تبیان، دستیار زندگی
باید در نظر داشت که هر قانونی به طور مطلق نمی تواند مشکلات را برطرف کند،در صورتی می توان گفت که این لایحه صددرصد در تحکیم، بقاء و تداوم خانواده موفق است که تمامی مسائل آن منطبق با قرآن و دستورات دین مبین اسلام باشد. به هرحال در صورتی که حقوق زن، مرد و فر
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

تعیین مهریه متعارف غیر ممکن است

بخش حقوقی- تصویب لایحه حمایت از حقوق خانواده بزودی

حذف کامل ماده 24لایحه

ماده های 22و23بازهم بررسی می شوند

سید مصطفی طباطبایی نژاد عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی و نماینده مردم اردستان است به سراغ وی رفتیم و در مورد لایحه حمایت از حقوق خانواده گفتگوی اختصاصی با این نماینده مجلس هشتم انجام دادیم. طباطبایی نژاد از تصویب نچندان دور لایحه مذکور بعد از بررسی در کمیته تخصصی خبر داد.

طباطبائی

*آقای طباطبایی نژاد در خصوص لایحه حمایت از خانواده مزاحمتون شدم؛یک سری مواد بحث بر انگیز این لایحه مانند ماده های 22،23،24 هم اکنون در چه وضعیتی قرار دارند؟

ماده 24که مربوط به  بحث مهریه بود بطور کامل حذف شد ولی دو ماده دیگر باید به کمیسیون تخصصی بروند و در آنجا برای روی آن بحث هایی صورت بگیرد و بعد از بررسی به کمیسیون حقوقی مجلس باز گردد تا این لایحه مراحل تصویب نهایی خود ا پشت سر بگذارد.

* به نظر شما تعیین تکلیف نهایی این لایحه چه زمانی خواهد بود؟آیا زمان بندی مشخصی برای آن اعلام شده است؟

البته این قضیه را خدمت شما عرض کردم که لایحه مذکور باید در کمیته تخصصی بررسی شود تا زمانی که به کمیسیون جهت تصویب نهایی ارجاع داده می شود مشکلی نداشته باشد و به راحتی و در اسرع وقت به تصویب برسد.

در مورد زمان تعیین و تکلیف نهایی هم تا بررسی ها صورت نپذیرد و این لایحه به کمیسیون حقوقی ارجاع داده نشود نمی توان زمان دقیقی را برای تصویب نهایی آن پیش بینی کرد.

* نظر شما در مورد این لایحه چیست و لایحه حمایت از حقوق خانواده بر چه اساسی تدوین شده است؟

همانطور که می دانید به هر حال حق و حقوق فرزند،زن و شوهر باید به طور کامل رعایت شود. هرکدام از آنها دارای یک سری حقوقی هستند که در این لایحه به طور کامل به آن اشاره شده است، از طرف دیگر مسئله ازدواج موقت نیز امری شرعی و بر اساس دین اسلام هیچ مشکلی ندارد؛در نتیجه این مسائل در لایحه مذکور کاملا آورده شده و توجه خاصی به آن می شود.از این نظر لایحه خوبی است و باید در جامعه اجرایی شود.

*با توجه به صحبت های شما اینطور نتیجه می گیریم که لایحه حمایت از حقوق خانواده بر خلاف شرع و عرف جامعه نیست، با این مطلب موافقید؟

البته در عرف جامعه ما تک همسری رواج دارد و در واقع می توان گفت که از نظر عرفی چند همسری چندان مورد توجه نیست و به آن مثبت نگاه نمی شود.در جوامع غربی نیز بر همین مسئله تأکید می شود اما باید بدانیم که چند همسری در صورت رعایت عدالت از نظر اسلام هم هیچگونه مشکلی ندارد و در لایحه حمایت از خانواده نیز به همین مسئله کاملأ اشاره شده است.

*شنیده هایی حاکی از آن است که برخی از مواد اضافه شده به لایحه نظر قوه قضائیه نبوده و دولت آنرا به لایحه حمایت از خانواده اضافه کرده است به نظر شما این مسئله بدین شکل می توان باشد یا نه؟

البته به طور مطلق نمی توان گفت که دولت موادی را اضافه کرده و قوه قضائیه هم نظری بر روی آن نداشته است چراکه این لایحه با توافق دو قوه بررسی و تدوین شده و سپس به مجلس آمده است ولی امکان دارد در بررسی های ثانویه برخی مواد که بودن آن ضروری به نظر می رسد به لایحه اضافه شود اما بطور کلی لایحه مورد بحث با توافق دوجانبه به مجلس فرستاده شده و جای نگرانی هم نیست؛ قوه قضائیه نیز نظر مثبت خود را اعلام کرده و فکر نمی کنم این مسئله مشکل خاصی ایجاد کند.

*به عنوان سؤال بعدی چند نفر از بانوان مجلس در زمان مطرح شدن آن با لایحه موافق و مخالف بودند؟

به هر حال زمانی که یک طرح مطرح می شود عده ای بنا به نظر شخصی خود با آن به مخالفت و موافقت می پردازند. بانوانی با مسئله ثبت ازدواج موافقت بیشتری نشان می دادند تا عدم ثبت؛ افرادی هم می گفتند که اگر ثبت هم نشود چندان مسئله ای را بوجود نمی آورد

به طور کلی درصد و تعداد افراد مخالف و موافق را در خاطرم ندارم اما در هر طرحی نظرات متفاوت امری کاملا طبیعی است

*به طور کلی اگر بخواهید در مورد نکات مثبت لایحه صحبت کنید چه مسائلی را در آن میبینید که برای بقاء و دوام خانواده مفید است؟

در کل ما باید برای حمایت از حقوق خانواده یک قانون مدونی داشته باشیم و در حال حاضر نیز وقت آن رسیده بود که این قانون به مجلس ارائه شود؛در نتیجه بسیار خوب است و نکات مثبتی همانند ارائه مشاوره برای جلوگیری از طلاق و طرح مسائل حقوقی مفید بمنظور حمایت از حقوق زن،مرد و فرزند در آن دیده می شود.

باید در نظر داشت که هر قانونی به طور مطلق نمی تواند مشکلات را برطرف کند،در صورتی می توان گفت که این لایحه صددرصد در تحکیم، بقاء و تداوم خانواده موفق است که تمامی مسائل آن منطبق با قرآن و دستورات دین مبین اسلام باشد.

به هرحال در صورتی که حقوق زن، مرد و فرزند به طور کامل در نظر گرفته شود آن وقت لایحه حمایت از خانواده مفید و مؤثر است.

مصاحبه: مجید سعیدی

تنظیم: ندا پاک نهاد / گروه جامعه و ارتباطات