تبیان، دستیار زندگی
کتاب یکصد و پنجاه درس زندگی اثر آیت الله مکارم شیرازی مجموعه‌ای از احادیث ارزنده اهل‌بیت و معصومین(علیه السلام) است که همراه با ترجمه روان و شرحی کوتاه از آنها در قالب آموزه‌های اسلامی به رشته تحریر درآمده ‌است.آیت‌الله‌ مکارم شیرازی با هدف آشنایی و یادآو
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

یکصد و پنجاه درس زندگی/ معرفی کتاب


آدمی محکوم به زندگی و نفس کشیدن و گذران عمر در این دیار خاکی است. گویا همچون داستان ها و رمانهای تخیلی او را در جزیره ای رها کرده‌ و به قصد و غرضی  نقشه گنجی را نیز در کنارش نهاده اند تا گنجینه ای نهفته از دل خاک را بیرون کشد....

مکارم شیرازی

اما داستان ما داستانی تخیلی نیست و ریشه در واقعیت دارد چرا که داستان زندگی من و تو نیز داستان همین جزیره و گنج است که باید نقشه را به دست گرفت و به راه افتاد تا خود واقعی و والایمان را که گنجینه واقعی زندگی است بیابم. دین راه و نقشه را در اختیار گذاشته و در این میان کتاب های ارزشمندی نیز موجود است  که کروکی این راه را به روشنی ترسیم کرده اند تا راهرو دچار کج‌فهمی، بدفهمی و خدای ناکرده انحراف از مسیر اصلی نگردد.

کتاب هایی در این زمینه راهکارهای  ارزشمندی را ارائه داده‌اند تا رهروان با مشق کردن آن پله ها و قله های موفقیت را یکی پس از دیگری پشت سر گذارد. یکی از این کتابها، کتاب" یکصدو پنجاه درس زندگی" است.

کتاب" یکصد و پنجاه درس زندگی" اثر آیت الله مکارم شیرازی مجموعه‌ای از احادیث ارزنده اهل‌بیت و معصومین(علیهم السلام) است که همراه با ترجمه روان و شرحی کوتاه از آنها در قالب آموزه‌های اسلامی به رشته تحریر درآمده ‌است.آیت‌الله‌ مکارم شیرازی با هدف آشنایی و یادآوری برخی از احادیث و روایات معصومین(علیهم السلام) و استفاده از آنها در مراحل گوناگون زندگی به نگارش این اثر همت گماشته‌اند.

در این نوشتار شیوه‌‌های صحیح برخورد با مسایل اجتماعی و حل مشکلات فردی با ارایه الگویی از راه و رسم زندگی اسلامی و استناد به آرای علما و بزرگان دین عنوان شده و در پایان نیز با ذکر سرگذشت برخی از اندیشمندان مذهبی در جهت پربارتر ساختن ‌پشتوانه معنوی خوانندگان تلاش شده ‌است.

نویسنده در بخشی از معرفی این اثر آورده ‌‌است:

بعد از كتاب الله، قرآن مجید، بزرگترین سرمایه ما، سنت پیامبر(صلى الله علیه وآله)و احادیث ارزنده اهل بیت(علیهم السلام) است، و این همان دو ثقل بزرگى است كه بعد از رحلت پیامبر(صلى الله علیه وآله) به یادگار مانده، و دست زدن به دامان آنها مانع گمراهى و ضلالت است.

متأسفانه، این احادیث كه اقیانوسى از علوم و دانش هاست، هنوز ناشناخته مانده، چه بسیار از احادیث، كه در یك جمله كوتاه آن، در حقیقت كتابى از درس زندگى نهفته شده است، و مى تواند عقده گشاى انسان امروز در مسائل مختلف بوده باشد.

کتاب یکصد و پنجاه درس زندگی اثر آیت الله مکارم شیرازی مجموعه‌ای از احادیث ارزنده اهل‌بیت و معصومین(علیه السلام) است که همراه با ترجمه روان و شرحی کوتاه از آنها در قالب آموزه‌های اسلامی به رشته تحریر درآمده ‌است.آیت‌الله‌ مکارم شیرازی با هدف آشنایی و یادآوری برخی از احادیث و روایات معصومین(علیه السلام) و استفاده از آنها در مراحل گوناگون زندگی به نگارش این اثر همت گماشته‌اند

این کتاب گلچینى از این احادیث، با ترجمه روان و شرح كوتاه است، و نخستین بار در آغاز جلسه بحث و تفسیر كه روزهاى جمعه، در جلسات «مجمع دین دانش» كه در مسجد امام حسین (تهران) تشكیل مى شد، هفته اى یک حدیث مطرح مى شد و همگى به عنوان یک «درس براى سراسر هفته» از آن استفاده مى كردند، وعده زیادى از جوانان از پسر و دختر، آنها را حفظ مى كردند.

استقبال فوق العاده از این احادیث، سبب شد، كه جداگانه چاپ و منتشر گردد. این كتاب كوچک، مى تواند نمونه اى از تعلیمات اسلام براى همه آنها، كه مى خواهند اسلام را با یك مطالعه كوتاه، بهتر بشناسند، باشد.

اما آنچه از همه مهم تر به نظر مى رسد، همان پیاده كردن این برنامه ها در متن زندگى و عمل كردن به آن است.بنابراین بیایید همگى از خدا توفیق بطلبیم كه، نخست توفیق فهم و درك صحیح این احادیث، و سپس عمل به آنها را، به ما مرحمت كند.

حضرت آیت الله مکارم شیرازی در ضمن هر درس، حدیثی را متذکر شده و بعد از نقل حدیث به شرح آن می پردازند و بدین وسیله دروس ارزشمندی را در اختیار فرد قرار می دهند.

بخشی از فهرست موضوعی این کتاب بدین قرار است: درس اوّل،اندیشه، تدبّر، تفكّر

درس دوّم ،پیمانه تدبیر.

درس سوّم، در غذاى جسم سختگیرند اما...

درس چهارم، نقش قلم

درس پنجم، در میان دو مسۆولیت بزرگ،

درس ششم،عوامل نابودى جامعه،

درس هفتم، تنبلى و فقر،

درس هشتم، باران دانش بر دل ها، درس نهم، سرچشمه تكبّر.

برای نمونه یکی از دروس این کتاب را ذکر می کنیم که حضرت آیت الله درآن به نکته‌ای ظریف اشاره نموده و بدان تأکید می نمایند که شاید پیش از این در ذهن خوانند به عنوان امری مذموم و ناپسند مطرح بوده است .

بعد از كتاب الله، قرآن مجید، بزرگترین سرمایه ما، سنت پیامبر(صلى الله علیه وآله)و احادیث ارزنده اهل بیت(علیهم السلام) است، و این همان دو ثقل بزرگى است كه بعد از رحلت پیامبر(صلى الله علیه وآله) به یادگار مانده، و دست زدن به دامان آنها مانع گمراهى و ضلالت است

درس دوّم

پیمانه تدبیر

امام صادق(علیه السلام) مى فرماید:

صَلاحُ حالِ التّعایُشِ وَ التَّعاشُرِ مِلاَمِكْیال ثُلْثَاهُ فِطْنَةٌ وَثُلْثَهُ تَغافُلٌ(تحف العقول، ص 267)

ترجمه

اصلاح وضع زندگى و معاشرت با پیمانه اى انجام مى شود كه دو سوّم آن هوشیارى است و یك سوّم آن بى اعتنایى و تغافل!

شرح كوتاه

هیچ كارى بدون مطالعه و نقشه و هوشیارى سر نمى گیرد، همچنین هیچ كارى بدون بى اعتنایى هم به سامان نمى رسد. به تعبیر بهتر و روشنتر: اگر ما بخواهیم بدون مطالعه و دقت كار كنیم مواجه با شكست خواهیم شد ولى اگر بخواهیم براى تمام احتمالات ممكن و حوادث پیش بینى نشده به هنگام انجام كارها خود را معطل سازیم به این آسانى قادر بر انجام كارى نیستیم و براى یك كار باید سال ها مطالعه كنیم، و نیز براى انتخاب دوست و شریك و همسر و مانند آن، لذا فرمود دو سوّم دقّت و یك سوّم بى اعتنایى.

کتاب یکصد و پنجاه درس زندگی را انتشارات نسل جوان در قطع رقعی، 160 صفحه، شمارگان پنج هزار نسخه منتشر کرده است.

مریم پناهنده                   

بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان


منابع:

1.کتاب یکصد و پنجاه درس زندگی/ آیت الله مکارم شیرازی

2.سایت کتاب نیوز

مطالب مرتبط:

کتابی مفید برای مشتاقان سیر و سلوک

تاملی در کتاب قانون

10 قانون برای بندگی در مسیر سیر و سلوک

اخلاق در عصر مدرن /معرفی کتاب

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.