تبیان، دستیار زندگی
در آزمایش گوی فلزی و میله شیشه ای اگر به جای گوی فلزی از یك جنس نارسانا استفاده كنیم، نتیجه آزمایش فرقی نمی كند .....
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

پدیده القا از دیدگاه ملكولی

در آزمایش گوی فلزی و میله شیشه ای اگر به جای گوی فلزی از یك جنس نارسانا استفاده كنیم، نتیجه آزمایش فرقی نمی كند و گوی جذب میله شیشه‌ای می ‌شود. در اجسام نارسانا، بارها  نمی ‌توانند آزادانه حركت كنند، اما می ‌توان آرایش آن ها را در مقیاس ملكولی تغییر داد.

ملكول و اتم در حالت عادی از لحاظ الكتریكی خنثی است. 

پدیده القا از دیدگاه ملكولی

حضور یك میله باردار باعث القا (جدا شدن) بار در ملكول می ‌شود. ملكول هنوز هم خنثی است، اما یك طرف آن  مثبت تر و طرف دیگر آن منفی تر است.

پدیده القا از دیدگاه ملكولی

میله شیشه ‌ای باردار، آرایش الكتریكی ملكول های گوی را طوری تغییر می دهد كه سمت منفی آن ها به سوی میله قرار می گیرد، این امر باعث بوجود آمدن نیروی جاذبه بین گوی و میله می‌ گردد.

اتفاقی كه بین شانه باردار و خرده كاغذ رخ می دهد نیز به همین شكل است. در ابتدا خرده های كاغذ بی‌بارند و بر اثر القا جذب شانه می ‌شوند.

پدیده القا از دیدگاه ملكولی

وقتی خرده های كاغذ جذب شانه ‌شدند، بخشی جزئی از بار شانه به آن ها منتقل می شود، بنابراین بار خالص خرده های كاغذ همنام بار شانه خواهد بود. در این مرحله بر اثر دافعه بین دو نوع بار هم نوع، خرده های كاغذ از شانه دفع می ‌شوند.

در تصویر بالا مشاهده كردید كه چگونه كاغذ به شانه باردار مثبت جذب می‌‌شود. با توجّه به دو شكل زیر، آیا نیروی جاذبه ربطی به نوع بار شانه دارد؟

پدیده القا از دیدگاه ملكولیپدیده القا از دیدگاه ملكولی

مرکزیادگیری سایت تبیان - تهیه: محسنی

تنظیم: سمیرا بادامستانی