تبیان، دستیار زندگی
علاوه بر در نظر گرفتن اهمیت نرم افزارهای به کار رفته در سیستم، بستر فیزیکی یک شبکه کامپیوتری، خواه مبتنی بر سیم و یا بی سیم، باید از قابلیت اطمینان و سرعت و پهنای باند مناسب برخوردار باشد....
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

خطا، مسئله پیش‌بینی نشده در شبکه‌ها

(قسمت دوم)


علاوه بر در نظر گرفتن اهمیت نرم افزارهای به کار رفته در سیستم، بستر فیزیکی یک شبکه کامپیوتری، خواه مبتنی بر سیم و یا بی سیم، باید از قابلیت اطمینان و سرعت و پهنای باند مناسب برخوردار باشد .در دسترس بودن همیشگی داده ها موجب بالا رفتن کارایی و عملکرد شبکه می شود.

خطا در شبکه

در مطلب قبل به موضوعی در مورد چگونگی در دسترس نگه داشتن داده ها اشاره کردیم. در ادامه به بیان تکنیک دیگری می پردازیم.

در صورتی که بخواهیم مجموعه ای از تکنیک های بیان شده را در یکجا داشته باشیم از روش RAID یا آرایه ای از دیسک های مستقل بهره می بریم.

این روش دارای سطوح مختلفی است و در سطوح بالا، به همراه داده ها، اطلاعاتی برای تصحیح خطا هم ذخیره می شود. به این صورت مشکل روش های قبلی را می توان جبران نمود و در صورتی که یکی از درایوهای آرایه RAID از کار بیفتد، داده های آن از درایوهای دیگر قابل دسترسی است.

اگرچه RAID به صورت نرم افزاری هم پیاده سازی می شود اما آرایه های اختصاصی RAID به دلیل دارا بودن چندین درایو و داشتن قابلیت Hot swap بیشتر مورد استفاده سرورهای حرفه ای قرار می گیرند.

قابلیت hot swapping تکنولوژی است که با استفاده از آن می توان بدون خاموش کردن درایورهای دیگر، درایور خراب را با یک درایور سالم جایگزین کرد و این امر موجب می شود تا راندمان کار پایین نیاید.

در RAID سطوح مختلفی وجود دارد که برخی از آن ها در زیر آمده است:

یکی از تکنولوژی های استفاده شده در این بخش Disk striping است و بازدهی را با بخش کردن داده ها بالا می برد و بخش های مختلف را روی چند درایو می نویسد اما دارای هیچ امکان تحمل خطایی نمی باشد.

خطا در شبکه

Disk mirroring & duplexing که یکی دیگر از سطوح است یک کپی از همه داده های یک دیسک را بر روی دیسک دیگر نگهداری میکند و به این صورت امکان تحمل خطا را ایجاد می کند.

تمامی موارد ذکر شده می تواند راهی مناسب برای در دسترس نگه داشتن همیشگی داده ها باشد اما علاوه بر اینها می بایست سرورهای در بردارنده دیسک ها را نیز به گونه ای مراقبت کرد که از کار نیفتند. بنابراین به تکنیک هایی نیاز داریم که بتوانیم قابلیت اعتماد سرورها را نیز بالا ببریم.

بهترین راه برای ایجاد تحمل خطا بر روی سرورها، استفاده از بیش از یک سرور است.

اولین تکنولوژی استفاده شده در این زمینه نت ور SFT III بود که شامل دو کپی از سیستم عامل شبکه و یک اتصال سخت افزاری که دو کامپیوتر سرور را به یکدیگر متصل می کند، است.

هر دو سرور برنامه هایی را روی خود اجرا می کنند که فعالیت های آنها را همزمان می کند. به عنوان مثال در صورتی که داده ای بر روی یک سرور ذخیره شود، بر روی سرور دیگر نیز ذخیره خواهد شد و اگر به هر دلیلی یکی از سرورها دچار خرابی یا مشکل شود، سرور دیگر بدون هیچ وقفه ای جایگزین خواهد شد.

قابلیت hot swapping تکنولوژی است که با استفاده از آن می توان بدون خاموش کردن درایورهای دیگر، درایور خراب را با یک درایور سالم جایگزین کرد و این امر

موجب می شود تا راندمان کار پایین نیاید

بعد از نت ور SFT III، در نسل بعدی تکنولوژی به نام کلاسترینگ (Clustering) روی کار آمد و در آن روش کار به گونه ای است که کامپیوترها به شیوه خاصی با یکدیگر ترکیب می شوند که مانند یک کامپیوتر واحد عمل می کنند. همچنین در این روش نوبت دهی به پردازش به گونه ای انجام می شود که بار پردازشی شبکه را متعادل می کند.

خطا در شبکه

در این روش مدیران شبکه می توانند برای بالاتر بردن سرعت و کارایی یک کلاستر، کامپیوتر دیگری به آن اضافه کنند.

وقفه در سرویس یک شبکه همیشه به دلیل از کار افتادن یک درایو یا سرور و یا کامپیوتر نیست بلکه گاهی مشکل در خود شبکه به وجود می آید. به همین دلیل در شبکه های بزرگ برای رسیدن داده ها به مقصد چندین مسیر یا مسیریاب را در نظر می گیرند. در این صورت اگر یکی از کابل های شبکه قطع شود و یا مسیریابی از کار بیفتد، تجهیزاتی که به عنوان یدک در شبکه به کار می روند می توانند داده ها را به مقصد برسانند.

تعریف : مسیریاب وسیله ای است با تعدادی پورت ورودی/خروجی ارتباط بین چندین شبکه محلی را برقرار می سازد.

برای این که بتوان مسیرهای اضافی در شبکه ایجاد کنیم می بایست از حداقل دو مسیریاب استفاده کرده و آن ها را به شبکه وصل کنیم تا کامپیوترها بتوانند از هر دوی آنها به عنوان واسط بهره گرفته و با دستگاه های دیگر ارتباط برقرار کنند. با استفاده از مسیرهای اضافی (حتی در صورتی خرابی کابل ها و یا مسیریاب ها)، ارتباطات داخلی شبکه ادامه پیدا می کند.

فائزه سیدخاموشی

بخش دانش و زندگی تبیان


منابع:

Implementing Fault Tolerance on Windows Networks "by Mitch Tulloch"

thenetworkencyclopedia

Planning Fault Tolerance and Avoidance