تبیان، دستیار زندگی
انتخاب شعار هفته کتاب،‌ یکی از مهم‌ترین مباحث مطرح شده در نشست‌های اخیر ستاد برگزاری هفته کتاب بوده است. نگاهی کوتاه داریم به این مساله و اینکه به‌راستی تاثیرگذاری یک جمله در انگیزش کتابخوانی مخاطبان تا چه اندازه است؟
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

شعاری برای کتابخوان کردن مردم

نگاهی کوتاه به روند انتخاب «شعار» برای «هفته کتاب»


انتخاب شعار هفته کتاب،‌ یکی از مهم‌ترین مباحث مطرح شده در نشست‌های اخیر ستاد برگزاری هفته کتاب بوده است. نگاهی کوتاه داریم به این مساله و اینکه به‌راستی تاثیرگذاری یک جمله در انگیزش کتابخوانی مخاطبان تا چه اندازه است؟


شعاری برای کتابخوان کردن مردم

اینکه نمایندگان نهادهای مختلف دولتی و غیر دولتی برای تاثیرگذاری هر چه بیشتر این شعار در اذهان عمومی اظهار نظر می‌کنند و دیدگاه‌های تخصصی خود را در این نشست‌ها مطرح می‌کنند، ‌اتفاق مبارکی است که می‌تواند راه را برای انتخابی شایسته‌تر شعار هفته کتاب هموارتر کند.

البته شعار هفته کتاب، جنبه تبلیغاتی دارد و در دوران امروز، تبلیغات هر موضوعی در سطح عمومی جامعه، می‌تواند تاثیرگذاری پرباری داشته باشد.

«شعار» باید در کمترین واژه‌ها، بیشترین پیام را بر مخاطب بگذارد و به عنوان مسیر اصلی سیاستگذاری‌ها شناخته شود.

شانزدهمین دوره،‌ یک جمله ابتکاری

شانزدهمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران، با شعار «حداقل هر ماه یک کتاب بخوانیم»،‌ برگزار شد.

پیشنهاد مطالعه یک کتاب در ماه برای هر ایرانی‌، البته انتظار بزرگی از جامعه فرهنگی ایران نبود ،‌اما انتخاب جمله‌ای این‌چنینی شاید بارها در برنامه‌ها و سخنرانی‌های حوزه کتاب تکرار شده بود و نمی‌توانست تلنگری دوباره بر ذهن مخاطب باشد.

اینکه شعار هفته کتاب در تلویزیون و رادیو و رسانه‌های دیگر و تبلیغات شهری به شکلی متناوب به چشم می‌خورد، فرصتی است تا در کمترین زمان بتوان،‌ مخاطب را به فکر فرو برد تا این هفته فرهنگی را فرصتی تازه برای نگاه به کتابخوانی تصور کند و به سمت کتابخانه یا کتابفروشی برود.

هفدهمین دوره؛ توانا بود هر که دانا بود

شعار «کتاب، دانایی و توانایی» برای هفدهمین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران در نظر گرفته شد.

اللهیاری ،‌دبیر این دوره درباره انتخاب این شعار معتقد است که این شعار با هدف گسترش فرهنگ کتابخوانی بین اقشار مختلف جامعه و به منظور تبلور دانایی و رسیدن به توانایی از طریق خواندن کتاب انتخاب شده است.

توانایی و دانایی و ارتباط مستقیم آن با کتاب و مطالعه،‌ ترکیبی است که از کودکی و در دوران دبستان در ذهن هر ایرانی نقش بسته است و شاید می‌توانست بار دیگر شعر فردوسی را در اذهان زنده کند.

اما این شعار ویژگی طراوت و تازگی و نوع‌آوری را باز هم کم داشت و به نظر می‌رسید که از واژه‌هایی ساده و دم‌دستی برای انتخاب آن استفاده شده است.

«شعار» باید در کمترین واژه‌ها، بیشترین پیام را بر مخاطب بگذارد و به عنوان مسیر اصلی سیاستگذاری‌ها شناخته شود.

هجدهمین دوره؛ مطالعه کنید تا فرزانه شوید

در هجدهمین دوره هفته کتاب باز هم بر انتخاب سه واژه در انتخاب شعار هفته کتاب تاکید شد که عبارت بود از «مطالعه، اندیشه فرزانگی».

در نشست‌های ستاد برگزاری هفته کتاب از میان 70 شعار پیشنهادی در نهایت این سه واژه به عنوان شعار اصلی برگزیده شد.

اینکه در سه دوره متوالی از یک روش در انتخاب شعار هفته کتاب بهره‌مند شویم،‌ شاید نتواند نتیجه‌ دلخواه را برای تاثیرگذاری بر مخاطبی که قرار است به مطالعه تشویق شود،‌ به دست دهد.

بنابراین با توجه به مباحث تخصصی که در ستاد هفته کتاب مطرح می‌شود که به حق در کمتر جلساتی در حوزه فرهنگی وجود دارد و همه اعضا به صراحت نظرات یکدیگر را نقد می‌کنند،‌ این فرصت وجود دارد تا با نگاهی دوباره به مساله انتخاب شعار هفته کتاب، به نتیجه‌ای مناسب رسید.

نوزدهمین دوره؛ نگاهی ملی

در سال‌جاری اما گویا معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی توجه‌ای جدی برای انتخاب شعار هفته کتاب دارد.

بهمن دری در آخرین نشست ستاد برگزاری در حالی‌که بحث‌های متفاوتی درباره انتخاب شعار این دوره میان اعضا انجام شد، گفت: در انتخاب شعار هفته کتاب باید نگاهی ملی داشت و به اتقافات و حوادث روز نیز توجه کرد؛ از جمله باید به مساله بیداری اسلامی در کشورهای منطقه نیز رویکردی اساسی داشته باشیم.

وی همچنین از اعضای ستاد هفته کتاب خواست تا در انتخاب این شعار به منویات مقام معظم رهبری،‌ موضوع‌های دینی و موضوعات مربوط به اهل بیت (ع) توجه ویژه کنند.

بخش کتاب و کتابخوانی تبیان


منبع: خبرگزاری کتاب ایران