تبیان، دستیار زندگی

8 دلیل خوب برای نخوردن نان لواش و باگت و رفقا

چند دلیل می‌آوریم تا تشویقی باشد برای جایگزین کردن نان‌های سفید با نان‌های تهیه‌شده از آرد کامل یا همان نان‌های سبوس‌دار. لطفاً با ما همراه باشید.
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :
 نان لواش و باگت

نان برکت سفره است. فرقی نمی‌کند چه غذایی باشد. همیشه سر سفره‌ی همه ما نان وجود دارد. نان‌های سفید یعنی نان‌هایی که با آرد سفید (بدون سبوس) تهیه می‌شوند مانند انواع لواش‌ها، باگت‌ها، شیرمال‌ها و غیره طرفداران زیادی دارد و همراه شماره یک گذشت و گذارها و پای ثابت میز غذای خیلی‌ها هستند؛ اما امروز چند دلیل می‌آوریم تا تشویقی باشد برای جایگزین کردن نان‌های سفید با نان‌های تهیه‌شده از آرد کامل یا همان نان‌های سبوس‌دار. لطفاً با ما همراه باشید.

 

نان تهیه‌شده از آرد سفید: کالری مفت

نان‌های سفید از آردهای تصفیه‌شده به نام آرد تی 55 تهیه می‌شوند. در هر 100 گرم از این آردها 0.55 گرم مواد معدنی وجود دارد. حتماً می‌دانید که بدن ما به املاح و مواد معدنی نیاز دارد تا در سلامت بماند. حالا اجازه دهید این میزان مواد معدنی را با عناصر مغذی آرد تی 150 که برای تهیه‌ی نان‌های سبوس‌دار استفاده می‌شود مقایسه کنیم. باید بدانید که هر 100 گرم آرد تصفیه نشده ای که برای تهیه‌ی نان سبوس‌دار استفاده می‌شود حاوی حدود 1.5 گرم مواد معدنی است. واقعیت این است که میزان کالری که این نان‌ها به بدن تحمیل می‌کنند بیشتر از مواد مغذی آن‌هاست؛ یعنی اینکه شما یک ماده‌ی غذایی را با میل و اشتها می‌خورید و دستگاه گوارشتان را به زحمت می‌اندازید اما برای دریافت مواد غذایی ناچیز در حد هیچ.

 

نان‌های سفید: گلوتن زیاد

گلوتن موجود در گندم نان‌های سفید موجب مشکلات متعددی به خصوص بیماری سلیاک یا همان عدم تحمل گلوتن می‌شود. به بیان دیگر با مصرف نان سفید درهای لوله‌ی گوارشتان را به سوی مشکلات زیادی باز می‌کنید.

 

نان‌های تهیه‌شده از آرد سفید: قند زیاد

نان سفید حاوی مواد مغذی نیست و فقط و فقط نشاسته است. نشاسته از قندهای ساده (گلوکز) تشکیل شده که خیلی زود نیز جذب می‌شوند. اگرچه نان سفید مزه‌ی شیرینی ندارد اما باید بدانید که از 85 درصد گلوسید (قند) تشکیل شده است. اگر نمی‌خواهد قند زیادی وارد بدنتان شود یکی از آن‌هایی که باید از مصرفش دوری کنید همین نان‌های تهیه‌شده از آرد سفید است.

داخل این نان‌های سفید علاوه بر قند، سدیم یا همان نمک نیز وجود دارد. هر 100 گرم نان سفید حدود 50 درصد نیاز روزانه‌ی ما به نمک را تامین می‌کند

 

نان‌های تهیه‌شده از آرد سفید: اعتیادآور هستند

همان طور که گفتیم نان‌های سفید از قند (نشاسته،85 درصد) تشکیل شده‌اند و مانند هر ماده‌ی غذایی قندی دیگر احتمال اعتیاد غذایی در آن‌ها بالاست. اگر اهل ساندویچ باشید خواهید دید که با خوردن هر باگت مشتاق تر می‌شوید و بیشتر و بیشتر به سمت این نان‌ها می‌روید. دلیلش همان قند موجود در آن است که اعتیادآور است.

 

نان‌های تهیه‌شده از آرد سفید شاخص گلیسمی بالایی دارند

اگر به درستی نمی‌دانید که شاخص گلیسمی دقیقاً چیست باید بگوییم این شاخص به قدرت هر ماده‌ی غذایی برای بالا بردن قند خون گفته می‌شود. به بیان دیگر هر ماده‌ی غذایی که شاخص گلیسمی بالایی دارد با سرعت بیشتری قند خون را بالا می‌برد. زمانی که قند خون بالا می‌رود بدن انسولین بیشتری تولید می‌کند تا با سرعت بیشتری قند خون را پایین بیاورد. البته این اتفاق در بدن یک امر عادی است؛ اما باید بدانید این شاخص برای نان‌های سفید 95 است و با سرعت خیلی زیادی باعث بالا رفتن قند خون و ترشح انسولین می‌شود. ادامه‌ی این روند باعث می‌شود که به مرور سلول‌ها در برابر انسولین مقاومت نشان دهند و این مسئله نیز بدن را در معرض ابتلا به دیابت نوع 2 قرار می‌دهد. از طرف دیگر انسولین نمی‌تواند در طولانی مدت تمام این قندها را به صورت گلیکوژن (ذخیره‌ی قند) در آورد و آن‌ها را به چربی تبدیل می‌کند.

 

 نان لواش و باگت

نان‌های تهیه‌شده از آرد سفید چاق می‌کنند

هر ماده‌ی غذایی که شاخص گلیسمی بالایی داشته باشد با مصرف زیاد باعث افزایش چربی بدن شده و به مرور چاق می‌کند. البته توجه داشته باشید محتویاتی که داخل نان قرار می‌دهید نیز موثر است. مواد غذایی چرب داخل نان بیشتر از ترکیبات نان چاق کننده است؛ اما با این حال باید بدانید که نان‌های سفید اگر به خودی خود باعث چاقی نشوند بدون شک خیری برای تناسب اندامتان هم نخواهند داشت.

 

نان‌های تهیه‌شده از آرد سفید تعادل غذایی را به هم می‌زند

عادت داشتن به مصرف زیاد نان‌های سفید باعث کاهش مصرف سبزیجات، میوه‌ها، آب میوه‌های ویتامینه، گوشت‌های باکیفیت و حتی ماهی می‌شود. نباید تأثیر نان‌های سفید را در تعادل غذایی نادیده گرفت. بعد از خوردن یک عدد ساندویچ بزرگ با مخلفات داخل آن دیگر جایی برای خوردن میوه نمی‌ماند. اگر جزو افرادی هستید که به عنوان میان‌وعده نیز ساندویچ می‌خورید بهتر است تغییری در عادتتان ایجاد کنید. یک مشت بادام میل کنید. یکی دو واحد میوه بخورید. خلاصه اینکه خودتان را به ساندویچ‌های حاوی سوسیس و کالباس عادت ندهید.

 

نان‌های تهیه‌شده از آرد سفید: امان از نمک زیاد

داخل این نان‌های سفید علاوه بر قند، سدیم یا همان نمک نیز وجود دارد. هر 100 گرم نان سفید حدود 50 درصد نیاز روزانه‌ی ما به نمک را تامین می‌کند.

تصورش را بکنید که در هر سه وعده‌ی غذایی 100 گرم نان سفید میل کنید. در این صورت سدیم قابل‌توجهی وارد بدنتان می‌شود. حالا به این میزان یک مشت نمکی که از طریق مصرف غذاهای آماده و یا غذاهای خانگی‌تان و غیره وارد بدنتان می‌شود را نیز اضافه کنید. خواهید دید نمک زیادی وارد بدنتان می‌شود. حتماً می‌دانید که نمک بیش از اندازه برای سلامتی مضر است. فشارخون بالا، دفع کلسیم، ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی و غیره از مضرات مصرف نمک زیاد هستند.

توصیه می‌کنیم نان‌های کامل (سبوس‌دار) را در الویت قرار دهید. این نان‌ها حاوی مواد مغذی بیشتر و شاخص گلیسمی پایین تری داشته و گلوتن زیادی نیز ندارند. توصیه می‌کنیم نان را از برنامه‌ی غذایی‌تان حذف نکنید اما در انتخاب آن دقت کنید.


مطالب مرتبط:

نان قهوه‌ ای چه نانی است؟

5 سوالی که درباره غلات سبوس‌دار می‌پرسند

تأثیر مصرف سبوس بر دیابت

5 دلیل خوب برای مصرف نان

نان‌های رژیمی چقدر رژیمی‌اند!؟

نان سنتی بخریم یا صنعتی؟

نان‌های رژیمی هم چاق می‌کند

نان‌ رژیمی و سبوس دار بخورید

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.