تبیان، دستیار زندگی
پس از این که سامسونگ گلکسی نوت 5 و S6 Edge را عرضه کردند، همه در کمال تعجب دیدند که این دو گجت به رم بسیار زیاد 4 گیگابایتی مجهز هستند. حال باید دید که آیا این مقدار رم واقعا لازم است و به کار می آید و یا خیر؟
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

گوشی شما چه مقدار رم نیاز دارد؟

پس از این که سامسونگ گلکسی نوت 5 و S6 Edge را عرضه کردند، همه در کمال تعجب دیدند که این دو گجت به رم بسیار زیاد 4 گیگابایتی مجهز هستند. حال باید دید که آیا این مقدار رم واقعا لازم است و به کار می آید و یا خیر؟

سید محمد امین سعادت - بخش دانش و زندگی تبیان
رم

رم به چه دردی می خورد؟

RAM یا همان Random Access Memory به معنی حافظه دسترسی تصادفی، حافظه ای است که اطلاعاتی که گوشی در لحظه درگیر پردازش آنها است را ذخیره می کند. و البته این رم همان رمی است که در کامپیوتر نیز استفاده می شود و در کامپیوتر نیز دقیقا همین کاربرد را دارد. زمانی که اطلاعات در دیسک های براق یا همان هارد ذخیره می شود، برای دستیابی به آنها باید بصورت مداوم و پی در پی با هارد در ارتباط بود، که این عمل باعث کند شدن فرایند پردازش می شود، و اینجاست که پای رم به میان می آید. اما چرا رم اهمیت دارد؟ زیرا بسیار سریع تر از حافظه های ساده ذخیره اطلاعات یا همان هارد ها عمل می کند.
در بررسی انجام شده روی گوشی موتورولا Moto 3، نتیجه حاصل شده این بود که سرعت خواندن اطلاعات توسط حافظه 78 مگابایت بر ثانیه و سرعت نوشتن اطلاعات 11.22 مگابایت بر ثانیه بود. و این در حالی است که سرعت نوشتن روی رم این گوشی 1885 مگابایت بر ثانیه یعنی چیزی حدود 2 گیگابایت بر ثانیه است. به همین دلیل است که رم موجب واکنش سریع گوشی و پردازش مقداری زیادی از اطلاعات در کسری از ثانیه می شود. یک مثال ساده برای این مقوله، فیلم برداری با رزولوشن بسیار بالا است؛ که گوشی باید اطلاعات بسیار زیادی که بصورت پیوسته از سنسور دوربین گرفته می شود را پردازش کند.

رم همچنین برای پردازش برنامه های پس زمینه و سوئیچ میان برنامه ها بدون لگ و تاخیر مفید است. پردازش پس زمینه همان پردازشی است که برای برنامه ای صورت می گیرد که در حال اجرا است اما دیده نمی شود. برای مثال پخش موسیقی و یا دانلود یک فایل، زمانی که شما دارید با گوشی در یک بازی و یا برنامه فعالیت می کنید.

چرا امروزه گوشی های جدید با رم 4 گیگ عرضه می شوند؟

تا امروز اکثر گوشی های موجود در بازار از رم حداکثر 2 گیگ عرضه می شدند. در برخی موارد نیز مقدار 3 گیگ نیز به چشم می خورد. اما چه شده که امروز برندی مانند OnePlus گوشی خود را با رم 4 گیگ عرضه می کند؟
این افزایش چشم گیر رم از این جهت اتفاق افتاده که بخش پردازش گوشی ها به سیستم 64 بیتی مجهز شده اند. و این یعنی مقدار 2 برابر اطلاعات در آن واحد می توانند برای پردازش آدرس دهی شوند. یا به عبارت دیگر، پتانسیل پردازش اطلاعات بالا رفته است.
در زمانی که اندروید آبنبات چوبی یا نسل پنجم اندروید عرضه شد، امکان استفاده از رم 4 گیگ وجود داشت، اما چون پردازنده ای برای همخوانی با این رم موجود نبود، این مقدار استفاده نمی شد. البته می شد که یک رم با این مقدار در گوشی استفاده شود، اما عملا از همه ی ظرفیت آن استفاده صورت نمی گرفت و به نوعی یک کار بیهوده به حساب می آمد.
اندروید سیستم عاملی است که خود را با میزان رم موجود در گوشی وفق می دهد. یعنی هرچه حافظه رم بیشتر باشد، پردازش های بیشتری در پس زمینه صورت می گیرد. برای همین حتی زمانی که شما با گوشی اندرویدی خود کاری انجام ندهید، میزان 60 درصد از رم گوشی تان در حال استفاده است. و تنها نکته مهم این است که: این اطلاعات است که بصورت خیلی خیلی سریع مورد دسترسی قرار می گیرد.

RAM یا همان Random Access Memory به معنی حافظه دسترسی تصادفی، حافظه ای است که اطلاعاتی که گوشی در لحظه درگیر پردازش آنها است را ذخیره می کند. و البته این رم همان رمی است که در کامپیوتر نیز استفاده می شود و در کامپیوتر نیز دقیقا همین کاربرد را دارد

البته مزایای رم 4 گیگابایتی در آینده مورد استفاده قرار می گیرد. چرا که این مقدار رم در برند های ارزان قیمتی مانند وان پلاس عرضه می شوند، در حالی که برند های مطرح هنوز به طور کامل گوشی های شان را با این مقدار رم عرضه نمی کنند، و تا وقتی که اکثریت گوشی های موجود در بازار به این حجم از رم نرسند، اندروید سیستم عاملی را که از این فضا حداکثر استفاده کند را عرضه نمی کند. از طرف دیگر، گوشی هایی مانند وان پلاس که این مقدار رم را عرضه می کنند ولی پتانسیل استفاده از تمام ظرفیت آن را ندارند، برای ارتقا به ورژن نرم افزاری زمان های آینده که اندروید 6 و 7 عرضه می شوند قابلیتی ندارند.

LPDDR4 چیست؟

همانطور که خود رم ظرفیت بیشتری پیدا می کند، مسیر انتقال اطلاعات نیز باید ارتقا پیدا کنند. مسیر های انتقال اطلاعات که وابسته به خود رم هستند، در گوشی و در کامپیوتر با ورژن هایی تحت عنوان DDR نام برده می شوند. امروزه اکثر گوشی ها از DDR3 بهره می برند، و تعداد انگشت شماری از DDR4 یا LPDDR4 استفاده می کنند.
بطور مثال، گلکسی S6 که به DDR4 مجهز است، اطلاعات را با سرعت فوق العاده سریع 8.5 گیگابایت بر ثانیه پردازش می کند. این را با همان مثال ذکر شده از موتورولا Moto 3 در بالا مقایسه کنید که سرعتی حدود 1.5 گیگابایت بر ثانیه را داشت.

چه مقدار رم مورد نیاز است؟

در زمان های نه چندان دور، بهترین پیشنهاد رم 1 گیگابایت بود، که بطور تقریبی کیفیت اجرایی خوبی را تضمین می کرد. اما با عرضه آب نبات چوبی، این مقدار گاهی حتی موجب کندی دستگاه می شد. الان پیشنهادی که می توان بسته به شرایط ورژن اندروید 5 ارائه داد، در صورت توان برای هزینه کردن، مقدار میانگین 2 گیگابایت از رم است.

چرا آیفون کمترین مقدار رم را در برند های برتر دارد؟

مواردی که مورد بحث و گفت و گو قرار گرفت، منوط به گوشی های اندرویدی بود. در حالی که در گوشی های آیفون و سیستم عامل iOS ماجرا فرق می کند، و ما می بینیم که حتی در آیفون 6 و 6 پلاس، مقدار رم عرضه شده 1 گیگابایت است.
این مسئله بدان جهت است که iOS به برنامه هایی که غیر از برنامه های اصلی گوشی هستند، اجازه فعالیت بیش از اندازه یا همان پردازش های پس زمینه را نمی دهد و به عبارتی دست شان را باز نمی گذارد.
برای همین تفاوت زیادی میان پردازش یک برنامه در iOS و همان برنامه در اندروید است. که البته این امر موجب بهره وری بیشتر آیفون در زمانی که برنامه های نصب شده زیاد است، می شود.
از طرف دیگر اگر شایعات درست باشند، اپل ممکن است برای آیفون 6S که در ماه سپتامبر عرضه می شود، از DDR4 استفاده کند.


منبع: trustedreviews