تبیان، دستیار زندگی
علامه جعفری در میان متفكران معاصر غرب به دو شخصیت برجسته آن یعنی «برتراند راسل» و «وایتهد» بیشتر پرداخت و در حوزه سیاست و مدیریت سیاسی، دیدگاه‌های «ماكیاولی» و‌ «هابز» را بسیار نقد كرد
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

علامه جعفری، پاسدار دین اسلام

علامه جعفری

كتاب «اندیشه سیاسی علامه محمدتقی جعفری» نوشته مرتضی یوسفی‌راد، تهیه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی و پژوهشكده علوم و اندیشه سیاسی از سوی موسسه بوستان كتاب به چاپ سوم رسید.

به گزارش ایبنا، این كتاب مبانی اندیشه سیاسی و نیز نظریه‌های سیاسی علامه جعفری را در حوزه بایسته‌ها و شایسته‌های سیاسی و در فصل‌هایی مانند زندگی و زمانه، مبانی معرفتی و روش‌شناسی فلسفی و عرفانی علامه‌جعفری، نظام سیاسی از نظر وی و سیاست معقول بررسی می‌كند.

اثر حاضر كه با عنوان اندیشه اسلامی علامه‌جعفری محصول تلاش فكری پژوهشگر فرهیخته آقای مرتضی یوسفی‌راد با هدف آشنایی با اندیشه سیاسی متفكران مسلمان در عرصه فلسفه سیاسی نگارش یافته، گامی در جهت فراهم ساختن زمینه‌های لازم برای هویت‌شناسی تلقی می‌گردد.

علامه محمدتقی جعفری سال 1302 هجری شمسی در تبریز متولد شد. تحصیلات ابتدایی خود را طی سه سال گذراند و در ادامه، به تحصیل دروس حوزوی روی آورد، به مدرسه طالبیه وارد شد و ادبیات عرب و مقداری از فلسفه و منطق را فرا گرفت. پس از مدتی طی سال‌های 1319- 1322 به تهران آمد و در مدرسه مروی در محضر استادانی مانند آیت‌الله شیخ محمدرضا تنكابنی و میرزا مهدی آشتیانی به تحصیل دروس حوزوی و تكمیل علوم حكمی پرداخت.

علامه جعفری سال 1336 هجری شمسی عازم تهران شد و در مدرسه مروی تهران تدریس علوم حوزوی و تحقیق و تالیف را پیشه خود كرد و در سال 1339 آیت‌الله میلانی به وی اجازه اجتهاد داد

وی سال 1323 به حوزه علمیه قم آمد و با وجود فقر شدید مالی، به تحصیلات خود ادامه داد. سال 1325 به نجف اشرف رفت و در محضر استادانی نظیر آیت‌الله سیدابولقاسم خویی، سیدعبدالهادی شیرازی، شیخ صدرای قفقازی، سیدمحمود شاهرودی، آیت‌الله حكیم و آیت‌الله میلانی به فراگیری فقه، اصول، فلسفه و حكمت مشغول شد و در عین حال به سبب ورود اندیشه‌های جدید از مصر، لبنان، تركیه به ایران، به مطالعه عمیق علوم انسانی جدید و فلسفه‌های غربی پرداخت.

علامه جعفری سال 1336 هجری شمسی عازم تهران شد و در مدرسه مروی تهران تدریس علوم حوزوی و تحقیق و تالیف را پیشه خود كرد و در سال 1339 آیت‌الله میلانی به وی اجازه اجتهاد داد. استاد با استقرار در تهران و ایجاد ارتباط با دانشگاهیان، همراه شخصیت‌هایی مانند استاد مطهری و دكتر محمدابراهیم آیتی، بنای فرهنگی و اعتقادی انقلاب اسلامی را بنیان نهادند و تا آخرین لحظات عمر خود به انجام رسالت خود ادامه دادند. وی در طول عمر خود، آثار تالیفی و مكاتبات و مناظرات و سخنرانی در داخل ایران، از خود بر جا گذاشت و با این كار بر غنای فرهنگی ایران و جهان اسلام افزود.

یكی از برجستگی‌های فكری علامه، نقد اندیشه‌های دنیای معاصر غرب و شرق بود. وی در میان متفكران معاصر غرب به دو شخصیت برجسته آن یعنی «برتراند راسل» و «وایتهد» بیشتر پرداخت و در حوزه سیاست و مدیریت سیاسی، دیدگاه‌های «ماكیاولی» و‌ «هابز» را بسیار نقد كرد.

علامه جعفری در میان متفكران معاصر غرب به دو شخصیت برجسته آن یعنی «برتراند راسل» و «وایتهد» بیشتر پرداخت و در حوزه سیاست و مدیریت سیاسی، دیدگاه‌های «ماكیاولی» و‌ «هابز» را بسیار نقد كرد

همان‌گونه كه نویسنده این اثر به این موضوع پرداخته است، علامه جعفری، رهایی انسان معاصر را از دغدغه‌ها و تك‌بعدی شدن، در «حیات معقولی» می‌دید كه او را از حیات طبیعی رهانیده و به حیات انسانی همراه با معنویات مقرون می‌سازد و در این میان، علاوه بر تامین نیازهای حیات طبیعی، به مرحله رشد یافتگی نایل می‌گردد و به كمك دین و دو حجت درونی عقل سلیم و بیرونی پیامبران و ائمه معصوم(ع) چنین حیاتی را می‌تواند بر همین دنیای فعلی و حاضر محقق سازد.

ویژگی دیگر علامه جعفری، پاسداری از دین اسلام در مسیر «حیات معقول» بود. وی در شرایطی كه مكاتب مختلفی مثل ماركسیسم، دین را افیون ملت‌ها تلقی می‌كند و لیبرالیسم كه دین را ویژه حوزه فردی و غیر دنیایی می‌داند، به دفاع از دین برآمده و این دفاع را با معرفی دین به عنوان دین حداكثری و جامع در معارف نظری و عملی در دو حوزه فردی و اجتماعی و دین پاسخ‌گو به نیازهای ثابت و متغیر در سنگرهای مختلف تحقیق و تالیف، سخنرانی، تدریس و ارتباطات علمی نشان می‌دهد.

آن چه در كتاب حاضر آمده است دیدگاه‌ها و نظریه‌های منسجم و نظام‌مند علامه جعفری در ابعاد مختلف شناخت‌شناسی و هستی‌شناسی به عنوان مبانی اندیشه سیاسی وی و نظریه‌های سیاسی این اندیشمند در حوزه «بایسته»‌ها و «شایسته»‌های سیاسی در ترسیم حیات معقول است.

چاپ سوم كتاب «اندیشه سیاسی علامه محمدتقی جعفری» در شمارگان 700 نسخه، 240 صفحه و بهای 35000 ریال راهی بازار نشر كرده است.


تهیه و تنظیم: گروه کتب تبیان - محمد بیگدلی