تبیان، دستیار زندگی
«غم نومه فریدون» آخرین اثر موسیقایی حسین علیزاده، چندی پیش از سفر وی به خارج از ایران در مراسمی خصوصی اکران شد.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

غم نومه فریدون

«غم نومه فریدون» آخرین اثر موسیقایی حسین علیزاده، چندی پیش از سفر وی به خارج از ایران در مراسمی خصوصی اکران شد.

فرآوری : سمیه فروغی، بخش هنری تبیان
حسین علیزاده

علیزاده : « در مدتی که من با غم نومه فریدون زندگی کردم، حس می کنم تعصب و عشقم نسبت به آن از خود پیمان قدیمی هم بیشتر شد و در طول کار تغییراتی روی آن صورت گرفت که امروز نتیجه نهایی اش فقط قصه خوانی و موسیقی متن نیست».
در این مراسم که با حضور نویسنده و کارگردان هنری، بازیگران، نوازندگان، خوانندگان و سایر عوامل اثر برگزار شد، هنرمندان دیگری نیز به عنوان میهمانان پروژه حضور داشتند. «غم نومه فریدون»، اثر پیمان قدیمی که آهنگ سازی آن را استاد حسین علیزاده به انجام رسانده است، عنوان کتابی است با همین عنوان که در سال ٩١ از این نویسنده در پاریس منتشر شد. این کتاب دربردارنده قصه ای محاوره و منظوم است که سرگذشت یک آبادی را روایت می کند.
پیمان قدیمی- نویسنده، تهیه کننده و کارگردان هنری این اثر- در ابتدای مراسم اکران صوتی «غم نومه فریدون» پیرامون شکل گیری آن و پیوستن حسین علیزاده به این پروژه گفت: «مدت ها پیش تصمیم گرفتم تا «غم نومه فریدون» را به صورت کتاب صوتی منتشر کنم و از برخی آثار استاد علیزاده به عنوان موسیقی متن نیز در کنار گفتارها بهره بگیرم. ازاین رو با ایشان ملاقاتی داشتم و وقتی قصه را برایشان خواندم با پیشنهاد آهنگ سازی مستقل روی این پروژه از جانب ایشان مواجه شدم. با این پیشنهاد پروژه «غم نومه فریدون» آغاز شد و در ادامه حبیب رضایی به عنوان مشاور هنری، نیما دهقانی به عنوان کارگردان گفتارها و صبا علیزاده به عنوان دستیار آهنگ ساز به مجموعه پیوستند. کار روی این پروژه بیش از سه سال طول کشید و امیدواریم اردیبهشت ماه سال آینده منتشر شود.»
در ادامه این مراسم علیزاده با اشاره به همکاری اش با پیمان قدیمی در پروژه «غم نومه فریدون» گفت: «پیمان قدیمی جوان کم سن وسالی است که کارش از بسیاری از پیرمرد ها و افراد باتجربه بهتر است. بعد از پیشنهاد وی وقتی نگاهی به قصه انداختم حسی را از من دزدید که باوجود آنکه مشغله فراوانی داشتم، پذیرفتم تا روی آن کار کنم. این پروژه به دلیل سفرهای من و کارهایی که در دست داشتم مدتی به تعویق افتاد تا خوشبختانه در سال گذشته در یکی از سفرها، خلوتی پیدا کردم و موسیقی آن را نوشتم. «غم نومه فریدون» برای من فقط یک پروژه موسیقایی نیست. بلکه این اثر از جنبه نمایشی، سینمایی و ادبی نیز حائزاهمیت است. من با این اثر زندگی کرده ام». این آهنگ ساز در ادامه با انتقاد از جریان هنری امروز ایران گفت:«همه دوستان سینمایی و هنرمند من که در این جلسه حضور دارند، می دانند که یک اثر هنری زمانی می تواند تأثیرگذار باشد که عوامل آن به آن عشق بورزند، نه مثل اکثر فیلم های این دوران که مدام و هم زمان بازیگران از یک لوکیشن این فیلم به لوکیشن فیلمی دیگر می روند.»
او در ادامه به تجربه همکاری اش با علی حاتمی اشاره کرد و افزود: «وقتی قرار شد علی حاتمی فیلم «دلشدگان» را بسازد، با امکانات آن دوران سعی کرد ساز را در دست بازیگرانی قرار دهد که به عنوان نوازنده در فیلم ایفای نقش می کردند. اما من شرط کردم در صورتی این بازیگران می توانند ساز دستشان بگیرند و نقش نوازنده ها را بازی کنند که مدتی کلاس بروند و آداب سازگرفتن را فرابگیرند.
در پروژه «غم نومه فریدون» بازیگران مطرحی ایفای نقش کرده اند که این اثر را از این حیث (از سایرین) متمایز می کند؛ بزرگانی چون مرتضی احمدی، ژاله علو، فاطمه معتمدآریا، آیدا شاملو و بازیگرانی مثل فرهاد اصلانی، سیامک صفری، امیر جعفری، حبیب رضایی، صابر ابر و... .
 علیزاده درباره تجربه همکاری اش با این هنرمندان گفت: «عواملی که رفته رفته به پروژه اضافه می شدند، به طور تصاعدی حس و عشق کار را بالا می بردند و البته لطف همه این عزیزان بود که بدون هیچ سؤال و جوابی در شکل گیری این اثر شرکت کردند. جالب است که بگویم یکی از اتفاقات مهم این کار، حضور مرتضی احمدی بود که آخرین بازی اش را در این اثر انجام داده است و البته حضور بانو ژاله علو که با صدای افسانه ای خود در این کار ایفای نقش کرده است. امروز دیگر برای من مهم نیست که این کار منتشر شود یا نه، مهم این است که من مونسی به نام«غم نومه فریدون» دارم و هرجای دنیا که باشم آن را گوش می کنم و حتی بیشتر از پیمان به این اثر وابستگی دارم».
وی در کمک به ساخت سازهای تازه  تجربه های موفقی داشت که از آن میان می توان به ابداع سازهای سلانه و شور انگیز اشاره کرد که هم اینک نیز در کنسرت هایش از آن بهره می گیرد. همچنانکه در معرفی سازندگان سازها نیز پیشگام بود و درکنسرت های خود از سازندگان سازهایی که خود با آنها تکنوازی می کرد نیز در بروشور کنسرت یاد کرده است.
او که همواره در طول سال های فعالیتش کوشش کرده با نسل جوان هنرمندان- به خصوص در زمینه موسیقی- همکاری کند، این بار در تجربه ای متفاوت اثر پیمان قدیمی را آهنگ سازی کرده است. نویسنده و کارگردان جوانی که به گمان علیزاده هم قدوقواره احمد شاملو در این اثر حضور دارد: «نکته مهم این است که اهالی هنر - در هر رشته ای- از بزرگانی چون شاملو و... صحبت می کنند و با انتقاد از وضعیت هنر امروز ایران، شرایط کنونی را زیر سؤال می برند. در صورتی که به عقیده من در هر شرایطی هنر و زندگی جریان دارد و هست. هرچند بسیاری از نمایش ها و کنسرت های امروز بیشتر به سیرک شباهت دارند اما عده ای از جوانان هم هستند که اگر دنیای ما، دنیای بهتری بود به مراتب بیشتر از ما کار می کردند. پیمان قدیمی نمونه یکی از این جوانان است».
وی که در سال های اخیر به واسطه تورکنسرت هایش به شهرهای مختلف ایران سفر کرده، به طور مستقیم با پتانسیلی که در نسل جوان وجود دارد آشنا شده و معتقد است: «این همه پتانسیلی که در نسل جدید به وجود آمده اصلا در تصور آدم نمی گنجد. هرچند موسیقی دانان کشور ما برای هر نفسی که می کشند باید مجوز خاص آن را بگیرند اما همه این مسائل نتوانسته برای من تعیین کننده و محدود کننده باشد. »
 او در ادامه افزود: « به عقیده من هنرمندی که رسالت دارد، در راه رسیدن به هدفش با هوش و مقاومت پیش می رود تا در نهایت هدف نهایی اش را به فعلیت درآورد. ضمن اینکه نباید فراموش کنیم که یک هنرمند، پشتیبانی مردم را نیز همراه خود دارد. همین تفکر باعث می شود تا هروقت از من می پرسند از مسئولان چه انتظاری دارید؟ بگویم هیچ انتظاری. تنها انتظارمان این است که مانع ما نشوند»
آهنگ ساز «غم نومه فریدون» در انتهای سخنانش گفت: «دوست دارم پیمان قدیمی را به عنوان سمبل هنرمندان نسل امروز، به شما معرفی کنم. خوشبختانه امروز که اینجا ایستاده ام، ذره ای ناامیدی در وجود من نیست و افسوس نمی خورم که همه چیز به ما و هم نسلان ما ختم شد. اتفاقا پیمان های نسل امروز با هوش، ذکاوت و جهان بینی وسیع تری در بطن جامعه ما حضور دارند و به صورت جدی کار می کنند، اگر هم چندان در رسانه ها مطرح نیستند به دلیل این است که رسانه ها بیشتر در اختیار جریانات و کسانی است که صرفا پول و قدرت مادی تعریف کننده آنهاست. من به جرئت می توانم بگویم روزی که پیمان «غم نومه فریدون» را برایم خواند، او را کشف کردم.»
پروژه «غم نومه فریدون» که آوازهای آن را محمد معتمدی، پوریا اخواص و داریوش کاظمی اجرا کرده اند، توسط بامداد افشار طراحی صدا شده است. این پروژه سال آینده در فازها و مدیوم های مختلف منتشر خواهد شد که از چگونگی آن هنوز اطلاعاتی در دست نیست.


منابع :
- شرق
- همشهری