تبیان، دستیار زندگی
هرگاه گروهى در جلسه‏اى گرد هم بنشینند و به جاى یاد خدا به حرف‏هاى بیهوده سرگرم شوند، روز قیامت این مجلس براى آنان وسیله حسرت خواهد بود.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

چه كسانى روز قیامت حسرت مى‏خورند؟

حسرت گذشته


از سفارش‏هاى بسیار مهمى كه قرآن كریم، پیامبر اسلام و ائمه طاهرین علیهم السلام به ما دارند، این است كه: فرصت‏هایى كه در اختیار دارید، غنیمت بدانید.حال چه کسانی در این دنیا از فرصتهایی که خداوند در اختیارشان قرار داده بهره نمی برند که در روز قیامت حسرت می خورند؟


1- خوبان. روز قیامت حسرت سراسر وجود انسان را فرامى‏گیرد، حتّى خوبان نیز حسرت مى‏خورند كه اى كاش در دنیا، اعمال نیك بهتر و بیشترى انجام مى‏دادند.

2- پیروان طاغوت وبی توجهان به نصایح خدا ومعصومین:درد دیگر این است كه انسان در دنیا موعظه‏ها و نصایح خدا و پیامبر و ائمه علیهم السلام را نسبت به این فرصت‏ها به سخره بگیرد.قرآن مى‏فرماید: «یَا حَسْرَتى‏ عَلى مَا فَرَّطْتُ فِى جَنبِ اللّهِ» (1)انسان در آن روز مى‏گوید: دریغا از آنچه در حقّ خدا كوتاهى كردم.

طبق بعضى روایات حسرت در این آیه مربوط به كسانى است كه رهبران آسمانى و اوصیاى پیامبر علیهم السلام را رها كرده و به‏دنبال رهبران فاسق رفتند.

3- منكران رسالت. رسول خدا صلى الله علیه و آله به ابوذر فرمود: روز قیامت كسانى كه مقام رسالت مرا قبول نكردند، در حال كورى و كرى و در تاریكى‏هاى قیامت حاضر مى‏شوند و مى‏گویند: واى بر ما به خاطر كوتاهى‏هایى كه در حقّ خداوند مرتكب شدیم!

4- گویندگان بى‏عمل. امام باقر علیه السلام فرمود: بیشترین حسرت در قیامت از كسانى است كه در كلام وبیان خود از عدالت دم زدند، ولى به آن عمل نكردند.

5- افراد تندرو و افراطى نیز به هنگام قیامت حسرت‏ها دارند.(2)

هرگاه گروهى در جلسه‏اى گرد هم بنشینند و به جاى یاد خدا به حرف‏هاى بیهوده سرگرم شوند، روز قیامت این مجلس براى آنان وسیله حسرت خواهد بود

6- جاهلان. گروه دیگرى كه در قیامت حسرت مى‏خورند كسانى هستند كه توانایى‏تحصیل علم را داشته‏اند، ولى به دنبال فراگیرى آن نرفته‏اند.رسول الله می فرمایند: دو كس روز رستاخیز از همه مردم بیشتر حسرت می خورند : یكى مردى كه در دنیا براى طلب دانش فرصت داشته ولى به جستجوى آن برنخاسته است، یكى دیگر مردى كه دانشى بدیگرى آموخته وشاگرد وى از آن بهره‏مند شده ولى او بى‏بهره مانده است.(3)

7- عالم بى‏عمل. كسانى كه مردم به خاطر حرف‏شنوى آنان اهل‏بهشت شدند، ولى خودشان به خاطر نداشتن عمل اهل دوزخند.(4)

8- اهل همنشینى و مجالست‏هاى بیهوده. در حدیث مى‏خوانیم: هرگاه گروهى در جلسه‏اى گرد هم بنشینند و به جاى یاد خدا به حرف‏هاى بیهوده سرگرم شوند، روز قیامت این مجلس براى آنان وسیله حسرت خواهد بود. (5)

9- گناهكاران. در دعا مى‏خوانیم: «أعُوذُ بِكَ مِنَ الذُّنُوبِ الَّتِى تُورِثُ النَّدَمَ»(6) خدایا! از گناهانى كه سبب ندامت وپشیمانى من در روز قیامت مى‏شود به تو پناه مى‏برم.

جهنم شیطان عذاب زنجیر فریاد

10- ریاست‏طلبان. آنان كه براى ریاست دنیا حرص مى‏زنند، روز قیامت گرفتار حسرتى بزرگ خواهند شد.(7)

11- كسانى كه در دنیا توسط دوستان نااهل دچار انحراف شده‏اند، در روز قیامت غرق در حسرتند و فریاد مى‏زنند: «یَا وَیْلَتى‏ لَیْتَنِى لَم اتَّخِذْ فُلاناً خَلِیلًا» واى بر من اى كاش فلانى را براى خودم به عنوان دوست قرار نمى‏دادم، و از شدت ناراحتى دو دست خود را در دهان گذارده و به دندان مى‏گیرد و مى‏گوید: دوست بد مرا از راه خدا دور و منحرف كرد و اى كاش (به جاى دوستى با فلانى،) با رسول خدا راهى پیدا مى‏كردم.(8)

12- ثروت‏اندوزان. از جمله افرادى كه در قیامت بسیار حسرت مى‏خورند، كسانى هستند كه در طول عمر خود اموالى را چه بسا از راه نامشروع بدست آوردند، ولى مهلت بهره‏گیرى از آن را نداشته و از دنیا رفته‏اند و آن اموال به دست كسانى رسیده است كه آنان در راه خدا خرج كرده‏اند و بدین وسیله صاحب مال به جهنّم رفته،ولى وارث نیكوكار به بهشت مى‏رود.

امام صادق علیه السلام درباره آیه‏ «وَیَراهُمُ اللّهُ اعمالَهُم حَسَراتٍ» (9)فرمود: آیه درمورد كسى است كه در زمان حیات خود، به جمع اموال و ثروت‏اندوزى پرداخته و به محرومان كمك نكرده است، پس از مرگ او اگر وارثان در راه خیر و مسیر الهى صرف كنند، تلاش از صاحب مال ولى پاداش براى وارث است، و اگر در راه گناه صرف كنند، باز او با بجاگذاردن این اموال در دست وارث، گناهكار را یارى كرده- در گناهش نیز شریك است- و سبب ندامت و حسرتش مى‏گردد. (10)

رسول خدا صلى الله علیه و آله به ابوذر فرمود: روز قیامت كسانى كه مقام رسالت مرا قبول نكردند، در حال كورى و كرى و در تاریكى‏هاى قیامت حاضر مى‏شوند و مى‏گویند: واى بر ما به خاطر كوتاهى‏هایى كه در حقّ خداوند مرتكب شدیم!

یعنى از این سرمایه‏ها و ثروت‏ها، با هدایتى كه قرآن و روایات دارند، استفاده كنیم و این سرمایه‏ها را معطل و متوقف نگذاریم. در نتیجه مى‏فرماید: روزى خواهد رسید كه این فرصت‏ها، غنیمت‏ها و سرمایه‏ها از دست شما خواهد رفت و راه هر گونه جبرانى به روى شما بسته خواهد شد. اوج این سفارش‏ها در قرآن كریم، در سوره مباركه زمر است كه آیات بسیار مهمى است.

اصرار این آیات بر این اساس است كه قبل از این كه فرصت‏ها از دست برود، از آن فرصت‏هاى الهیه ملكوتیّه، بهره‏اى نصیب خود كنید. در سوره زمر، در پایان یكى از آیات مى‏گوید:

«أَنْ تَقُولَ نَفْسٌ یا حَسْرَتى‏ عَلى‏ ما فَرَّطْتُ فِی جَنْبِ اللَّهِ»(11)

تركیب آیه را ببینید كه چقدر محكم است. بحث خودخورى، اندوه و غصه انسانى كه فرصت را از دست داده در میان است؛ «فَرَّطْتُ» یعنى كوتاهى كامل‏ «فِی‏جَنْبِ اللَّهِ» یعنى چقدر خدا به من محبت، لطف، كرم و رحمت داشت كه همه نوع فرصتى، آن هم فرصت‏هایى كه غنیمت و سرمایه است، در اختیار من گذاشت، ولى من‏ «فَرَّطْتُ» كاملًا نسبت به این فرصت‏ها كوتاهى كردم. فرصت‏ها را بدون بهره و منفعت، معطّل گذاشتم تا از دست رفت و اكنون اندوه و درد شدید نصیب من شده است.

13-آدم‏كشى، رهاكردن بستگان، نداشتن وصیّت، بى‏اعتنایى به حقوق مردم و نپرداختن زكات، هر كدام وسیله حسرت در قیامت خواهد بود.

کلام آخر: بارالها ما را از آن ندامت‏هاى مخفى و آشكار و از آن حسرت‏هاى سخت در تمام مراحل نجات بده‏.

پی نوشتها:

1- زمر، آیه 56

2- غررالحكم، «ندم»

3- نهج‏الفصاحه، حدیث 305،ص213

4- همان

5- وسائل‏الشیعه، ج 4، ص 1180

6- بحارالانوار،ج95،ص137

7- معجم احادیث نبوى، ج 6، ص 391

8- فرقان، آیات 26 تا 29

9- ‏بقره، آیه 166

10- تفسیرصافى، ج 1، ص 157

11- زمر ،آیه 56

فرآوری: زهرا انصاری نسب

بخش اعتقادات شیعه تبیان


منبع:

1 - اصول عقاید ،محسن قرائتی

2 - مرگ و فرصت ها ،استاد انصاریان

مشاوره
مشاوره
در رابطه با این محتوا تجربیات خود را در پرسان به اشتراک بگذارید.