تبیان، دستیار زندگی
وسوسه لاغر شدن در مدت زمان کوتاه طی چند هفته یا چند ماه بسیاری از افراد را به حدی تحت تأثیر قرار می دهد که حاضراند برای رسیدن به آن به قیمت از دست دادن سلامتی وحتی در مواردی جانشان خطر کنند. برای دست یابی به رویای لاغر شدن بسیاری از افرادی که دارای اضافه.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

بررسی اثر گیاهان چربی سوز در کاهش اشتها
بررسی اثر گیاهان چربی سوز در کاهش اشتها

دهمین دوره از پروژه های دانش‌آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پرشور شما دوستان و علاقه‌مندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده‌اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدردانی از این دوستان نوآور، زمینه‌ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقه‌مند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.

نام ایده: بررسی اثر گیاهان چربی سوز در کاهش اشتها
نام ارائه‌دهنده/دهندگان: فاطمه شیرین‌آبادی
زمینه و نوع پروژه: فیزیولوژی - زیست شناسی
درجه سختی: متوسط
نام مدرسه: مجتمع آموزشی صبا

بررسی اثر گیاهان چربی سوز در کاهش اشتها


وسوسه لاغر شدن در مدت زمان کوتاه طی چند هفته یا چند ماه بسیاری از افراد را به حدی تحت تأثیر قرار می دهد که حاضراند برای رسیدن به آن به قیمت از دست دادن سلامتی وحتی در مواردی جانشان خطر کنند. برای دست یابی به رویای لاغر شدن بسیاری از افرادی که دارای اضافه وزن هستند تصمیم می گیرند روشی را برای لاغر شدن انتخاب کنند که به ظاهر بسیار آسان تر است مثلاً به مصرف قرص های لاغری پناه می برند. بیشتر ما در زندگی با مشکلی به نام اضافه وزن درگیر هستیم. بیشتر سبزیجات ومیوه هایی که استفاده می کنیم باعث کاهش وزن می شوند. اما دانستن این موضوع که آیا موادغذایی چربی سوز باعث کاهش اشتهای ما نیز می شوند یا نه بسیارمهم است. کاهش اشتها به روش غیر منطقی ممکن است صدماتی به بدن برساند. استفاده از بسیاری قرص های چربی سوز باعث آسیب رسانی های مختلف به بدن می شود. پس ما به دنبال یافتن بهترین گزینه برای سوزاندن چربی های اضافی بدن هستیم.

بررسی اثر گیاهان چربی سوز در کاهش اشتها

چربی سوزها
این ترکیبات که برای تشدید چربی سوزی در بدن نیز تولید و عرضه می شوند از طریق مکانیسم های اثر متفاوتی که دارند به تشدید چربی سوزی در بدن کمک می کنند. بر خلاف دیگر نمونه از مکمل ها همانند محافظت کننده مفاصل و کبد و افزاینده های ترشح هورمون رشد و افزاینده های قد و غیره که کارایی چندانی در عمل از خود نشان نداده و افرادی که از نمونه های اصل این مکمل ها استفاده کرده‌اند در اغلب موارد به اثرات آن معترف بوده‌اند. نخستین محل اثر مواد چربی سوز کبد است.


علم پزشکی هند باستان صمغ چسبناک گوگول -(عصاره گیاه گوگول) را به عنوان یک ترکیب کاهش دهنده وزن در نظر گرفته است. گوگول معمولاً همراه با سه گیاه ویژه (ترکیب تریفالا) به منظور بهبود عمل گوارش و عملکرد روده ای، یا همراه با شیلاجیت (یک نوع قیر معدنی که برای تنظیم قند خون و بی نظمی های کبدی مورد توجه قرار گرفته است) مصرف می شود.


در این پژوهش دانش آموزان تصمیم گرفتند با آزمایش بر روی یک نمونه حیوانی مثل خرگوش تأثیر گیاهان چربی سوز خوراکی و طبیعی بر کاهش اشتها و کم شدن وزن این حیوان را بررسی کنند.

بررسی اثر گیاهان چربی سوز در کاهش اشتها

در ابتدا یک خرگوش یک ساله خریداری شد. سپس به مدت پنج روز غذاهای عادی که چربی سوز نیستند (شامل: نان، برنج، خیار و یونجه) به خرگوش داده شد. هر روز 300 گرم (12 شب به 12 شب) غذا به داخل قفس ریخته می شد سپس در پایان روز میزان غذای خروجی از قفس وزن می شد. عدد های وزن شده ساده می شد چون با استفاده از ترازوی خانگی محاسبات صورت گرفته شد. عددهای حاصله یادداشت شد. به مدت پنج روز غذاهای عادی همراه با غذای چربی سوز کاهو به خرگوش داده شد.
 
باز هم غذای ورودی 300 گرم حساب می شد با این تفاوت که 100 گرم هویج و 200 گرم بقیه غذاها روی ترازو ریخته می شد. در پایان هر روز غذای خروجی از قفس با ترازو وزن شد و اعداد حاصله یادداشت شد. مطابق 5 روز دوم آزمایش عمل شد با این تفاوت که در هفته سوم به جای هویج کاهو و در هفته چهارم به جای هویج از کرفس استفاده شد. در پایان آزمایش اعداد حاصله در جدولی ثبت شد و وزن غذاهای ورودی و خروجی برای هر متغییر با هم جمع شد و میانگین گرفته شد، غذای ورودی و خروجی از هم کم شد تا میزان غذای مانده شده در 5 روز محاسبه شود. این عدد نشان دهنده میزان غذای جلو ماند خرگوش در طی 5 روز بود.

بررسی اثر گیاهان چربی سوز در کاهش اشتها

روش محاسبه نتایج آزمایش:
وزن غذای ورودی روز (1 + 2 + 3 + 4 + 5) = غذای ورودی طی 5 روز
 5
وزن غذای خروجی روز (1 + 2 + 3 + 4 + 5) = غذای خروجی طی 5 روز
 5
 میانگین غذای ورودی – میانگین غذای خروجی = غذای مانده طی 5 روز

مهارت های کسب شده

اهمیت نحوه دقت در انجام آزمایشات و تغییر متغییرات با ثابت بودن شرایط محیطی در آزمایشات زیست شناسی - آشنایی با نحوه نگارش اصولی تمام مراحل مقاله نویسی - نحوه کشیدن جدول و نمودار - نحوه ساخت پاورپوینت و بروشور و پوستر - استفاده از نرم افزارهای word - power point - publisher- excel



نام ایده: بررسی اثر خوردن صبحانه برتغییرات حافظه و قدرت بینایی دانش‌آموزان
نام ارائه‌دهنده/دهندگان: نگین ابویی - دلارام تاج سلیمان - سوگند زمانی
زمینه و نوع پروژه: زیست شناسی
درجه سختی: متوسط
نام مدرسه: مجتمع آموزشی صبا

بررسی اثر گیاهان چربی سوز در کاهش اشتها


برای آنکه بتوانید در طول امتحانات افکارپریشان، تپش قلب، ترس، هیجان، اضطراب و استرس را کاهش داده و ظرفیت و قدرت مغز را افزایش دهید باید بیش از هر زمان دیگری از یک تغذیه مناسب ومغزی استفاده نمایید زیرا به دلیل هیجان و استرس وهمچنین فعالیت بیش از حد مغز نیاز به تغذیه بیشترمی شود. صبحانه یکی از مهم‌ترین وعده غذایی در طول روز می باشد. دلیل آن این است که خوردن صبحانه مانع از نقصان قند خون فرد می شود؛ همان قندی که به تأمین انرژی وافزایش تمرکزکمک می نماید. مطالعات نشان می دهد که بزرگسالان و کودکانی که صبحانه صرف می کنند در محل کار و مدرسه کارایی بهتری داشته‌اند.  
دانش آموزان در این تحقیق به بررسی صبحانه خوردن و تأثیرات آن روی حافظه کوتاه مدت و بینایی دانش‌آموزان پرداختند.


روش پژوهش
در این پروژه با انجام دو تست استاندارد حافظه (آر سایت تیبان) و بینایی سنجی فبل و بعد از خوردن صبجانه میزان تغییرات حافظه کوتاه مدت و تمرکز و بینایی دانش‌اموزان را بررسی شد تا به اهمیت خوردن صبحانه در افزایش یادگیری دانش‌آموزان رده سنی 13 تا 15 سال پرداخته شود.
 
پژوهشگران بر این عقیده‌اند که خوردن هرگونه مواد غذایی در وعده صبحانه بهتر از حذف این وعده از رژیم روزانه است. صبحانه هایی که در آن فقط از کربوهیدرات هایی مانند شیرینی و نان تست استفاده می شود، فقط به مدت دو تا سه ساعت انرژی لازم را در بدن دانش آموزان تأمین می کند و این در حالی است که صبحانه های کامل شامل مقادیر یکسانی از پروتئین، چربی و کربوهیدرات ها، ساعت ها سطح قند خون را پایین نگه می دارد.


برای انجام تست حافظه، ازتستی استاندارد ازسایت bazi2bazi.com استفاده کردند، همچنین برای انجام تست بینایی ازتستی استاندارد ازسایت skk-iran.com استفاده کردند.

بررسی اثر گیاهان چربی سوز در کاهش اشتها


در این پژوهش ابتدا از دانش‌اموز خواسته می شد به حالت ناشتا هر دو تست را انجام دهد. عدد بدست آمده را یادداشت کردند. فاصله تست ها یکربع بود. سپس برای دانش‌اموز صبحانه ای فراهم شد که شامل (پنیر- نان – چای – شکر و گردو) بود. 15 دقیقه بعد از خوردن صبحانه بار دیگر تست حافظه و بینایی انجام می شد و عدد بدست آمده را یادداشت کردند و در جدولی ثبت کردند و سپس از اعداد بدست آمده برای هر تست قبل و بعد خوردن صبحانه میانگین گرفتند و نمودار تغییرات ایجاد شده را رسم نمودند.

مهارت های کسب شده

آشنایی با نحوه نگارش یک مقاله کامل با تمام جزئیات آن - آشنایی با نرم افزارهای مختلف جهت ساخت بروشور و مقاله و پوستر word - powerpoint - excel - publisher - آشنایی با نحوه تغییر متغیرات در آزمایشات زیست شناسی و نحوه تست گیری و یکسان کردن شرایط تست گیری - آشنایی با نحوه ارائه سمینار و گزارش دادن و مستندسازی.

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان، تهیه:مهدی رحمانی
تنظیم:علی سرمدی