تبیان، دستیار زندگی
روز هفتم آوریل (18 فروردین) مصادف با سالروز تاسیس سازمان جهانی بهداشت و بزرگداشت روز جهانی سلامت است و امسال «فشار خون بالا» به عنوان موضوع این روز تعیین شده است.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

فشار خون بالا موضوع روز جهانی بهداشت


روز هفتم آوریل (18 فروردین) مصادف با سالروز تاسیس سازمان جهانی بهداشت و بزرگداشت روز جهانی سلامت است و امسال «فشار خون بالا» به عنوان موضوع این روز تعیین شده است.


فشارخون بالا

سازمان جهانی بهداشت (WHO) اعلام کرد که هم اکنون در سراسر دنیا از هر سه فرد بزرگسال، یک نفر به بیماری فشارخون مبتلا است.

سازمان جهانی بهداشت از افراد و دولت‌ها خواست تلاش‌های‌شان را برای مقابله با بیماری فشار خون بالا افزایش دهند. این سازمان می‌گوید حدود یک میلیارد نفر در جهان مبتلا هستند.

سازمان جهانی بهداشت با توجه به اهمیت این بیماری، موضوع روز جهانی بهداشت امسال را که مصادف با 7 آوریل (18 فروردین) است، فشار خون بالا قرار داده است.

شعار روز جهانی بهداشت در سال 2013 میلادی عبارتست از : «فشار خون بالا را جدی بگیریم».

هفته سلامت هر ساله از روز 18 فروردین (روز جهانی بهداشت) در کشور ما آغاز می شود.

فشار خون بالا یکی از مهم ترین عوامل دخیل در بیماری قلبی و سکته مغزی است و این دو عارضه بر روی هم عامل شماره یک مرگ زودرس و معلولیت در جهان هستند.

عارضه فشار خون بالا سبب افزایش خطر بروز حملات قلبی، سکته و نارسایی کلیوی می‌شود که در صورت عدم کنترل حتی می‌تواند سبب نابینایی، نامنظمی ضربان قلب و نارسایی قلبی شود

مارگرت چان، دبیر کل سازمان جهانی بهداشت، در این باره گفت:‌ "هدف ما در حال حاضر این است که افراد درباره نیاز به دانستن فشار خون‌شان آگاهی دهیم تا فشار خون بالا را جدید بگیرند و بعد آن را کنترل کنند."

به گفته این سازمان، شناسایی فشار خون بالا اولین گام در پیشگیری و کنترل آن است.

در دنیا از هر سه فرد بالغ، یک نفر به فشار خون بالا دچار است که سهم ابتلا به این بیماری با توجه به افزایش سن، بیشتر می‌شود، به این ترتیب که از هر 10 فرد 20 تا 30 ساله یک نفر به فشار خون بالا مبتلا است، در حالی که حدود سن 50 سالگی آمار ابتلا به این بیماری، به پنج نفر از هر 10 نفر افزایش می‌یابد.

همچنین برخی از کشورهای کم درآمد در آفریقا، بالاترین میزان ابتلا به فشارخون بالا را دارند.

فشارخون بالا

عارضه فشار خون بالا که "پرفشاری خون" هم نامیده می‌شود، سبب افزایش خطر بروز حملات قلبی، سکته و نارسایی کلیوی می‌شود که در صورت عدم کنترل حتی می‌تواند سبب نابینایی، نامنظمی ضربان قلب و نارسایی قلبی شود.

خطر ابتلا به بیماری ها و ناراحتی‌های فوق در صورت وجود سایر عوامل خطرزا و موثر در بروز امراض قلبی نظیر دیابت، شدیدتر نیز می شود.

در گزارش سازمان جهانی بهداشت آمده است: شیوع این بیماری در برخی از کشورهای کم درآمد آفریقایی بسیار بیشتر از سایر نقاط جهان است و بیش از 40 درصد افراد بالغ در اغلب کشورهای آفریقایی از فشار خون بالا رنج می‌برند.

با این حال فشار خون بالا، قابل پیشگیری و درمان است.

در برخی کشورهای توسعه یافته، پیشگیری و درمان همزمان با کاهش سایر عوامل خطر‌زای بیماری‌های قلبی – عروقی، سبب کاهش میزان مرگ و میرهای ناشی از بیماری‌های قلبی شده است.

هدف سازمان جهانی بهداشت از تعیین موضوع فشار خون بالا برای روز جهانی سلامت در سال 2013 میلادی، افزایش سطح آگاهی عمومی در مورد این بیماری، تبلیغ عادت‌های سالم و تشخیص بهتر این بیماری است که در نهایت به کاهش خطر سکته و حملات قلبی منجر می شود

موارد زیر خطر تشدید بیماری فشار خون بالا را کاهش می‌دهد:

- کاهش مصرف نمک

- استفاده از رژیم غذایی متعادل

- عدم استعمال الکل

- انجام فعالیت‌های بدنی منظم

- حفظ وزن متناسب بدن

- عدم استعال دخانیات

استرس سفر

هدف سازمان جهانی بهداشت از تعیین موضوع فشار خون بالا برای روز جهانی سلامت در سال 2013 میلادی، افزایش سطح آگاهی عمومی در مورد این بیماری، تبلیغ عادت‌های سالم و تشخیص بهتر این بیماری است که در نهایت به کاهش خطر سکته و حملات قلبی منجر می شود.

فعالیت‌های مهم سازمان جهانی بهداشت به مناسبت این روز و در راستای دستیابی به اهداف فوق شامل افزایش آگاهی نسبت به عوامل و پیامدهای فشارخون بالا، ارائه اطلاعات مناسب درباره پیشگیری از فشارخون بالا و عوارض ناشی از آن و تشویق افراد بالغ نسبت به اندازه‌گیری منظم فشار خون و رعایت توصیه‌های متخصصان سلامت، تشویق به مراقبت شخصی جهت پیشگیری از افزایش فشارخون، همگانی کردن خدمات کنترل فشارخون و ترغیب مقامات ملی و محلی نسبت به فراهم کردن شرایط برای رفتارهای سالم در این زمینه هستند.

دکتر مهدی اقتصاد، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اهواز در این باره گفت:

«هر ساله 7.5 میلیون مرگ و میر بر اثر فشار خون بالای افراد به وقوع می پیوندد که این آمار 12.8 درصد از مرگ و میر سالانه در جهان را شامل می شود.

تخمین های بین المللی نشان می دهد که 1.3 افراد میانسال به فشار خون بالا مبتلا هستند. همچنین 51 درصد از سکته های مغزی منجر به مرگ بر اثر فشار خون بالا به وقوع می پیوندند و 45 تا 60 درصد از افراد مبتلا به بیماری قلبی، در اثر فشار خون بالا از دنیا می روند.

با توجه به تحقیقاتی که در سال 1390 در شهر  تهران بر روی 15 هزار نفر صورت گرفت؛ مشخص شد که 20 درصد افراد بزرگسال و 12.7 درصد از  کودکان به درجاتی از فشار خون بالا مبتلا هستد که این وضع می تواند برای فرد بسیار خطرناک باشد.

به علت افزایش فشار خون بالا به افراد توصیه می شود که به صورت دوره ای فشار خون خود را بررسی کنند.»

فرآوری: نیره ولدخانی

بخش سلامت تبیان


منابع:

ایسنا

همشهری آنلاین

مهر

مطالب مرتبط:

روش های اندازه گیری فشار خون

چگونه فشار خون را پایین بیاوریم؟

فشارخون ناشی از بیماری‌های دیگر

درمان فشار خون بالا با تغییر شیوه زندگی

فشار خون بالا؛ عوارض، تشخیص و انواع

فشار خون بالا؛ علائم، علل و عوامل خطر

فشار خون بالا را کنترل کنید

فشار خون بالا در کودکان

رژیم غذایی برای کاهش فشار خون بالا

توصیه های مهم برای کاهش فشار خون

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.