تبیان، دستیار زندگی
بیشتر تحقیقاتی که در مورد تأثیر فیلم های ترسناک انجام گرفته، روی کودکان متمرکز شده است چون کودکان تفاوت بین خیال و واقعیت را به خوبی تشخیص نمی دهند و تأثیر منفی این گونه فیلم ها روی کودکان بیشتر است تا بزرگسالان اما تأثیر کلی فیلم های ترسناک را باید....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : مهدی رحمانی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

فیلم های ترسناک و اضطراب کودکان

فیلم های ترسناک و اضطراب کودکان

دهمین دوره از پروژه های دانش‌آموزی تبیان نیز با یاری خداوند و حضور پرشور شما دوستان و علاقه‌مندان به پایان رسید اما کار ما هنوز تمام نشده است! این دوره نیز همچون سال های گذشته دوستان بسیاری با ثبت طرح ها و ایده های خلاقانه خود در منوی "پیشنهاد موضوع" ما را در ارتقای تنوع پروژه ها یاری نموده‌اند. هم چون گذشته بر آن شدیم تا با گردآوری این ایده های جالب، علاوه بر قدردانی از این دوستان نوآور، زمینه‌ای را برای ایده پروری سایر پژوهشگران علاقه‌مند فراهم آوریم. فراموش نکنید که ما همیشه منتظر طرح های جدید شما عزیزان هستیم.


نام ایده: بررسی رابطه تماشای فیلم های ترسناک براضطراب کودکان
نام ارائه‌دهنده/دهندگان: مائده مینوفکر
زمینه و نوع پروژه: روان‌شناسی، جامعه شناسی
درجه سختی: متوسط
نام مدرسه: دخترانه رفاه
 
بیشتر تحقیقاتی که در مورد تأثیر فیلم های ترسناک انجام گرفته، روی کودکان متمرکز شده است چون کودکان تفاوت بین خیال و واقعیت را به خوبی تشخیص نمی‌دهند و تأثیر منفی این‌گونه فیلم ها روی کودکان بیشتر است تا بزرگسالان اما تأثیر کلی فیلم های ترسناک را باید ابتدا از هدفی که از ساختن این فیلم ها وجود دارد، بررسی کرد. هدف از ساختن این‌گونه فیلم ها ایجاد رعب و وحشت و اضطراب در بیننده است. ممکن است در یک جای آرام نشسته و با هیجان و در عین حال لذت، مشغول دیدن فیلمی ترسناک و مهیج باشید اما تغییرات فیزیکی و جسمی ناخوشایند و مضری در بدن شما در حال وقوع باشد مثل افزایش ضربان قلب و بالا رفتن فشارخون و حتی لرزش دست.

تأثیر مهم فیلم های ترسناک ایجاد اضطراب است. این‌گونه فیلم ها باعث برانگیختن برخی واکنش های اضطرابی در افراد می‌شود و در کسانی که مستعد اضطراب هستند، شاهد اضطراب طولانی‌مدتی خواهیم بود. وقتی می ترسیم، هورمون آدرنالین در بدن ترشح می‌شود و این حالت برای کسانی که دنبال هیجان هستند بسیار لذت‌بخش است.

مشکل بعدی دیگر بی‌خوابی است. بعد از تماشای فیلم به دلیل دیدن اتفاقات مهیج و در عین حال ترسناک فرد ممکن است همان شب یا چند شب بعد بر اثر ترس و اضطراب دچار بی‌خوابی شود. این موضوع سلامت جسمی افراد را به خطر می‌اندازد اما تماشای این‌گونه فیلم ها روی الگوی خواب کودکان تأثیر بدی می‌گذارد و با ایجاد اختلال در خواب، تأثیر مستقیمی روی رشدشان می‌گذارد.

دستاورد تقدیری متوسطه 2 فضیلت، استرس و اضطراب

فیلم های ترسناک در روحیه بچه ها چه تاثیری می گذارند؟
متاسفانه کودکان زیر 10 سالی که شاهد این‌گونه فیلم ها هستند با خطرات جدی روبرو هستند چون کودکان در این رده سنی قادر به درک معانی منتقل‌شده در فیلم نیستند. علاوه بر این کودکان دنبال الگوپذیری هستند و وقتی با چنین صحنه های مهیجی روبرو می‌شوند رفتار قهرمانان فیلم را الگوبرداری می‌کنند و در زندگی روزمره خود به کار می‌گیرند. در واقع نوعی کپی‌برداری از رفتار قهرمانان فرضی خود انجام می‌دهند. برخی کودکان به دلیل بی‌توجهی خانواده ها عادت به دیدن فیلم های ترسناک را در خود می‌پرورانند و در نتیجه نسبت به همسالان خودشان، واکنش های شدیدتری نسبت به اتفاقات روزمره‌شان نشان می‌دهند و حتی ممکن است شخصیت های تخیلی و فرضی داخل فیلم ها را به صورت توهمی در زندگی‌شان ببینند و تظاهر به داشتن ارتباط با آن ها کنند. موضوع مهم تر که حتی در مورد بزرگسالان نیز وجود دارد عدم کنترل روی خوراکی و تنقلاتی است که هنگام دیدن فیلم به وجود می‌آید.

هنگام تماشای صحنه های مهیج کودک ناخودآگاه به خوراکی پناه می‌برد و چون با هیجان چیزی می‌خورد کنترلی روی خوراکش ندارد. این موضوع باعث چاقی و اضافه وزن در کودکان می‌شود. تماشای فیلم های ترسناك و صحنه های دلخراش موجب ایجاد هیجان عاطفی كاذب در كودك می‌شود. تأثیر منفی تماشای چنین صحنه هایی ممكن است تا مدتی طولانی در ذهن كودك باقی بماند. به همین دلیل لازم است خانواده ها مانع تماشای فیلم ها و صحنه های ترسناك و خشن از سوی كودكان شوند. اما مشکل اینجاست بعضی خانواده ها خودشان به این موضوعات علاقه دارند و به کودک خود در این زمینه توجهی ندارند و کنار او به تماشای این فیلم ها می‌‌نشینند.


این کار نه‌ تنها باعث ایجاد ترس و کابوس شبانه در فرزندان می‌شود بلکه در برخی موارد باعث افت تحصیلی کودکان نیز خواهد شد. البته تماشای فیلم های ترسناک در تنهایی تأثیر مخرب تری نسبت به تماشای آن در جمع دارد. نه‌تنها در مورد فیلم های ترسناک بلکه در موارد دیگر نیز والدین همیشه باید کنار کودک خود باشند و با او فیلم ها یا انیمیشن های مورد علاقه‌اش را تماشا کنند. حتی برخی از انیمیشن ها به توضیح والدین نیاز دارد تا مفاهیم درست در ذهن کودک جا بیفتد.

روش پژوهش

دانش آموزان در پژوهش حاضر سعی در شناخت رابطه تماشای فیلم های ترسناک بر روی اضطراب کودکان داشتند، لذا جهت انجام پژوهش از روش های تحلیلی پیمایشی استفاده کردند، آن ها جهت دستیابی به اهداف پژوهش از روش های مصاحبه، پرسشنامه و مطالعات کتابخانه ای استفاده کردند.

مهارت های کسب شده

سوالات تحقیق

اهداف تحقیق

روش گردآوری اطلاعات

انواع متغیرها

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان، تهیه: مهدی رحمانی

تنظیم: نسرین صادقی