تبیان، دستیار زندگی
نیرو باعث حرکت می شود، اما چطوری؟...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

نیرو و حرکت

نیرو و حرکت

نیرو باعث حرکت می شود، اما چطوری؟

1. وقتی شما به کمک نیروی ماهیچه های دستتان یک میز یا صندلی را هُل می دهید یا به سمت خود می کشید، یا وقتی به کمک ماهیچه های پایتان بر پدال دوچرخه نیرو وارد می کنید و آن را می رانید، یا از یک بلندی مانند کوه بالا می روید، باعث حرکت می شوید.

2. ماشین خاک برداری به کمک نیروی موتورش خاک و سنگ را جابه جا می کند یا جرثقیل بارهای سنگین را بلند می کند.

3. نیروی باد درختان را خم می کند یا به گرده افشانی گل ها و گیاهان کمک می کند؛ یا یک قایق بادبانی را به حرکت درمی آورد. نیروی آب پشت سدها، به ما کمک می کند تا نیروی برق تولید کنیم.

4. نیرو موجب تغییر شکل هم می شود. حتماً تا حالا با خمیر مجسمه سازی شکل های مختلف درست کرده اید؛ مگر نه؟ یا یک قوطی خالی آبمیوه را با وارد کردن نیرو مچاله کرده اید؟

5. نیرو جهت را تغییر می دهد. شما با وارد کردن نیرو می توانید درپوش یک ظرف را باز کنید یا ببندید؛ یا توپی را که به طرفتان می آید شوت کنید تا توپ در جهت مخالف حرکت کند.

6. سربالایی و سراشیبی در سرعت حرکت تأثیر می گذارند. در سراشیبی سرعتتان بیشتر و در سربالایی سرعتتان کمتر می شود. اگر سطح زمین زبر و ناهموار باشد، اصطکاک بیشتر است؛ اما در سطح صاف اصطکاک کمتر است.

مثلاً وقتی از یک سُرسُره پایین می رویدو با دست هایتان لبه های سرسره را می گیرید، سرعتتان کم می شود. یا وقتی دسته ترمز دوچرخه را فشار می دهید ترمزها با چرخ های دوچرخه تماس پیدا می کنند و می توانید آن را متوقف کنید. یا حتی کفش هایی که زیر آن ها دندانه دار است مانع از سر خوردنتان می شود.

koodak@tebyan.com

تهیه: سید علیرضا نوابی - تنظیم: فهیمه امرالله

شبکه کودک و نوجوان تبیان

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.