تبیان، دستیار زندگی
تصمیمات دادگاه همیشه در ماهیت دعوا نبوده، بلكه می‌تواند شامل قرارها هم باشد
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

برخی از قرارها

وکیل خود باشید

بخش حقوقی- در این بخش ، سلسله مطالبی را جهت اطلاع رسانی و روشنگری مسائل حقوقی کاربران تبیانی با عنوان وکیل خود باشید ،منتشر می کنیم.

قانون

برخی از قرارها

لازم به‌ذكر است كه تصمیمات دادگاه همیشه در ماهیت دعوا نبوده، بلكه می‌تواند شامل قرارها هم باشد. بعضی از مهم‌ترین قرارها عبارتند از:

1ـ قرار تأمین خواسته

وثیقه و تضمینی است كه خواهان از اموال خوانده قبل از صدور حكم به‌نفع خویش از طریق دادگاه درخواست می‌نماید. این درخواست از دادگاهی می‌شود كه صلاحیت رسیدگی به اصل دعوا را دارد.

مواد صدور قرار تأمین خواسته:

خواهان می‌تواند قبل از تقدیم دادخواست یا ضمن دادخواست راجع به اصل دعوا یا در جریان دادرسی تا وقتی كه حكم قطعی صادر نشده است، در موارد زیر از دادگاه درخواست تأمین خواسته نماید و دادگاه مكلف به قبول آن است:

الف ـ دعوا مستند به سند رسمی باشد.

ب ـ خواسته در معرض تضییع یا تفریط باشد.

ج ـ در مواردی از قبیل اوراق تجاری واخواست شده كه به‌موجب قانون، دادگاه مكلف به قبول درخواست تأمین باشد.

د ـ خواهان، خسارتهایی را كه ممكن است به‌طرف مقابل وارد آید نقداً به صندوق دادگستری بپردازد.

تعیین میزان خسارت احتمالی، با درنظرگرفتن میزان خواسته به‌نظر دادگاهی است كه درخواست تأمین را می‌پذیرد. صدور قرار تأمین موكول به ایداع خسارت خواهد بود.

چنانچه درخواست‌كننده تأمین تا ده روز پس از صدور قرار تأمین نسبت به اصل دعوا دادخواست ندهد، دادگاه به درخواست خوانده، قرار مزبور را لغو می‌كند.

درصورتی كه قرار تأمین اجرا گردد و خواهان به‌موجب رأی قطعی محكوم به بطلان دعوا شود و یا حقی برای او به اثبات نرسد،‌خوانده حق دارد ظرف بیست روز از تاریخ ابلا‎غ حكم قطعی، خسارتی را كه از قرار تأمین به او وارد شده است با تسلیم دلایل به دادگاه صادركننده قرار، مطالبه كند. مطالبه خسارت در این مورد بدون رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی و پرداخت هزینه دادرسی صورت می‌گیرد. مفاد تقاضا به طرف ابلاغ می‌شود تا چنانچه دفاعی داشته باشد ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ با دلایل آن را عنوان نماید. دادگاه در وقت فوق‌العاده به دلایل طرفین رسیدگی و رأی مقتضی صادر می‌نماید. این رأی قطعی است. درصورتی كه خوانده در مهلت مقرر مطالبه خسارت ننماید، وجهی كه بابت خسارت احتمالی سپرده شده، به درخواست خواهان به او مسترد می‌شود.

2 ـ قرار تأمین دلیل

در مواردی كه اشخاص ذی‌نفع احتمال دهند كه در آینده استفاده از دلایل و مدارك دعوای آنان از قبیل تحقیق محلی و كسب اطلاع از مطلعین و استعلام‌نظر كارشناسان یا دفاتر تجاری یا استفاده از قراین و امارات موجود در محل و یا دلایلی كه نزد طرف دعوا یا دیگری است، متعذّر یا متعسّر خواهد شد، می‌توانند از دادگاه درخواست تأمین آنها را بنماید.

مقصود از تأمین در این موارد فقط ملاحظه و صورت‌برداری از این‌گونه دلایل است.

درخواست تأمین دلیل ممكن است در هنگام دادرسی و یا قبل از اقامه دعوا باشد.

تأمین دلیل برای حفظ آن است و تشخیص درجة ارزش آن در موارد استفاده، با دادگاه می‌باشد.

فرآوری/ نداسادات پاک نهاد

گروه جامعه و ارتباطات