تبیان، دستیار زندگی
اسلام به عنوان یک مکتب اصیل فکری همواره و در همه ی ابعاد زندگی خط مشی های اصلی تعالی و پیشرفت را برای انسان مطرح کرده است .
عکس نویسنده
عکس نویسنده
نویسنده : علی طهرانچی
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

شهر و معماری اسلامی


اسلام به عنوان یک مکتب اصیل فکری همواره و در همه ی ابعاد زندگی خط مشی های اصلی تعالی و پیشرفت را برای انسان مطرح کرده است . از آنجا که رشد و تعالی انسان در بستر زمان و مکان صورت می پذیرد ، اسلام برای ساخت شهر و خانه نیز (به عنوان مکان رویش و نمو انسانها) دستورات مفیدی ارائه کرده است ...

کتاب شهر و معماری اسلامی

کتاب " شهر و معماری اسلامی ( تجلیلت و عینیات ) " تالیف : دکتر محمد نقی زاده  را  انتشارات مانی در سال 1387 برای اولین بار به زینت طبع آراسته است.این کتاب شامل  584 صفحه و به قیمت 75000 ریال در فروشگاه های کتاب موجود است . ساختار کتاب پس از سپری کردن از تقدیر و تشکر ، پیش گفتار ، تذکرات به فهرست مندرجات میرسد.
 کتاب حاضر که در ادامه مباحث مطرح شده در جلد اول ، به ارائه و معرفی و تجزیه و تحلیل برخی تجلیات و مظاهر عینی شهر و معماری اسلامی میپردازد ، مشتمل بر یک مقدمه ، سه بخش اصلی و یک موخره ( به عنوان نتیجه گیری ) می باشد.استخوان بندی و شاکله اصلی پژوهش ، سه بخش اصلی است که هرکدام مشتمل بر سه فصل هستند.این سه بخش با عناوین بود ها ( نمونه های تاریخی ) ، هست ها ( نمونه های معاصر ) و باید ها ( نمونه های ایده آل و برخی توصیه ها ) معرفی می شوند که اجمال عناوین موضوعات مطرح در آنها به شرح زیر هستند:
مقدمه کتاب به دو موضوع اصلی میپردازد که این موضوعات ، در واقع تکلمه ای برانگیزه ها و محرکهای اصلی نگارش این مجموعه هستند این دو موضوع عبارتند از : اجمالی در باب ادب شهرسازی و ارکان و عوامل شکل دهنده شهراسلامی که به برخی بارزه های اصلی آنها اشاره می شود.

کتاب " شهر و معماری اسلامی ( تجلیلت و عینیات ) " تالیف : دکتر محمد نقی زاده را انتشارات مانی در سال 1387 برای اولین بار به زینت طبع آراسته است.این کتاب شامل 584 صفحه و به قیمت 75000 ریال در فروشگاه های کتاب موجود است

بخش اول با عنوان بودها به معرفی برخی نمونه های تاریخی می پردازد .فصول اصلی این بخش عبارتند از:
• فصل اول با عنوان رابطه محیط ( شهر و معماری ) با فرهنگ به تبیین رابطه محیط با فرهنگ و تاثیر متقابل آنها بر یکدیگر می پردازد.مقصود از مطرح شدن این موضوع نیز آن بوده است که ضمن تکمیل مباحث مطرح شده در جلد اول ، زمینه ورود در فصول بعدی کتاب فراهم شود.

• فصل دوم به اجمالی از گذشته می پردازد.این فصل عمدتاً به ذکر کلیاتی در باب دوره تاریخی تحول و دگرگونی شهرهای ایرانی به ویژه به فرایند تحولات و دگرگونیهای آنها پس از اسلام آوردن ایرانیان می پردازد.این تحولات که با دگرگونی باورها و جهانبینی ایرانیان تازه مسلمان آغاز می شود ، به تدریج و نه دفعتا ً به مدیریت و روابط سازمان فضایی و ساختار و استخوان بندی و نهایتا ً کاربری شهرهای ایرانی سرایت نموده و آنها را متحول می کند . پس از توضیح این روند به برخی از اصول و ارزشهای اسلامی که عامل اصلی تغییرات و تحولات بوده اند نیز اشاره می شود.

• در فصل سوم نمونه هایی از شهرهای تاریخی معرفی می شوند که در آنها چگونگی ظهور و بروز اصول و ارزشهای اسلامی در کالبد شهرهای تاریخی شان مورد بررسی قرار می گیرند.


بخش دوم با عنوان هست ها به معرفی برخی نمونه های معاصر یا به عبارتی به برخی تفکرات و آرا و الگوهای مسلط بر دوران معاصر میپردازد . این بخش مشتمل بر سه فصل به شرح زیر است:
• فصل چهارم ، به معرفی برخی ویژگیهای حاکم بر دوران معاصر در قالب اصلی ترین حاکم ( ماشینیزم ) متمرکز است که از نظر نگارنده به عنوان مکرزمانه مطرح است.
• فصل پنجم با عنوان نمونه هایی از طرحها و برنامه ها ، به برخی طرحها و برنامه های رایج پرداخته و ویژگیهای آنها با اصول و ارزشهای اسلامی مقایسه می شوند .
• در فصل ششم به نمونه هایی از ایده ها و الگوها و روشهای متاخر می پردازد و بارزه های این نمونه ها نیز با مبانی نظری اسلامی مقایسه خواهند شد.


بخش سوم که به باید ها یا وضعیت ایده آل برای دوران معاصر و در قالب برخی توصیه ها به ذکر نمونه هایی ایده آل برای این دوران در قالب سه نمونه می پردازد.
• فصل هفتم به تبیین نقش مسجد در شهر اسلامی به عنوان اصلی ترین عنصر کالبدی معنوی شهر اسلامی متمرکز است.
• فصل هشتم به نمونه ای از طراحی فضای باز شهری که از موضوعات مبتلابه و مورد توجه دوران معاصر است خواهد پرداخت.
• فصل نهم نیز به عنوان نمونه به چگونگی تدوین مبانی نظری طراحی مسکن اشاره می کند.
• فصل دهم کتاب: در کنار پرداختن به موضوعاتی به عنوان نتیجه گیری از مباحث مطرح شده در سه بخش کتاب ، پیشنهاداتی را نیز ارایه خواهد نمود که توجه به آنها ، تکمیل مباحث نظری و روشهای دستیابی به راههای وصول به فضا و محیط زندگی اسلامی و ایجاد شهر و معماری اسلامی را تسهیل خواهد کرد.
در انتهای کتاب منضمات و فهرستی از آیات و روایات ، تصاویر ، جدول ها ، شکلها ، نقشه ها ، نمودارها و مراجع و منابع جهت تسهیل و تشریح مخاطب ارائه شده است.

علی طهرانچی
کارشناس ارشد طراحی شهری
بخش محیط شهر تبیان