تبیان، دستیار زندگی
دانش پژوهان عزیز در اینجا می خواهیم شما را با ابزاری جهت پی بردن به ویژگی مغناطیسی مواد به نام ترازوی گوی آشنا سازیم....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ترازوی گوی(Gouy)

دانش پژوهان عزیز در اینجا می خواهیم شما را با ابزاری جهت پی بردن به ویژگی مغناطیسی مواد  به نام ترازوی گوی آشنا سازیم.
همان گونه که می دانید موادی را که اتم‌ ها و مولکول‌ های سازنده‌ی آن‌ ها خاصیت مغناطیسی دارند، مواد مغناطیسی می‌ نامند. نحوه‌ی جهت ‌گیری دو قطبی ‌های مغناطیسی کوچک در مواد مغناطیسی مختلف، متفاوت است. مواد بر اساس نحوه ی ترکیب بردارهای مغناطیسی الکترون های اتم های تشکیل دهنده خود می توانند به مواد پارا مغناطیس، دیا مغناطیس، فرو مغناطیس و آنتی فرو مغناطیس تقسیم می شوند. مواد دیا مغناطیس فاقد الکترون فرد هستند. مواد پارا مغناطیس دارای یک یا چند الکترون فرد هستند.
در مواد فرو مغناطیس و آنتی فرو مغناطیس اسپین های اتم های مجاور به ترتیب در جهت تقویت و تضعیف اسپین کلی می باشند.

ترازوی گوی(gouy)
ترازوی گوی (Gouy balance) که توسط لوئیس جرج گوی، فیزیکدان فرانسوی در سال 1883 کشف شد، ابزاری برای
اندازه گیری تاثیر پذیری مغناطیسی مواد می باشد. ترازوی گوی یک ترازوی مغناطیسی است و به یک مغناطیس الکتریکی مجهز است که میدان در پایین دو قطبی آن ضعیف تر از بالای آن است. برای کار با این ترازو نمونه ی مایع یا پودر بسیار نرم را در لوله ای به ارتفاع 12 سانتی متر و قطر 4 میلی متر می ریزند. لوله ی نمونه را به کمک یک زنجیر نقره ای (مطابق شکل)به یک طرف ترازو وصل کرده و آن را بین دو قطب آهنربای الکتریکی قرار می دهند.
ترازوی گوی(gouy)

زنجیر نقره ای و نمونه در یک لوله شیشه ای قرار می گیرند تا در اندازه گیری از تاثیرهای محیط جلوگیری شود. به دلیل حساس بودن دستگاه نسبت به ارتعاشات محیطی معمولا چیدمان دستگاه را در روی میزی که از جنس مرمر می باشد قرار می دهند تا توازن برقرار شود. اگر نمونه مورد آزمایش پارامغناطیس باشد، لوله به سمت پایین میدان حرکت می کند و میزان پایین آمدن آن به شدت پارامغناطیس بودن نمونه بستگی دارد. با پایین آمدن نمونه و کفه متصل به آن، کفه دیگر ترازو بالا می رود که برای تعادل رسیدن مجدد آن، مقدار متناسبی وزنه به این کفه اضافه می شود.
چنانچه نمونه مورد آزمایش دیا مغناطیس باشد، نمونه و کفه متصل به آن به سمت بالا حرکت کرده و سبب می شود کفه دیگر ترازو به سمت پایین حرکت کند. در این حالت برای به تعادل در آوردن مجدد ترازو، تعدادی از وزنه های روی این کفه را بر می دارند.

ترازوی گوی(gouy)
در واقع وزنه های اضافه شده (برای اجسام پارامغناطیس) و یا کم شده ( برای اجسام دیا مغناطیس) معیاری از نیروی وارد شده بر نمونه از طرف میدان آهنربایی می باشد.
برای کار با ترازوی گوی، نمونه مورد آزمایش را قبل از به کار بردن میدان مغناطیسی به دقت وزن می کنند، سپس با استفاده از یک سری فرمول ها و روابط که تقریبا پیچیده می باشند، تاثیر پذیری مغناطیسی نمونه را به دست می آورند.

مطالب مرتبط:


باران سنج                                     
آشنایی با دستگاه تبخیر روتاری          
دستگاه استخراج سوکسله                 
اتوکلاو                                       
سیم پیچ ها 

بخش پژوهش های دانش آموزی تبیان

تهیه: نفیسه مدانلو
تنظیم: علی سرمدی