چرب مصرف می کنید؟ آیا خستگی روزانه شما را آزار می دهد؟ مطالعات محققان دانشگاه آدلاید در استرالیا نشان می دهد غذاهای پرچرب ریتم ساعت درونی بدن را تغییر می دهد و از این طریق سبب خواب آلودگی در طول ر
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چرا خوردن غذای چرب موجب خواب آلودگی می شود؟

آیا شما از مشتریان دائمی غذای چرب هستید؟ آیا روزانه غذاهای چرب مصرف می کنید؟ آیا خستگی روزانه شما را آزار می دهد؟ مطالعات محققان دانشگاه آدلاید در استرالیا نشان می دهد غذاهای پرچرب ریتم ساعت درونی بدن را تغییر می دهد و از این طریق سبب خواب آلودگی در طول روز می شود.

فرآوری: سید محمد امین سعادت- بخش دانش تبیان

خواب الودگی بعد از غذا

خواب آلودگی و مصرف غذای چرب رابطه دو طرفه دارند؛ به این معنی كه مصرف غذاهای چرب سبب اختلال خواب و خواب آلودگی در طول روز می شود و خواب آلودگی تمایل به مصرف غذاهای چرب و پركربوهیدرات را افزایش می دهد.یكی از مهمترین دلایل اختلال خواب، آپنه انسدادی خواب است. آپنه انسدادی خواب، به توقف موقت تنفس در خواب گفته می شود كه معمولا با اختلال تنفس و ضربان نامنظم قلب همراه است. این اختلال تنفسی ناشی از انسداد مجرای تنفسی دهان بوسیله زبان است و معمولا چند ثانیه به طول می انجامد. این اختلال پس از 50 سالگی بیشتر دیده می شود و زمانی خطرناك است كه بیش از 10 ثانیه طول بكشد.
مطالعات نشان می دهد احتمال بروز آپنه خواب در افرادی كه رژیم غذایی پرچرب دارند، سه برابر بیشتر از افرادی است كه از چربی های غیر اشباع مانند روغن ماهی استفاده می كنند.
خواب نامناسب و احساس خواب آلودگی در طول روز به معنای داشتن انرژی کمتر است. اما از سوی دیگر این حالات موجب افزایش اشتهای افراد برای خوردن غذاهای پرچرب و حاوی کربوهیدرات بالا می شود که این موضوع هم با پیامدهای خواب بد و نامناسب مرتبط است. از این رو الگوی رژیم غذایی نامناسب- خواب ناکافی می تواند تبدیل به یک دور تسلسل شود.
معمولا افرادی كه رژیم غذایی پرچرب دارند، در تمام طول روز احساس خواب آلودگی می كنند. میزان هوشیاری و تمركز این افراد بسیار كم است و انرژی لازم برای انجام امور روزانه را ندارند.
محققان مصرف غذاهای چرب مانند پیتزا را به ویژه در وعده شام بسیار مضر می دانند. رژیم غذایی پرچرب علاوه بر افزایش اختلال خواب، با افزایش احتمال بروز بیماری های قلبی، سكته، چاقی و دیابت ارتباط مستقیم دارد.

چه چربی هایی بیشتر ضرر دارند؟

در سس هایی که برای تهیه انواع ساندویچ ، پیتزا و حتی کباب ترکی استفاده می شوند، گاهی از روغن های هیدروژنه نباتی استفاده می شود که در صنایع غذایی هنگام تولیدشان، ساختار تازه ای از اسیدهای چرب به نام «ایزومر ترانس» در آنها ایجاد می شود که بسیار خطرناک است.
اگر شما روی قوطی روغن ها را نگاه کرده باشید، درصد این ایزومر روی هر قوطی درج شده است. این «چربی ترانس» برای بدن بسیار مضر بوده و باعث افزایش چربی های بد خون، رسوب چربی در رگ ها و در نهایت ابتلا به بیماری قلبی می شود. اگر شما حتی گوشت را به بهترین و سالم ترین روش طبخ آن یعنی آب پز کردن تهیه کنید ولی روی آن سسی بریزید که در آن از چربی هیدروژنه شده نباتی استفاده شده باشد، اصلا غذای سالمی را میل نخواهید کرد.

- روغن کرمانشاهی

روغن هایی که اسید چرب غالب آنها اسید استاریک است، اگر متعادل مصرف شوند اصلا اثر نامطلوبی روی چربی خون نمی گذارند. مهم ترین منبع این نوع روغن ها، روغن کرمانشاهی یا همان روغن حیوانی است که خیلی سالم تر از چربی گوشت و لبنیات است و شاید به همین علت است که قدیمی ترها به تغذیه با این نوع روغن خو گرفته اند و آن را سالم تر از روغن های کارخانه ای امروزی می دانند.

- روغن زیتون از همه کم خطرتر است

در سس هایی که برای تهیه انواع ساندویچ ، پیتزا و حتی کباب ترکی استفاده می شوند، گاهی از روغن های هیدروژنه نباتی استفاده می شود که در صنایع غذایی هنگام تولیدشان، ساختار تازه ای از اسیدهای چرب به نام «ایزومر ترانس» در آنها ایجاد می شود که بسیار خطرناک است.

روغن زیتون یکی از بهترین روغن هایی است که شما می توانید جایگزین روغن مصرفی منزل تان کنید. نه تنها مصرف متعادل این روغن می تواند کلسترول خون را کاهش دهد بلکه می تواند LDL را نیز پایین آورد. امروزه در تمام کشورهای پیشرفته دنیا (به خصوص حاشیه دریای مدیترانه) روغن غالبی که در خانواده مصرف می شود، روغن زیتون است و این روغن را در تمام دنیا به عنوان بهترین روغن خوراکی می شناسند.

- روغن ماهی علیه چربی خون

مصرف متعادل روغن ماهی، تری گلیسیرید را کاهش می دهد؛ مثلا در کسانی که دچار افزایش تری گلیسیرید خون هستند و یا افرادی که دیابت نوع II دارند و معمولا تری گلیسیرید خون شان بالا است، مصرف روغن ماهی باعث کاهش این چربی مضر می شود. به این افراد توصیه می کنیم گوشت را با گوشت ماهی تازه جایگزین کنند، البته همه افراد بهتر است گوشت ماهی را بیشتر مصرف کنند.

- روغن ذرت، سویا و آفتابگردان

روغن ذرت، سویا، آفتابگردان و کانولا، ذاتا روغن مایع اند ولی چون در کارخانه های مواد غذایی اگر جامد باشند فسادپذیری شان کم شده و بسته بندی و حمل شان آسان تر است، آنها را به شکل جامد در می آورند و این کار را با هیدروژنه کردن آنها انجام می دهند و این تبدیل باعث تولید «ایزومر ترانس» می شود که بسیار خطرناک است و کلسترول بد خون یعنی LDL را بالا برده و کلسترول خوب خون را کاهش می دهد. پس این روغن ها به صورت مایع شان قابل قبول اند و بهتر است به این شکل به مصرف برسند ولی اگر به شکل جامد در آیند، در این صورت چون حاوی اسید چرب ترانس شده اند، چندان سالم نخواهند بود.


منبع: تسنیم / پرشین پرشیا