• Nombre de visites :
  • 1021
  • 26/2/2013
  • Date :

Mutlak Velayet-i Fakih(1.Bölüm)

mutlak velayet-i fakih

Ayetullah Necabet Bakış Açısından Mutlak Velayet-i Fakih

Takvalı fakih, Kur’an tefsircisi ve büyük arif  rahmetli Ayetullah Şeyh Hasan Ali Necabet-i Şirazi (1) derin düşünceli alimler ve fakihler arasındadır. O, Velayet-i fakih ve  önemi, boyutları ve koşulları hakkında düşünüp bu konuda küçük ancak çok faydalı bir kitap yazmıştır. Yıl 1358’de ve İslami Devrimin zaferinden sonra basılan bu kitabın yazılış nedeni Velayet-i fakih karşıtı akımlara cevap vermekti, ama aynı zamanda mutlak Velayeti fakih hakkında önemli ve açıklayıcı noktaları içermektedir. Burada onun bu konuda en önemli düşüncelerine değineceğiz:

Velayet-i Fakihin Önemi:

Rahmetli Ayetullah Necabet bu kitabın yazılış nedenini ‘taahhütlü ve sorumlu fakihin Velayeti’ni sınırlandırmak isteyen bazı din alimlerinin düşüncesini eleştirmek olduğunu kaydetmiştir ve daha sonra Velayet-i fakih önemi hakkında şöyle yazmıştır:

‘Velayet-i fakihe gelince bu konu İslami meselelerin en önemlilerinden ve siyasal-İslami konuların en faydalılarından sayılmaktadır; çünkü Büyük Gıybet döneminde (İmam Mehdi a.f.’in gıybet dönemi) İslami ümmetin ibadetler, muameleler ve yargılamalarının doğruluğu tamamen Velayeti fakihe bağlıdır ve Peygamber Efendimiz (s.a.a.) ile İmamlar (a.s.) bu bağlılığı Allah’ın izni ile kurmuşlardır. (2)

Velayet-i Fakih Fıkhî-Kelâmi bir konudur:

Ayetullah Necabet daha sonra bu ihtimali ileri sürüyor ki, ‘Velayet-i fakih tamamen fıkhî olmayıp kelâm ilminin konulardan olabilir (Velayet konusu inanç ile ilgili olduğu takdirde) yoksa bir fıkhî meseledir çünkü Velayetin pratik boyutu fakih ile ilgilidir.’

Bu yüzden Velayeti fakih knusunda iki boyut bir birinden ayrılabilir:

 1- Kelâmi-İnançsal boyut,

 2- Fıkhî-bilimsel boyut.

Notlar:

1-    Rahmetli Ayetullah Necabet İmam Humeyni’nin Velayeti ve merciliğini yayanlardandı. O, Şehid Ayetullah Destğeyb’in yoldaşı ve savaş arkadaşıydı ve Şiraz şehrinde mücadelenin liderlerinden sayılırlardı. Ayetullah Necabet rahmetli Seyyid Abdulhâdi-yi Şirazi ve Ayetullah Hoyi’nin seçkin öğrencilerinden sayılırdı ve 1963’ten beri bütün halkı İmam Humeyni’den taklid etmeye davet ediyordu. İrfan ve manevi tarikat bakımından Ayetullah Kadı Tabatabai ve Ayetullah Cevad Ensari’nin öğrencisiydi. Onun çeşitli bilimsel, irfâni ve siyasal hayatının boyutları başka bir makale yada kitap yazılmasını gerektirir. Bu konuda aşağıdaki kaynaklara başvurabilirsiniz:

-         Dua ve Tevessül, Ayetullah Seyyid Ali Muhammed Destğeyb-i Şirazi, Felah yayınevi, 1995

-         Hüccetül İslam velmüslimin Seyyed Ali Asgar Destğeyb’in söylev ve röportaj kitapçığı, Şehid Necabet Dîni Okul yayınevi, 1993

-         Kelime-yi Hak, Hüccetül İslam Kakai’nin söylev metni, önceki, 1996

2-    Mutlak Velayet-i Fakih, ikinci basım, 1992, s.2 ve 3

Çeviri:Ürün Özedönüş


Velayetçilik [1]

Velayet-i Fakihe Dayalı Siyasal Düzen [1]

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)