• Nombre de visites :
  • 3082
  • 8/6/2010
  • Date :

Cihannima Yaylaları     

cihannema

  İran'ın çeşitli yörelerinde yer alan köylerin arasında bazı köyler vardır ki yıl boyunca ve daimi ikamet yeri olarak kullanılmaz ve sonbahar ve kış mevsimlerinde hemen hemen tümü boşaltılır. Gerçekte bu köyler, yayla köyleridir ve çevre kentlerde yaşayan insanların yaz mevsiminde yazlık olarak kullandıkları yerlerdir.

Cihannima yayla köyü de bu köylerden biri olup aynı adı taşıyan bir dağın eteğinde yer almaktadır. Cihannima dağının zirvesinin rakımı 3086 metredir.

  Bu köy ve çevresindeki doğa, İran'ın en önemli yaban bölgesidir. Burada ceylan, teke, koç, keçi, kaplan, ayı, kurt, çakal gibi memeli hayvanların yanı sıra kekik ve kartal gibi kuşlar da yaşamını sürdürür.

cihannima

  Tarihi Kemerserk mezarlığı, Rezi ve Merziye türbeleri ve Radkan kulesi, Cihannima bölgesinin tarihi eserleri sayılır. Köy halkı Mazandaran ve Ketuli şivesi ile konuşur ve hepsi müslümandır.

Cihannima köyünün kışı soğuk, yazları serindir. Son bahar ve kış mevsiminde havaların soğuması ve kar yağışı yüzünden köy boşaltılır, fakat ilkbahar ve yaz aylarında Gorgan ve Kordkuy halkı tarafından yazlık olarak kullanılır. Bu mevsimlerde Cihannima köyü aynı zamanda turistlerin de uğrak yeri olur.

  Cihannima köyü eşsiz doğası, özel iklimi ve ayrıca koruma altına alınan Cihannima bölgesinde yer alması itibarı ile turistlere eşsiz manzaralar sunmaktadır. Burada yüksek kayalar, çeşmler, ırmaklar, ormanlık alanlar özellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde ayrı bir güzelliğe sahiptir.

cihannima

  Cihannima bölgesinde Çarbağ, Mağzi, Tertek gibi ırmaklar ve Şahpesend, Terket, Mağzi, Marseng, Murat, Hacıabad gibi çeşmelerin varlığı bölgenin bitki örtüsünü alabildiğine zenginleştirmiştir. Cihannima bölgesinde çeşitli mera bitkileri ve yine ilaç nitelikle bitkilerinin yanı sıra çeşitli ağaçlardan oluşan güzel ormanlar yer almaktadır.

  Zengin meralar tabi ki Cihannima bölgesinde besiciliğin gelişmesine ve çeşitli süt ürünleri, yün ve et ürünlerinin bolca üretilmesine katkı sağlamıştır. Öte yandan köyün çevresindeki arazilerin bir bölümü de tarım için kullanılır ve içinde buğday, patates ve çeşitli sebzeler yetiştirilir.

cihannima

  Köy sakinlerinin evleri, onların geçim için uğraştıkları işlerden etkilenir ve bu yüzden buradaki evlerin çoğunluğunu villa tipi olduğu ve ilkbahar ve yaz mevsimlerinde konukları ağırlamaya müsait olduğu söylenebilir. Köyün dokusu ise dağınık bir şekilde göze çarpar. Köy halkının evleri genellikle ahşaptan olup, içinde kullanılan malzeme de daha çok balçık ve tuğladır. Binaların çatısı beyaz galvanize levhalarla kaplıdır.

Cihannima köyüne Gorgan ve Kordkuy kentlerinden ulaşmak mümkün. 


Tarihi Khafer Köyü

İranı Tanıyalım

 

  • Yazdır

    Arkadaşlarına gönder

    Yorumlar (0)