تبیان، دستیار زندگی
از آنجایی که در تعریف اوقات فراغت به علاقه و استعداد فرد اشاره می‌شود برای پر کردن اوقات فراغت فرزندان باید به علاقه آنان توجه کرد تا با اجبار به رشته‌ای سوق داده نشوند. بهتر است فرد در این اوقات با خیالی آسوده و با علاقه و میل خود فعالیتی را انتخاب کند .
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

فراغت یا بطالت!

از آنجایی که در تعریف اوقات فراغت به علاقه و استعداد فرد اشاره می‌شود برای پر کردن اوقات فراغت فرزندان باید به علاقه آنان توجه کرد تا با اجبار به رشته‌ای سوق داده نشوند. بهتر است فرد در این اوقات با خیالی آسوده و با علاقه و میل خود فعالیتی را انتخاب کند تا به بهترین شکل آن را به پایان ببرد. بنابراین در مورد پرکردن اوقات فراغت کودکان و نوجوانان باید از سرگرمی‌ها و فعالیت‌های متنوع استفاده کنیم.

قبل از رسیدن تعطیلات بچه ‌ها پس از هر امتحان لحظاتی را بیرون مدرسه دور هم جمع می‌شدند و از سوالات، خستگی دروس و این که امتحانات کی تمام می‌شود سخن می‌گفتند؛ سپس هر کدام از برنامه‌های خود برای تابستان صحبت می‌کردند. گویی هیچ کدام تصمیم قاطعی برای تابستان نداشتند. می‌دانستم که همه در این فکر بودند تا بعد از مدتی استراحت از روی فرصت برای تعطیلات برنامه ریزی کنند...

هر سال با فرا رسیدن تابستان، مسئله اوقات فراغت برای همگان از مهم ترین دغدغه‌ ها می‌شود. پدر و مادرها در این فکر هستند که بچه‌ها نباید تعطیلات را بیهوده بگذرانند و ممکن است بیکاری آنان موجب ناسازگاری با خانواده شود. بچه‌ ها هم در این فکر هستند که یک دل سیر استراحت کنند و بی خیال کلاس و درس باشند.

باید بدانید که تابستان فرصت خوبى براى برنامه‌ریزى‌ها و تلاش ‌هاى سازنده و مناسب است. تعطیلات هنگامه پرورش و سازندگی، تفریح و سرگرمی، آموزش و رسیدگی به کارهای عقب افتاده می‌باشد...
البته اگر والدین با همکارى معلمان و مربیّان بتوانند اقداماتى مناسب در سطح دانش‌آموزان و در طریق رشد آنان داشته باشند؛ کارهاى مهمى در همین فرصت محدود مى‌توانند انجام دهند. از آن جایی که هیچ یک از ما دوست نداریم اوقات فراغت خود و فرزندانمان تبدیل به اوقات بطالت شود؛ پس باید بیندیشیم تا راهی برای هر چه بهتر، جهت پر کردن اوقات فراغت آنان بیابیم.

از این روزها، خاطره‌ای به یاد ماندنی بسازید:

اولین گزینه‌ای که هر سال پس از اتمام سال تحصیلی به ذهن والدین می‌رسد، فرستادن بچه‌ها به کلاس‌های آموزشی است. اما چه کلاسی و با چه هدفی؟ که خود جای بحث دارد و خیلی از مسائل می‌تواند در فرستادن فرزندمان به این کلاس‌ها سهیم باشد. گاهی با توجه به ضعیف بودن دانش آموز در درسی صلاح را بر این می‌بینیم که او به کلاس تقویتی برود. گاهی هم جهت بهتر شدن دروس سال آینده این تصمیم را می‌گیریم و زمانی از روی علاقه او کلاس‌های فوق برنامه را ترجیح می‌دهیم.

دومین مورد، کلاس‌های زبان انگلیسی یا...است که می‌تواند بهترین گزینه برای اولیا باشد، اما باید اندیشید آیا می‌توان فرزند خود را به صورت مدت دار و در طول سال جدید تحصیلی به این کلاس‌ها فرستاد یا نه؟ چرا که با توجه به فرار بودن مطالب زبان تنها در فصل تابستان و سپس رها کردن آن تا تابستان آینده تقریباً کاری بیهوده است و حاصلی چون فراموشی آن زبان ندارد!

سومین پیشنهاد کلاس‌های ورزشی است. (مخصوصاً پسرها که گویی تابستان برایشان تنها در بازی خلاصه می‌شود)، می‌دانید که درباره ورزش در دین اسلام تاکید بسیار شده است؛ آنجا که رسول خدا فرمودند: «به کودکان خود سوارکاری، تیر اندازی و شنا را آموزش دهید.» البته که شنا در فصل گرم تابستان طرفدار زیاد دارد و می‌تواند فرح بخش ترین ورزش برای فرزندانمان باشد.

لازم به ذکر است که باید با توجه به سن فرزندان از کلاس‌هایی بهره ببریم که در طول تابستان دوره آن‌ها تمام می‌شود. مثلاً دوره‌های مختلف هنری مانند نقاشی در حد مبتدی (طراحی با مداد، مداد رنگی، آبرنگ، رنگ روغن و …) برای آموزش بعضی از مهارت‌ها مانند مکانیکی و تعمیر وسایل برقی، حتی یاد گرفتن فروشندگی دوره‌های خیاطی و آرایشگری می‌توانیم از افراد آشنا کمک بگیریم تا با توجه به شغل به فرزندان مهارتی بیاموزند. این سبب می‌گردد تا دانش آموز علایق و استعدادش را بشناسد.

چهارمین مورد این که در کشور ما شهرهای زیادی با تفرجگاه‌های طبیعی، بناهای زیبا و تاریخی و موزه وجود دارد، برنامه سفر برای فرزندانمان بگذاریم و از آنان بخواهیم کمی راجع به این مکان ‌ها تحقیق کنند.

آخر این که سینما رفتن و دیدن فیلم‌های خوب می‌تواند مفید باشد، پس در برنامه ریزی تابستان فرزندانمان دیدن فیلم را نیز بگنجانیم. البته تماشای تلویزیون و بازی‌های رایانه‌ای هم گزینه ‌هایی برای پر کردن اوقات فراغت هستند که باید حواسمان باشد در آن زیاده ‌روی نشود.

در نتیجه، والدین با یک برنامه ریزی ساده می‌توانند بطالت را کنار زده و همراه فرزندان از اوقات فراغت خاطره‌ای به یاد ماندنی بسازند.


مرکز یادگیری سایت تبیان - تهیه: ملیحه قشقایی

تنظیم: مریم فروزان کیا