تبیان، دستیار زندگی
اولین قدم در راه كشف نفت، جستجو در لایه های عمیق زیرزمین می باشد. ...
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

‏نفت

وقتی در برنامه های صدا و سیما به اخبار یا مباحث اقتصادی گوش فرا می دهید، حتماً مطالبی در رابطه با نفت می شنوید.

اهمیت نفت چیست؟ چرا به آن طلای سیاه می گویند؟ بحران نفت و جنگ نفت برای چه روی می دهد؟

برای پی بردن به اهمیت انرژی نفت به مباحث زیر توجه كنید.

دیدگاه تاریخی و گسترش:

موجودات زنده غرق شده در كف رودخانه‏ها یا اعماق دریاها به وسیله شن و سنگ پوشیده می‏شوند. به مرور زمان با افزایش رسوبات روی این موجودات دفن شده، حرارت و فشار روی آن ها افزایش یافته و طی هزاران سال به ذغال سنگ و نفت تبدیل می‏شوند. البته ریشه واقعی نفت ناشناخته می‏باشد ولی به احتمال زیاد از موجودات زنده نشأت گرفته اند( لذا به طور غیر مستقیم از انرژی خورشید نشأت گرفته اند). نفت متداولترین سوخت فسیلی است.

‏نفت‏نفت

از نفت محصولات زیادی ساخته می‌شود. مثل بنزین، گازوئیل روغن، پلاستیك دارو، رنگ، مواد شوینده ،كودهای شیمیایی... .

نفت به مقیاس زیاد برای تولید الكتریسیته استفاده می شود. قبل از 1970 نفت سوخت ارزانی بود. اما از آن پس بر ارزش و قیمت آن افزوده شد.

‏طرز استفاده از انرژی نفت:

اولین قدم در راه كشف نفت،‌ جستجو در لایه‏های عمیق زیرزمین می‏باشد. برای این منظور توسط منابع قوی صدا با بسامد كم (معمولاً صدای حاصل از انفجار بمب) امواجی به سمت لایه‏های زمین فرستاده می‏شود. انعكاس صدا، توسط یك سری میكروفون (به نام هیدروفون) دریافت  می‏ گردد.

‏نفت

انعكاس صدا توسط لایه‏های مختلف زمین صورت می‏گیرد. اما اگر در لایه‏ای نفت وجود داشته باشد انعكاس خیلی شدید و متفاوت خواهد بود.

با انجام یكسری عملیات شبیه آنچه كه در بالا گفته شد، می‏توان نقشه تقریبی از مناطق نفتی زیرزمینی رسم نمود.

منابع نفت در نقاط مختلف جهان گسترده اند. مهمترین محل برای استخراج نفت خاورمیانه می باشد. اما منابع خوبی در آمریكا و روسیه و خلیج مكزیك وجود دارد.

‏نفت

نفت منبع خوبی برای انرژی می باشد و هر كیلو نفت حدود 45Mj انرژی دارد.

نیروگاه با سوخت نفت همانند نیروگاه با سوخت ذغال سنگ كار می كند. نفت داخل كوره‌هایی سوزانده می شود و به وسیله حرارت حاصل از آن آب  بخارمی شود و به انرژی جنبشی تبدیل می گردد و در نتیجه باعث چرخش توربین می شود. سرانجام توربین ها باعث بكار افتادن ژنراتورها می گردند و آن ها می توانند برق تولید نمایند.

مشخصات یك نیروگاه با سوخت نفت

اطلاعات زیر مربوط به یك نیروگاه با سوخت نفت می‏باشد.

ساخت1978
نوع سوختنفت
تعداد مولدها3عدد
توان خروجی660 مگاوات
میزان سوخت مصرفیسه میلیون تن در سال (حداكثر)

مزایای سوخت نفت:

نیروگاه های نفتی در زمان بسیار كوتاهی می‏توانند شروع به كار نمایند و می‏توانند دربازه زمانی كوتاه توان خیلی زیادی را تولید نمایند .

‏نفت

بازده این نوع نیروگاه ها شبیه نیروگاه های ذغال سنگ می باشد.

مضرات نفت:

نفت سوخت تجدید ناپذیر می‏باشد. منابع نفتی در طی چند صد هزار سال شكل می‏گیرند. قیمت نفت در حال افزایش است و نیروگاه هایی كه بر اساس نفت كار می‏كنند بسیار گران و پرهزینه هستند. نفت همانند سایر سوخت‏های فسیلی محیط زیست را آلوده می‏كند. در نهایت می‏توان گفت كه تولید برق توسط نفت بسیار گران بوده و تا زمانی كه منابع دیگر تولید انرژی برق وجود دارد استفاده از آن در این زمینه نادرست می‏باشد.

نفت و محیط زیست:

نفت محیط زیست را آلوده می‏كند و مصرف آن اثرات منفی بر محیط زیست بر جای می گذارد. گاز حاصل از سوخت نفت (دی اكسید سولفور) باعث باران اسیدی می‏شود. در ضمن دی اكسید كربن حاصل از آن باعث افزایش اثر گلخانه‏ای می‏شود. گاهی مواقع حمل و نقل نفت باعث آلودگی محیط زیست می‏ گردد. (مثل غرق شدن كشتی‏های نفتکش در دریا یا واژگون شدن تانكرهای نفتی)

‏نفت‏نفت

مرکز یادگیری سایت تبیان - تهیه: محسنی

تنظیم: سمیرا بادامستانی