تبیان، دستیار زندگی
: در میان رباتهایی که در حال کمک به انسانها و معلولین هستند سامانه داوینچی همچنان در صدر قرار دارد زیرا تاثیری که بر روند عمل های جراحی دارد از تمامی انواع دیگر بیشتر است
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تاثیرگذارترین ربات جهان کدام است؟


در میان رباتهایی که در حال کمک به انسانها و معلولین هستند سامانه داوینچی همچنان در صدر قرار دارد زیرا  تاثیری که بر روند عمل های جراحی دارد از تمامی انواع دیگر بیشتر است.

پاسخ به این سوال در میان انبوه رباتهای بزرگ و کوچکی که معرفی می شوند کار آسانی نیست اگرچه تالار مشاهیر ربات‌ها، جایی است که در آن از ربات‌های تاثیرگذار بر پیشرفت فناوری بشری تجلیل می‌شود، در سال 2008 پاسخی کلی به این پرسش داد.

پیش از آنکه پاسخ آنها را بررسی نامیم بد نیست در مورد این تالار اندکی بدانیم این تالار که نام اصلی آن The Robot Hall of Fame می باشد در سال 2003 برای اولین بار در رشته علوم کامپیوتر دانشگاه کارنگی ملن “Carnegie Mellon University” واقع در پنسیلوانیا تاسیس شد و هدف آن کار بر روی دستاورد های رباتیک بوده است آنها که برای پاسخ به این سوال از سال 2003 تا سال 2008 به بررسی پرداخته اند بر این باورند که ربات هایی که در امور پزشکی و نجات زندگی انسانها کمک می کند از تاثیرگذار ترین رباتهای تاریخ هستند.

داوینچی برای توانست بدون حضور انسان، یک عمل جراحی با موفقیت انجام می شود، البته با نظارت ویدئویی جراحان ماهر!

تاثیرگذارترین ربات جهان کدام است؟

در میان رباتهایی که در حال کمک به انسانها و معلولین هستند مانند نمونه هایی که در مورد صندلی های چرخدار و عمل های جراحی و دست و پای مصنوعی استفاده می شوند سامانه داوینچی همچنان در صدر قرار دارد زیرا  تاثیری که بر روند عمل های جراحی دارد از تمامی انواع دیگر بیشتر است.

*سامانه جراحی داوینچی اولین کار خود را در کنار جراحان در اتاق عمل در نوامبر سال 2005 در بیمارستان "میریام" آمریکا آغاز نمود و پس از 10 ماه در  بیش از 120 عمل جراحی حضور موفقیت آمیز داشت و در حقیقت تکمیل کننده جراحی ها بود.

*موفقیت این ربات جراح موجب شد تا مقامات این بیمارستان به دنبال استفاده از "داوینچی" در طیف گسترده تری از اعمال جراحی باشند.

*محققان در ابتدا سه نوع عمل جراحی برای آن متصور شده بودند: برداشتن کامل یا بخشی از پروستات، عمل جراحی تعمیر درچه میترال قلب و جراحی نای.

*در سال 2007 این ربات برای عمل جراحی باز کردن قلب هم به کار گرفته شد این ربات علاوه بر کاهش هزینه های بیمارستان ، میانگین بستری بودن بیماران را نصف کرده و سرعت بهبودی آنها را افزایش داده است. همچنین حدود 99 درصد عروق باز شده در جراحی با دستیاری داوینچی باز مانده اند در صورتی که این عدد با یک دستیار انسان تنها 80 درصد است و این یک موفقیت بی نظیر محسوب می شد

*تالار مشاهیر ربات‌ها در سال 2008 این ربات را یکی از 5 ربات برتر اعلام کرد و عنوان نمود که این ربات، حرکت‌های یک جراح را در ابعادی بسیار کوچک انجام می‌دهد تا بتواند با کمترین آسیب، جراحی را انجام دهد.

*در سال 2008 بیش‌ از 200 ربات داوینچی برای جراحی‌های حساس مانند ترمیم دریچه قلب استفاده می‌شدند.

*در سال 2011 یعنی چند ماه قبل این ربات یک عمل جراحی را با نظارت متخصصان ولی به تنهایی انجام داد! این اولین بار است که بدون حضور انسان، یک عمل جراحی با موفقیت انجام می شود، البته با نظارت ویدئویی جراحان ماهر!

تاثیرگذارترین ربات جهان کدام است؟

به گزارش پاپ‌ساینس، در مرکز سلامت دانشگاه مک‌گیل،‌ دو ربات مک‌اسلیپی و داوینچی، اولین جراحی رباتی دنیا را با خارج کردن پروستات یک مرد، انجام دادند.

سامانه جراحی داوینچی پس از 10 ماه در  بیش از 120 عمل جراحی حضور موفقیت آمیز داشت و در حقیقت تکمیل کننده جراحی ها بود.

داوینچی هم اکنون این قابلیت را دارد که جراحان آن را از راه دور کنترل کنند. مک‌اسلیپی هم در حقیقت یک متخصص بیهوشی است. این دو ربات با همکاری هم اولین جراحی رباتی را در بیمارستان عمومی مونترال با موفقیت انجام دادند. البته جراحان آن‌ها را به دقت زیر نظر داشتند.

داوینچی تصاویر اچ.دی سه‌بعدی را برای گروه جراحی می‌فرستاد و آن‌ها از طریق کنترل ویدئویی،‌ از بازوهایش استفاده می‌کردند.

مک‌اسلیپی هم ثابت کرد که می‌تواند همراه بسیار خوبی برای جراحان ربات باشد. بیهوشی در یک جراحی رباتی می‌تواند دشوار باشد؛ چراکه بیمار باید در حالتی ثابت و با ماهیچه‌هایی کاملا رها قرار داشته باشد.

گفته می‌شود که مک‌اسلیپی می‌تواند برای هر عمل جراحی به کار بیاید و به عنوان یک متخصص بیهوشی خوب،‌ میزان هشیاری بیمار را کنترل نماید.

البته با تمامی این حرف ها نمی توان داوینچی را تاثیرگذار ترین ربات تاریخ خواند زیرا او رقبای قدر قدرتی مانند مریخ‌نوردهای اسپریت و آپورتونیتی و یا آسیموف دارد!

فرآوری: فائزه سیدخاموشی

بخش دانش و زندگی تبیان


منابع:

Wikipedia

Pop science

خبرآنلاین