تبیان، دستیار زندگی

روش نگهداری غلات

آیا می دانید به کدامیک از محصولات کشاورزی «غلات» گفته می شود؟ آیا از اهمیت و ارزش غذایی بالای غلات اطلاع دارید؟ می دانید اگر غلات از برنامه غذایی ما حذف شود چه رخ می دهد؟ ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

روش نگهداری غلات

غلات

 

نوع پروژه: قرآنی - علمی

درجه سختی: متوسط

زمینه: علوم زیستی

مقطع تحصیلی: راهنمایی - دبیرستان

تعداد جلسات قرآنی: 3 جلسه

تعداد جلسات علمی: 1جلسه

شرح یک جمله ای: بررسی اهمیت و ارزش غذایی بالای غلات

 

 

 

معرفی موضوع

آیا می دانید به کدامیک از محصولات کشاورزی «غلات» گفته می شود؟ آیا از اهمیت و ارزش غذایی بالای غلات اطلاع دارید؟ می دانید اگر غلات از برنامه غذایی ما حذف شود چه رخ می دهد؟

در تعریف غلات باید گفت که آنها در واقع گونه ای از خانواده گندمیان (گرامینه ها) هستند که دانه های ریز آنها، مصرف خوراکی دارد. گفتنی است غلات گیاهانی یک ساله هستندکه چرخه ی زندگی خود را در یک فصل زراعی به پایان می رسانند و دارای دو گونه سردسیری ( گندم، جو و...) و گرمسیری (برنج، ذرت و...)اند.

 

مطمئنا با دیدن نام محصولاتی همچون گندم و برنج به اهمیت غلات پی برده اید. اهمیت و ارزش غذایی بالای این محصولات موجب شده است که همواره در طول تاریخ بعنوان اصلی ترین منبع غذایی بشر نقش آفرینی کند. از همین رو انسان ها همواره تلاش کرده اند تا با اعمال مراقبت های ویژه در مراحل مختلف کاشت و داشت و برداشت این محصولات، اصلی ترین منبع غذایی خود را ضایع نسازند.

 

از طرف دیگر برهمگان روشن است که نیاز انسان به مواد غذایی مربوط به ایام و یا فصول به خصوصی نیست، بلکه آدمی برای بقا هر روز و آن هم درچند نوبت باید به مصرف مواد خوراکی –که بخش اعظمی از آن محصولات کشاورزی است- بپردازد. از همین جاست که اهمیت ذخیره سازی علمی محصولات کشاورزی نیز قابل طرح می شود.

 

باید گفت در طول تاریخ، انسان ها متناسب با میزان علم و آگاهی خود، نکات خاصی را در نگهداری محصولات کشاورزی و به ویژه غلات لحاظ می کردند؛ برای مثال در ارتباط با مکان نگهداری، مردم یونان و مصر باستان از خمره های سفالین استفاده می کردند و معمولاً این خمره ها را یا در درون زمین کار می گذاشتند و یا در اتاق های خشت و گلی کنار هم می چیدند.

امروزه نیز با پیشرفت های چشمگیر تکنولوژی، ذخیره سازی در مخازن مجهز صورت می گیرد.

 

نکته ی جالب آنکه اهمیت مسئله ی شیوه ذخیر سازی غلات تا آنجایی بوده (وهست) که قرآن کریم که کتاب هدایت است نیز در آیه ای به آن پرداخته و روشی بسیار جالب و نوین را از زبان یکی از انبیای الهی مطرح می سازد؛ روشی که امروزه دانشمندان نیز آن را با وجود تمام پیشرفت های علمی صورت گرفته ،تایید می نمایند.

اگر علاقه مند هستید با این آیه و مسایل پیرامون آن آشنا شوید توصیه می کنیم این موضوع را برای پژوهش خود انتخاب کنید. شایان ذکر است این پژوهش شامل دو بخش قرآنی و علمی است که به مرور و با طی کردن گام های مختلف به سئوالات مهمی پاسخ خواهیم داد.

 

بخش قرآنی:

به طور مسلم برای پیمودن مراحل پژوهش قرآنی، نیازمند ابزاری هستید که در ذیل به معرفی آنها می پردازیم :

1- قرآن کریم ترجمه دار(به منظور آشنایی با آیات مورد نظر و معنای آن)

2- کتب لغت واژگان عربی (به منظور آشنایی با معنای واژگان قرآن)

3- کتب تفسیر قرآن کریم (به منظور آشنایی با نظر مفسران در رابطه با آیات مورد نظر)

گفتنی است که امروزه با گسترش نرم افزار های رایانه ای در حوزه پژوهش های قرآنی قادر خواهید بود بخش زیادی از نیاز های خود به ابزارهای فوق را در این نرم افزار ها تامین نمایید.

یکی از نرم افزار های بسیار مفید، نرم افزار جامع التفاسیر می باشد که توسط مرکز کامپیوتری نور تهیه شده است.شما می توانید با کمک فایل آموزشی این نرم افزار که در سایت تبیان موجود است، بخش قابل توجهی از تحقیقات خود را به انجام رسانید.

پیش از معرفی گام های پژوهش، عمل به توصیه های زیر سفارش می شود:

1- پیش از ورود به مراحل کار پژوهشی، نیت کنید که این کار تنها در جهت کسب رضایت پروردگار متعال و فهم آیات الهی می باشد.

2- پیش از ورود به پژوهش توصیه می شود وضو بگیرید؛زیرا پژوهش شما قرآنی است و یکی از امور سفارش شده برای مواجهه و رویارویی با قرآن نیز وضو گرفتن است.

3- در طی پژوهش همواره از خداوند متعال فهم هرچه بهتر آیات کتابش را مسئلت نمایید.

در پایان لازم به ذکر است روش کار شما در بخش قرآنی روش تحقیق کتابخانه ای یعنی یادداشت برداری از منابع و نهایتا تحلیل یادداشتها و تنظیم ساختار بحث و نتیجه گیری است.

 

بخش علمی:

اکنون وقت آن فرا رسیده است تا با جستجو در منابع مختلف علمی از یافته های دانشمندان پیرامون غلات و روش های نگهداری آن آگاهی پیدا نمایید.

 شما عزیزان می توانید برای انجام این پروژه به طرح درس های ذیل مراجعه فرمایید:

غلات - جلسه اول

غلات - جلسه دوم

غلات - جلسه سوم

* روش نگهداری غلات - بخش علمی


بخش پژوهش های دانش آموزی سایت تبیان
تهیه: نرجس توکلی