• مشکی
  • سفید
  • سبز
  • آبی
  • قرمز
  • نارنجی
  • بنفش
  • طلایی
دانش و فن آوری (بازدید: 14856)
چهارشنبه 4/1/1389 - 19:3 -0 تشکر 191476
سد كارون 4

 

بهره برداری از سد کارون 4، فردا با حضور رئیس جمهور

 

مراسم آبگیری و بهره برداری از سد کارون چهار، بزرگترین سد قوسی بتنی کشور فردا پنج شنبه با حضور رئیس جمهور انجام می شود. 

 

به گزارش واحد مرکزی خبر ، ارتفاع سد کارون چهار 230 متر از پی ساخته شده و حجم کل بتن ریزی آن یک میلیون و 620 هزار متر مکعب است.

مجید نامجو وزیر نیرو در این باره گفت:با آبگیری و بهره برداری از سد کارون چهار، یک هزار مگاوات برق پاک در کشور تولید خواهد شد.

وی افزود: توانمند سازی کشور در زمینه اجرای طرح های مهم سدسازی و نیروگاههای تولید انرژی با توانایی مهندسان ایرانی، استقلال و خودکفایی از آثار مثبت ساخت سد کارون چهار است.

وزیر نیرو همچنین گفت: این طرح به منظور تولید 2 هزار و 107 میلیون کیلووات ساعت برق، کنترل سیلاب و تنظیم آب برای مخازن پایین دست در 180 کیلومتری جنوب غربی شهرکرد ساخته شده است.

نامجو با اشاره به سرعت بخشیدن وزارت نیرو در ارتباط به تعهداتش درباره احداث جاده های جایگزین کارون چهار گفت: جاده های جایگزین و تونل در دست احداث است و ماشین سازی اراک نیز ساخت پل 450 متری را به عنوان بزرگترین پل کشور آغاز کرده است و پیش بینی می شود در نیمه دوم امسال، این محور بازگشایی شود و جاده های جایگزین به بهره برداری برسند.

 

منبع: واحد مركزی خبر

 ما مي توانيم ....

چهارشنبه 4/1/1389 - 19:22 - 0 تشکر 191480

كارون 4

كارون 4
كارون 4
كارون 4

 ما مي توانيم ....

چهارشنبه 4/1/1389 - 19:39 - 0 تشکر 191483

مشخصات طرح سد و نیروگاه کارون4
اهداف
  • تنظیم آب رودخانه کارون به میزان 3.7 میلیارد متر مکعب در سال
  • کنترل طغیان و سیلاب‌های مخرب رودخانه کارون
  • تولید انرژی برق‌آبی به میزان 2107 میلیون کیلو وات ساعت
تاریخچه و سوابق
مطالعات اولیه طرح کارون 4 در سال 1345 (1967 میلادی) در چارچوب طرح توسعه منابع آب و همچنین برنامه‌ریزی کلی منابع آب حوضه رودخانه کارون توسط شرکت مهندسین مشاور بین المللی "هارزا" انجام پذیرفته است. مطالعات مرحله اول و دوم طرح نیز که توسط شرکت مهندسی مشاور "مهاب قدس" و شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران منعقد گردیده، هم اکنون مراحل پایانی خود را طی می‌کند. لازم به ذکر است که با توجه به بزرگی و پیچیدگی طرح در طی مطالعات مرحله دوم شرکت فرانسوی "کوینه بلیه" نیز به‌عنوان همکار، مطالعات طرح را کنترل و مورد تائید قرار داده است
موقعیت و جانمایی
سد مخزنی کارون 4 در استان چهارمحال و بختیاری در فاصله 180 کیلومتری جنوب غربی شهرکرد و چهار کیلومتری پایین دست محل تلاقی رودخانه‌های ارمند و بازفت واقع شده است.
مشخصات رودخانه
رودخانه کارون پر آب‌ترین رودخانه ایران بوده که از سلسله جبال زاگرس سرچشمه می‌گیرد و در پایین دست بند انحرافی گتوند وارد دشت خوزستان می‌شود و نهایتاً به خلیج فارس می پیوندد. در دهه‌های اخیر پتانسیل تولید برق این رودخانه مورد توجه خاص واقع شده و اقدامات گسترده‌ای جهت بالفعل نمودن این توانائی صورت پذیرفته است. از جمله این اقدامات احداث سری سدهای کارون جهت کنترل سیلاب‌های این رودخانه و تولید انرژی برق آبی از کیلومترهای 377 تا 747 رودخانه می‌باشد.
ویژگی‌ها
  • اولین سد بر روی رودخانه کارون
  • بلندترین سد بتنی در حال ساخت

 ما مي توانيم ....

چهارشنبه 4/1/1389 - 20:29 - 0 تشکر 191486

رود به هنگام سیلاب های عظیم در برف آب ها زردکوه و زاگرس، چنان که می رود چونان اسبی چموش و سرکش سر به سنگ می کوبد و گام های توفنده و خروشان خویش را بر دشت های پایین دست فرو می گذارد.
اینک رودخانه ای چنین خروشان، رام مردانی بزرگ از دیار سرزمین مهر و آبادانی شده و رامش گران رود بر این خروشنده رود دست نوازش و مهربانی کشیده اند.
سد کارون چهار را شاید بتوان به عنوان یکی دیگر از نماد و سمبل خودکفایی ایران در امر سد سازی دانست چرا که سد ساختن بر روی رودخانه ای به خروشانی کارون آن هم در بالا دست، کاری بسیاری دشوار و رویایی است که اینک در آستانه تحقیقی تاریخی است.
تاریخ در آینده خود قضاوت خواهد کرد که در سخت ترین راه های سیتغ کوه های سر به فلکه کشیده زاگرس،مردانی استوار چگونه کاورن را رام خویش کرده اند.
مطالعات مرحله اول و دوم طرح که توسط شرکت مهندسی مشاور "مهاب قدس" و شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران منعقد گردید، هم اکنون مراحل پایانی خود را طی می‌کند.
با توجه به بزرگی و پیچیدگی طرح در طی مطالعات مرحله دوم شرکت فرانسوی "کوینه بلیه" نیز به ‌عنوان همکار، مطالعات طرح را کنترل و مورد تائید قرار داده است.
سد مخزنی کارون چهار در استان چهارمحال و بختیاری در فاصله 180 کیلومتری جنوب غربی شهرکرد و چهار کیلومتری پایین دست محل تلاقی رودخانه‌های ارمند و بازفت واقع شده است.
رودخانه کارون پر آب‌ترین رودخانه ایران است که از سلسله جبال زاگرس سرچشمه می‌گیرد و در پایین دست بند انحرافی گتوند وارد دشت خوزستان می‌شود و در نهایت به خلیج همیشه فارس می پیوندد.
در دهه‌های اخیر پتانسیل تولید برق این رودخانه مورد توجه خاص واقع شده و اقدامات گسترده‌ای جهت بالفعل نمودن این توانائی صورت پذیرفته که از جمله این اقدامات احداث سری سدهای کارون جهت کنترل سیلاب‌های این رودخانه و تولید انرژی برق آبی از کیلومترهای 377 تا 747 رودخانه می‌باشد.
مهمترین اهداف احداث این سد عظیم و ملی، تنظیم آب رودخانه کارون به میزان 3.7 میلیارد متر مکعب در سال،کنترل طغیان و سیلاب‌های مخرب رودخانه کارون، تولید انرژی برق‌ آبی به میزان 2107 میلیون کیلو وات ساعت می باشد که این سد عظیم و پروژه ملی برای ایران به ارمغان می آورد.
در همین راستا بود که مهندسان و کارگران زحمت کش و خستگی ناپذیر این سد در یک دوره زمانی 82 هزار متر مکعب بتن در بدنه این سد تزریق و رکورد جدید بتن ریزی در خاورمیانه را کسب کردند.
این در حالی بود که رکورد تزریق 65 هزار متر مکعبی بتن در ساخت سد پیش از این به مهندسان ترکیه اختصاص داشت.
در همین سد عظیم نیز دو بار دیگر رکورد بتن ریزی در ساخت سد کارون چهار با حجم 52 هزار و 62 هزار متر مکعب به دست آمد.
طراحی چیدمان تجهیزات از تولید تا انتقال بتن، استفاده از گروه های با تجربه ، بهره گیری از مصالح فراوان و با کیفیت در نزدیکی این سد و تامین اعتبار به موقع از علل این موفقیت سد عظیم در کشور است.
این سد به همت والای مردان همیشه استوار ایرانی طراحی شده و در مجموع 3 هزار نفر در ساخت آن مشارکت دارند.
منبع: ایرنا (با ویرایش)

 ما مي توانيم ....

چهارشنبه 4/1/1389 - 20:37 - 0 تشکر 191489

كارون 4
پل دسترسی
عكسها: ایرنا

 ما مي توانيم ....

چهارشنبه 4/1/1389 - 21:19 - 0 تشکر 191503

صرفه‌جویی 5 میلیارد تومانی سد كارون 4 در مصرف سیمان 
مجری طرح سد و نیروگاه كارون4 گفت:در عملیات بتن ریزی بدنه سد كارون 4 ركورد كاهش مصرف سیمان به میزان 165 كیلوگرم سیمان در هر مترمكعب بتن ریزی اصلی بدنه به دلیل بهینه سازی طرح اختلاط ثبت شد.

وی سپس خاطرنشان كرد: از این محل به میزان 5 میلیارد تومان در عملیات بتن ریزی بدنه سد كارون4 صرفه جویی حاصل شده است.
مجری طرح سد و نیروگاه كارون4 علاوه بر این یادآور شد: بر اساس آمار ارائه شده توسط انجمن بتن ایران، كیفیت بتن به كار رفته در بدنه سدكارون4 در رده بسیار خوب آیین نامه ACI قرار گرفته است.
رنجبران در ادامه به ارتباط بسیار خوبی كه بین صنعت و دانشگاه در خصوص عملیات بتن ریزی بدنه سد كارون4 ایجاد شده اشاره كرد و گفت:‌این بخش از كار طرح كارون4 نیز توسط انجمن بتن ایران مورد تقدیر و تشكر ویژه قرار گرفت. 
منبع: خبرگزاری فارس (با ویرایش)

 ما مي توانيم ....

پنج شنبه 5/1/1389 - 18:22 - 0 تشکر 191590

آغاز بهره‌برداری از پروژه عظیم ملی «كارون 4»

سد كارون 4 با دستور رئیس جمهور و ابلاغ نماینده ولی فقیه در استان چهار محال و بختیاری پس از آبگیری مورد بهره‌برداری قرار گرفت.

به گزارش خبرنگار اعزامی خبرگزاری فارس، محمود احمدی‌نژاد رئیس‌جمهور كشورمان در آئین‌بهره برداری از سد كارون 4 در استان چهار محال و بختیاری طی سخنانی با بی‌سیم خطاب به دست اندركاران و مسئولان این سد، سد سازی را افتخاری بزرگ دانست و از همه تلاشگران متخصصان و فعالان مرتبط با ساخت كارون 4 كه طی سالیان دراز برای ساختن ایران این كار بزرگ را انجام داده‌اند قدردانی كرد.
وی افزود: به عنوان خادم ملت از تلاش و همت بی‌دریغ همه تلاشگران عرصه سدسازی به ویژه دست‌اندركاران سد كارون 4 تشكر می‌كنم.
رئیس‌جمهور ایران اسلامی با بیان اینكه با افتتاح این سد به نام نامی حضرت فاطمه زهرا (س) بركت و شكوفایی نصیب ملت ایران و مردم عزیز 2 استان كهگیلویه و بویر احمد و خوزستان می‌شود، اظهار داشت: با احداث سد كارون 4 باید به سمت كارهای بزرگتر و مفیدتر و موثر‌تر رفت كه شكوفایی ایران عزیز را در پی داشته باشد.
دستور بهره‌برداری از سد كارون 4 از سوی رئیس جمهور صادر و از سوی نماینده ولی فقیه در استان با ذكر نام حضرت فاطمه زهرا(س) مورد بهره برداری قرار گرفت.
بر این اساس تاكنون بیش از هزار و 200 میلیارد تومان برای این پروژه عظیم ملی و كاملا بومی سرمایه گذاری شده است.
با ساخت این سد زنجیره سدهای ساخته شده بر روی رودخانه كارون تكمیل شده و سیل‌های این رودخانه كاملا كنترل خواهد شد.

منبع: خبرگزاری فارس (با ویرایش)

 ما مي توانيم ....

پنج شنبه 5/1/1389 - 18:37 - 0 تشکر 191594

وزیرنیرو: آبگیری کارون چهار، یکسال زودتر از زمانبندی

وزیر نیرو گفت: سد و نیروگاه کارون چهار یکسال زودتر از برنامه زمانبندی شده آبگیری شد.

به گزارش واحد مرکزی خبر، نامجو درمراسم آغاز آبگیری سد کارون چهار گفت: کارون 4 بلندترین سد بتونی دو قوسی کشور است که تماما بدست متخصصان ایرانی ساخته شده است

وی بااشاره به سال همت مضاعف کار مضاعف گفت: این وزارتخانه امسال با اهتمام بیشتر و سرعت در اجرای طرح های عمرانی بویژه سدسازی درپیشبرد اهداف توسعه اقتصادی کشور تلاش می کند .

وی گفت: وزارت نیرو امسال برنامه های بلند مدت، میان مدت و کوتاه مدتی برای کاهش مصرف انرژی در کشوردارد .

منبع: واحد مركزی خبر

 ما مي توانيم ....

سه شنبه 24/1/1389 - 11:52 - 0 تشکر 194466

اطلاعات دقیقتر:

موقعیت طرح
سد بتنی دوقوسی کارون 4 به عنوان بلندترین سد کشور درجنوب غربی شهرکرد در استان چهار محال بختیاری و برروی رودخانه کارون، بلافاصله در بالادست تقاطع رودخانه های منج و کارون و در فاصله 670 کیلومتری از مصب رودخانه واقع شده است.
تراز بستر رودخانه 840 متر بالاتر از سطح دریاهای آزاد بوده و عرض آن در ساختگاه سد حدود 30 تا 60 متر میباشد همچنین عمق رسوبات در کف رودخانه در محل طرح در حدود 30 متر می‌باشد.
دره ساختگاه سد، یک درهV شکل نامتقارن با شیب عمومی تندتر درجناح چپ بوده و عرض دره در تراز 1032+ (تراز تاج سد) در حدود 350 متر است، براین اساس نسبت عرض به ارتفاع دره 1 به 8 بدست آمده که برای یک سد بتنی دو قوسی ایده آل می‌باشد. ساختگاه سد کارون4 در مرز استان چهارمحال و بختیاری و خوزستان واقع شده و فاصله آن تا شهرکرد 185 کیلومتر(جنوب غربی شهرکرد) و تا شهر لردگان 35 کیلومتر(غرب- جنوب غربی شهر لردگان) می‌باشد و مناسبترین راه دسترسی به ساختگاه سد، جاده موجود شهر کرد- ایذه بوده که از محل طرح عبور می‌نماید.
مشخصات جغرافیایی محدوده سد به شرح زیر می باشد:


ثانیه دقیقه درجه
عرض جغرافیایی
05
24
50
طول جغرافیایی
53
35
31

اهداف

تنظیم آب رودخانه کارون به میزان 3.7 میلیارد متر مکعب در سال
کنترل طغیان و سیلاب‌های مخرب رودخانه کارون
تولید انرژی برق‌آبی به میزان 2107 میلیون کیلو وات ساعت



خلاصه مشخصات قراردادی پروژه :

کارفرما : وزارت نیرو - شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران
مشاور : شرکت مهندسی مشاور مهاب قدس
مبلغ اولیه پیمان: 1.247.490.282.697 ریال
مدت پیمان : 84 ماه
تاریخ شروع عملیات اجرایی : 1/1/1381
شرکت جهاد توسعه منابع آب در قالب مشارکت پیمانکاران بعنوان پیمانکار عملیات احداث بدنه سد اصلی و فرازبند و نشیب بند درحال اجرای پروژه می باشد.



خلاصه مشخصات فنی پروژه :

مشخصات بدنه

مشخصه مقدار مشخصه مقدار
نوع سد: بتنی دو قوسی عرض تاج: 7 متر
ارتفاع از پی: 230 متر عرض در پی: 37 تا 52 متر
طول تاج: 440 متر حجم کل بدنه: 1.65 میلیون متر مکعب
حجم کل بتن‌ریزی: 1.65 میلیون متر مکعب ارتفاع از کف: 190 متر


مشخصات مخزن


مشخصه مقدار مشخصه مقدار
حجم کل مخزن: 2190 میلیون متر مکعب عرض دریاچه: متغیر است
مساحت مخزن: 29 کیلومترمربع تراز نرمال: 1025+
طول دریاچه: 41 کیلومتر در شاخه ارمند و 28 کیلومتر در شاخه بازفت

سیستم انحراف آب

مشخصه مقدار مشخصه مقدار
تعداد تونل‌های انحراف: 2 رشته ظرفیت تخلیه: 2260 مترمکعب در ثانیه
طول تونل‌‌های انحراف: 655 و 700 متر حجم حفاری سطحی: 5 میلیون مترمکعب
شکل مقطع تونل‌های انحراف: دایره‌ای و نعل اسبی حجم حفاری زیرزمینی: 450 هزار مترمکعب
نوع پوشش: بتنی نوع- ارتفاع و حجم فرازبند: پلکانی، 45 متر، 110هزار مترمکعب
قطر حفاری پس از لاینینگ: 9.5 متر نوع- ارتفاع و حجم نشیب‌بند: خاکی، 5 متر، 55 هزار مترمکعب


سرریز

مشخصه مقدار
نوع سرریز: دریچه‌دار
نوع دریچه‌ها: قطاعی
تعداد دریچه‌ها: 3 عدد
ظرفیت تخلیه: 6150 مترمکعب در ثانیه
ابعاد دریچه‌ها: 15.5×10.5
موقعیت: تکیه‌گاه راست


مشخصات کلی نیروگاه

مشخصه مقدار مشخصه مقدار
نوع نیروگاه: روزمینی انرژی متوسط سالیانه: 2107 گیگاوات ساعت
ظرفیت نیروگاه: 1000 مگاوات نوع توربین: فرانسیس با محور عمودی


مشخصات تجهیزات نیروگاه

مشخصه مقدار مشخصه مقدار
تعداد توربین: 4 تعداد و نوع ژنراتورها: 4  سنکرون
قدرت هر توربین: 255 مگاوات قدرت خروجی هر ژنراتور: 263مگاولت آمپر
راندمان در شرایط نامی: 95.7 ولتاژ اسمی هر ژنراتور: 15.75 کیلوولت
ارتفاع طراحی توربین: 161.5 سرعت چرخش ژنراتور: 187.5دور در دقیقه
خروج آب از توربین در شرایط نامی: 171 جریان اسمی ژنراتور: 12500
سازنده توربین: زیمنس فویت سازنده ژنراتور: آلستوم
تعداد ترانسفورماتور: 12 عدد اصلی+1عدد ذخیره نوع ترانسفورماتور: تک فاز
قدرت نامی هر ترانسفورماتور: 100  مگاولت آمپر ولتاژ نامی اولیه: 15.75  کیلوولت
ولتاژ نامی ثانویه ترانسفورماتور: 410  کیلوولت سیستم خنک کننده: OFWF



 منبع: شرکت جهاد توسعه منابع آب


همچنین لازم به ذکر است، تا تاریخ یكشنبه، ۱۵ فروردین ۱۳۸۹، بیش از 180میلیون متر مکعب آب در پشت این سد جمع شده است. 

مهندس حسین رنجبران مجری طرح کارون4 ، با اعلام این خبر افزود :  تراز آب دریاچه پشت این سد به بیش از 910 متر بالاتر از سطح دریا رسیده است .
وی با بیان اینکه هم اکنون دبی رودخانه کارون حدود 200 متر مکعب در ثانیه است، اظهار داشت: با توجه به اعلام سازمان هواشناسی، پیش بینی می شود مرحله اول آبگیری حدود 4 ماه به طول بینجامد که طی این مدت و برای تامین آب برای راه اندازی نیروگاه، حدود یک و نیم میلیارد متر مکعب آب ذخیره خواهد شد .
مهندس رنجبران افزود : در حال حاضر 97 درصد( یک میلیون و 580 هزار متر مکعب بتن ریزی ) از عملیات بتن ریزی بدنه سد کارون4 اجرا شده است و مابقی بتن ریزی بدنه سد طی 3 ماه انجام خواهد شد .

منبع: شبکه خبری آب ایران

 ما مي توانيم ....

پنج شنبه 26/1/1389 - 12:40 - 0 تشکر 195037

کارون 4
طراحی و ساخت یک سد نیاز به محاسبات فراوانی دارد، نمونه ای از این محاسبات را می توانید از طریق لینک زیر مشاهده نمایید.

 ما مي توانيم ....

شنبه 11/2/1389 - 13:52 - 0 تشکر 198165

جشن خودكفایی صنعت سدسازی كشور، به زودی در سد كارون 4 برگزار می شود.

وزیر نیرو در حاشیه مراسم تجلیل از متخصصان ساخت سد کارون 4 در چهارمحال و بختیاری گفت: فرزندان ایران اسلامی در ساخت این سد رکوردهای مختلفی را در ساخت سازه و بتن ریزی ثبت کردند که این حاصل تلاش بی وقفه و تخصص نیروی انسانی توانمند وزارت نیروست.

مجید نامجو " کارون 4 " را نخستین سد بومی ایران اعلام کرد و افزود: تجربه مهندسان ایرانی در ساخت این سد، سرمایه ای است که به طور قطع در طرح های بعدی وزارت نیرو به کارگرفته خواهد شد.

وزیر نیرو همچنین در بازید از دریاچه سد کارون 4 ، ذخیره 650 میلیون مترمکعب آب در پشت این سد در یک ماه و نیم را موفقیتی بزرگ اعلام و پیش بینی کرد: با تکمیل بدنه این سد، تا خرداد سد خاکی گتوند خوزستان هم به عنوان بزرگ ترین سد خاکی کشور آبگیری شود.

نامجو اتمام سد کارون 4 به عنوان "بلندترین سد بتنی دو قوسی کشور"، آبگیری سد گتوند "بزرگ ترین سد خاکی ایران" و آغاز ساخت سد بختیاری در لرستان "بزرگ ترین سد بتنی دو قوسی جهان" را از مهم ترین برنامه وزارت نیرو در سال 89 اعلام کرد.

منبع: پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر

 ما مي توانيم ....

برو به انجمن
انجمن فعال در هفته گذشته
مدیر فعال در هفته گذشته
آخرین مطالب
  • آلبوم تصاویر بازدید از کلیسای جلفای...
    آلبوم تصاویر بازدید اعضای انجمن نصف جهان از کلیسای جلفای اصفهان.
  • بازدید از زیباترین کلیسای جلفای اصفهان
    جمعی از کاربران انجمن نصف جهان، در روز 27 مردادماه با همکاری دفتر تبیان اصفهان، بازدیدی را از کلیسای وانک، به عمل آورده‌اند. این کلیسا، یکی از کلیساهای تاریخی اصفهان به شمار می‌رود.
  • اعضای انجمن در خانه شهید بهشتی
    خانه پدری آیت الله دکتر بهشتی در اصفهان، امروزه به نام موزه و خانه فرهنگ شهید نام‌گذاری شده است. اعضای انجمن نصف جهان، در بازدید دیگر خود، قدم به خانه شهید بهشتی گذاشته‌اند.
  • اطلاعیه برندگان جشنواره انجمن‌ها
    پس از دو ماه رقابت فشرده بین کاربران فعال انجمن‌ها، جشنواره تابستان 92 با برگزاری 5 مسابقه متنوع در تاریخ 15 مهرماه به پایان رسید و هم‌اینک، زمان اعلام برندگان نهایی این مسابقات فرارسیده است.
  • نصف جهانی‌ها در مقبره علامه مجلسی
    اعضای انجمن نصف جهان، در یك گردهمایی دیگر، از آرامگاه علامه مجلسی و میدان احیا شده‌ی امام علی (ع) اصفهان، بازدیدی را به عمل آوردند.