تبیان، دستیار زندگی
خواندن، فعالیت پیچیده ای است که تفکر و درک را شامل می شود و دو فرایند شناسایی و درک لغت را در بر می گیرد. یادگیری برای خواندن، یک هدف آموزشی مهم است و نیز ارتباط نزدیکی بین گنجینه لغات شفاهی و توانایی اولیه خواندن وجود دارد....
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

خواندن، کلید یادگیری همه ی یادگیری ها

خواندن، کلید یادگیری همه ی یادگیری ها

سر آغاز

خواندن، فعالیت پیچیده ای است که تفکر و درک را شامل می شود و دو فرایند شناسایی و درک لغت را در بر می گیرد. یادگیری برای خواندن، یک هدف آموزشی مهم است و نیز ارتباط نزدیکی بین گنجینه لغات شفاهی و توانایی اولیه خواندن وجود دارد.

کتاب یکی از وسایلی است که وجود آن در تمامی مراحل رشد کودک ضرورت دارد و سوق دهنده ی او از مرحله ای به مرحله ی دیگر رشد است.

خواندن کلید رؤیا

ترویج فرهنگ بلند خوانی در مدرسه های ابتدایی با هدف پیشگیری از بی سوادی، می تواند گامی مهم در بالا بردن قدرت و فهم دانش آموزان باشد. برنامه ی بلند خوانی می تواند در تمامی مدرسه های ابتدایی و در هفته هر روز نیم ساعت و یا دو روز در هفته هر روز یک ساعت، به راحتی اجرا شود. برنامه ریزی دقیق و اصولی، سرمایه گذاری کافی در زمنیه ی مالی و نیروی انسانی آموزش دیده و وقت کافی، می تواند ضامن موفقیت این برنامه باشد.

خواندن، کلید یادگیری همه ی یادگیری ها

اهم مواردی که برای اجرای این برنامه باید مورد توجه قرار گیرند، عبارت اند از:

1- ایجاد عشق به خواندن در کودکان:

طبق پژوهش والمسی و والپ، بلند خوانی بهترین روشی است که می تواند کودکان را به دنیای کتاب و لذت خواندن و فهمیدن هدایت کند.

2- آماده کردن معلمان از طریق آموزش مکاتبه ای و یا برگزاری کلاس های حضوری در زمینه ی بلند خواندن کتاب های درسی و غیر درسی در کلاس درس.

3- تهیه ی فهرستی از کتاب های مناسب بلند خوانی برای مدرسه های مجری برنامه.

4- تهیه ی تازه ترین فهرست از کتاب های پر فروش کودکان (در رده سنی مورد نظر) تا برای بلند خوانی در اختیار والدین گذاشته شود.

خواندن، کلید یادگیری همه ی یادگیری ها

5- برنامه ریزی معلمان برای بلند خوانی در کلاس و گفتگو پس از بلند خواندن کتاب.

از مزایای این طرح می توان به نقش مهم برنامه ی بلند خوانی در ایجاد پیشرفت و بهبود توانایی کودکان در خواندن، رشد و پیشرفت زبانی و گسترش دامنه ی واژگان و گنجینه ی لغات آنان اشاره کرد.

فایتلسون، گیتا و گلداستان به این نتیجه رسیده اند که: کودکان کلاس اول که روزانه بیست دقیقه کتاب برایشان خوانده شده است، در مقایسه با کودکان هم سال، در رمز گشایی، درک مطلب خوانده شده و به کارگیری فعال زبان، جلوتر هستند.

از سوی دیگر، اطلاعات و درک و فهم کودک نیز بدین نحو بالا می رود. زمانی که کودکان با متن کتاب، موضوع و شخصیت های آن ارتباط برقرار کردند، می توانند به راحتی درک خود را از موضوعات گوناگون افزایش دهند.

رشد و تکنولوژی آموزشی

مرکز یادگیری سایت تبیان - گرد آوری: شکوفه باصری

تنظیم: مریم فروزان کیا