تبیان، دستیار زندگی
هنریک ورکمان از جمله گرافیست ها و هنرمندان دوران جنگ جهانی دوم است که متاسفانه به دستور نازی ها و بخاطر مبارزاتش ، کشته شد. در این نوشتار به شرح آثار و احوال زندگی این هنرمند خواهیم پرداخت.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ورکمان، گرافیستی که کشته شد


"هنریک ورکمان" از جمله گرافیست ها و هنرمندان دوران جنگ جهانی دوم است که متاسفانه به دستور نازی ها و بخاطر مبارزاتش ، کشته شد. در این نوشتار به شرح آثار و احوال زندگی این هنرمند خواهیم پرداخت.

ورکمان، گرافیستی که کشته شد

"هنریک ورکمان" (1882-1945م.) 1 یک هنرمند آلمانی است که در شهر لینز به دنیا آمد. او هنرمند و تایپوگرافی است که به دلیل تطبیق ترکیب بندی مدرن با تکنیک های دستی در هنر گرافیک مطرح  است. همچنین وی در تاریخ طراحی گرافیک به عنوان پدیدآورنده آثار چاپی زیبا و لطیف شناخته شده است.

در زمانی که اغلب طراحان بر اصول نقش گرایی تاکید داشتند و تشابهات میان طراحی و علم یک به یک مشخص می شد، وی به تغییر نحوه بیان چاپ توجه نشان داد.

طراحی های او اغلب مدرن بودند و او در این طراحی ها، ، ترکیب واژه و تصویر را مورد بررسی قرار می داد ؛ به گونه ای که نگرش وی ، منبع الهام بسیار مهمی برای طراحان آینده محسوب می شد.

"ورکمان" پس از کار به عنوان یک ژورنالیست و همچنین اداره چابخانه ای بزرگ در "گرونینگن"در هلند، در سال 1923م. کارگاه چاپ کوچکی تاسیس کرد و در آنجا کلیه کارهای بعدی خود را در مقیاس کوچک و تیراژ محدود تولید کرد.

وی با تایپ و دیگر عناصر نشانه ای، نگاره هایی را با استفاده از فرم های آماده تهیه کرد. او کارهایش را یا " دروکسِلز" (از چاپ کردن) می نامید یا "تیکسُلز" (از ضربه زدن)، کلماتی که بر بنیان فیزیکی و در پاره ای مواقع ابتدایی آثارش تاکید می کردند.

ورکمان

واژه دیگری که وی بعدها برای تمامی کارهایی که انجام داده بود به کار برد، واژه "هات پرینتنینگ" (کارهای چاپی داغ) بود که باز هم حس برقراری ارتباط سریع با مواد را منتقل می کرد.

"ورکمان" از 1923 تا 1926 ، ژورنال "نکست کال" را منتشر می کرد. او در این ژورنال بسیاری از ایده های خود را به دقت بیان کرد. بدین ترتیب ، او ایده هایش را به صورت بین المللی عرضه کرد تا بتواند با همفکران خود ارتباط برقرار نماید و با آنها تبادل آثار کند.

صفحات این ژورنال به تمهیدات انتزاعی تاپیفِس یا تصاویر چوبی، چرخش جهت آنها یا آرایش یکنواخت توالی آنها، اختصاص داشت. این شکل چینش ، مانند ساخته های مورد استفاده دادائیست ها و فوتوریست ها بود که "ورکمان" درباره توجهات آنها به تایپ به عنوان یک فرم تجسمی اظهار نظر کرده بود. حاصل کار، ایجاد نوعی زیبایی بصری بود که بعضی اوقات مشابه کتاب های تجربی "لیسیتزکی" به نظر می رسید.

"ورکمان" نقاش نیز محسوب می شد و یکی از اعضاء گروه "دِپلوگ" بود. طبع رنگ گرای او در تمام کارهای چاپی اش مشاهده می شود

"ورکمان" نقاش نیز محسوب می شد و یکی از اعضاء گروه "دِپلوگ" بود. طبع رنگ گرای او در تمام کارهای چاپی اش مشاهده می شود. وی در آٍارش بیشتر از شیوه های غیر منظم استفاده می کرد تا شیوه های طراحی سنتی . "ورکمان" از عنصر اتفاق در نقاشی بهره می برد؛ یعنی کاربرد بی قاعده جوهر و خطوط برجای مانده پس از جدا شدن ماشین چاپ از کاغذ را بیشتر می پسندید. بسیاری از کارهای وی چاپ های تکی بودند.

ورکمان

او از قالب های چوبی که با استفاده از دستگاه چاپ دستی بر روی کاغذ فشرده می شدند، استفاده می کرد. در دهه 1930 در حالی که چاپ ها از طریق غلتاندن مستقیم جوهر روی کاغذ ایجاد می شدند، وی به طور گسترده ای از شابلون استفاده کرد.

ساخت 40 نسخه از یک لوح ضدحکومت به نام "قایق تفریحی" توسط "ورکمان" در خلال سال های جنگ جهانی دوم باعث اعدام او ، یک روز قبل از اعلام آزادی کشورش ، توسط نازی ها شد.

آثار وی در دهه 1950 مورد توجه قرار گرفت، زمانی که به نظر می رسید زیبایی شناسی او با حساسیت اغلب هنرمندان سبک آبستره هماهنگ است. این مسئله به ویژه در کارهای "ویلم سندبرگ" آشکار است. نگرش ساده وی نسبت به طراحی کاتالوگ در دهه 1940 و 1950 نشانه احترام او نسبت به "ورکمان" است.

ورکمان

پی نوشت:

1- Hendrik Werkman

سمیه رمضان ماهی

بخش هنری تبیان


منابع:

یک قرن طراحی گرافیک/ جرمی آینسلی

تاریخچه ای از طراحی گرافیک/ ریچارد هولیس

گرافیک مطبوعاتی/ دکتر کامران افشار مهاجر

مطالب مرتبط:

گرافیک و جنبش کسب حق رای

پیتر بهرنس  و آ ا گ

ون دی ولد، طراح پیشرو