تبیان، دستیار زندگی
روبات ها باهوش ترند یا آدم ها؟ آیا روزی می رسد که روبات ها بتوانند مانند ساختار مغزی انسان ها تصمیم بگیرند و فکر کنند؟
عکس نویسنده
عکس نویسنده
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

کامپیوتری که انسان را شکست داد!


روبات ها باهوش ترند یا آدم ها؟ آیا روزی می رسد که روبات ها بتوانند مانند ساختار مغزی انسان ها تصمیم بگیرند و فکر کنند؟

کامپیوتری که انسان را شکست داد!

آیا روزی می رسد که روبات ها با توانایی های انسانی مانند دانایی، شعور، آگاهی قادر به تجزیه و تحلیل داده ها باشند سپس با زبان طبیعی (زمانی که بین انسان ها رواج دارد؛ مثل زبان فارسی، انگلیسی، فرانسه و... ) به تعامل با انسان ها بپردازد؟

و اگر چنین شود، در آن زمان روبات ها از انسان ها هوشمندتر خواهند شد؟

تمام مواردی که در بالا مطرح شد در حوزه‌ی هوش مصنوعی مطرح و بررسی می شود. در حوزه هوش مصنوعی آنچه بررسی می شود ایجاد موجودی هوشمند با توانایی های انسان است.

واتسون، اولین کامپیوتری است که توانست انسان را شکست دهد. واتسون نتیجه کار گروهی از محققان در حوزه هوش مصنوعی است که توانسته باهوش ترین و خبره ترین انسان ها در مسابقات اطلاعات عمومی تلویزیونی شکست دهد. واتسون زمان طبیعی را می فهمد و با تمام ظرایف زبانی موجود در زبان می تواند آن را تجزیه و تحلیل کند.

این شما و این هم واتسون!

واتسون تنها کامپیوتر جهان است که در یک مسابقه تلویزیونی به عنوان حریف انسان ها شرکت کرده است و زودتر از آنها زنگ را فشار داده و به سوال ها جواب داده است.

مسابقه ای که واتسون در آن شرکت کرده یکی از معروف ترین و مشهورترین مسابقات اطلاعات عمومی است که در همه حوزه اعمم از فرهنگ، هنر، تاریخ و... سوال می پرسد.

کامپیوتری که انسان را شکست داد!

در این مسابقه سه نفر شرکت می کنند و واتسون توانست بر دو حریف انسان خود که از سابقه داران و رکورد داران این گونه مسابقات بودند غلبه کند. مسابقه در فوریه 2011 برگزار شد و کسی که برنده جایزه یک میلیون دلاری مسابقه شد یک کامپیوتر بود.

در نگاه اول به نظر می رسد واتسون هیچ چیزی نیست جز یک موتور جستجو قوی و پیشرفته! و به همین دلیل کاری که واتسون انجام داد اصلا مهم نبود. زیرا همین حالا هم هر سوالی را در گوگل سرچ کنید، گوگل جواب را به شما می گوید! مگر غیر از این است؟

در پاسخ به موضوع بالا باید گفت که واتسون نیز مانند سایر شرکت کنندگان حق استفاده از اینترنت را نداشت و هر کاری می کرد باید بر اساس اطلاعاتی انجام میداد که از قبل به آن داده شده بود.

قسمت مهم و اساسی عمل واتسون، واکنش او به زبان طبیعی است. انسان ها وقتی با یکدیگر صحبت می کنند از هزاران ضرب المثل استفاده می کنند یا با جا به جایی در چند کلمه به یکدیگر کنایه می زنند و حتی لحن حرف زدن می تواند در انتقال معنی تغییر ایجاد کند. واتسون تمام اینها را می فهمد! این کامپیوتر از نرم افزار DeepQA آی بی ام برای درک زبان طبیعی استفاده می کند.

واتسون، اولین کامپیوتری است که توانست انسان را شکست دهد. واتسون نتیجه کار گروهی از محققان در حوزه هوش مصنوعی است که توانسته باهوش ترین و خبره ترین انسان ها در مسابقات اطلاعات عمومی تلویزیونی شکست دهد

مغز واتسون را بشناسید

*واتسون برای هر سوال سه پاسخ احتمالی را در نظر می گیرد و اگر آستانه اعتماد به یکی از پاسخ ها بالاتر برود، زنگ مسابقه را به صدا در می آورد.

*واتسون نیز مانند سایر شرکت کنندگان از زنگ فیزیکی استفاده می کند ولی از آنجایی که کامپیوتر است و دست ندارد از یک دست مکانیکی استفاده می کند.

*واتسون نمی تواند چیزی را ببینید برای همین تمام سرنخ ها به صورت دیجیتالی به او منتقل می شود. سپس هزاران الگوریتم او شروع به کار می کنند تا در میان داده های ذخیره شده به زبان طبیعی جواب سوال را بیابد.

*تیم طراح واتسون بر اساس تحقیقات خود به این نتیجه رسید که جواب دادن به سوالات اطلاعات عمومی برای رکورداران انسانی این مسابقه 3.5 ثانیه طول می کشد. این زمان برای واتسون زیر 3 ثانیه است.

کامپیوتری که انسان را شکست داد!

*توان محاسباتی واتسون برابر است با توان محاسباتی 2880 کامپیوتر تک هسته ای.

*واتسون دارای 10 سرور Rack  و 90 سرور IBM750  است که برپایه پردازنده POWER7 کار می کند.

سال 1997 سوپر کامپیوتر DeepBlue، قهرمان شطرنج جهان را شکست داد. حالا واتسون از DeepBlue صدها برابر قوی تر است.

در مسابقات، واتسون تنها از دیسک 500 گیگاباتی استفاده کرد. تمام منبع اطلاعاتی واتسون روی این 500 گیگابایت ذخیره شده بود. در نگاه اول ممکن است به نظر بیاید که 500 مگابایت خیلی هم زیاد نیست ولی این حجم داده برابر است با 200 میلیون نسخه صفحه متنی!

فاطمه مجدآبادی

بخش دانش و زندگی تبیان