پژوهشگران گروه «ایمونولوژی» انستیتو پاستور ایران در تحقیقات خود به یافتههای جدیدی دست یافتند که میتواند دارودرمانی بیماری «لیشمانیوز احشایی» را بهبود بخشد.
دکتر آمینا کریمینیا، استادیار گروه ایمونولوژی انستیتو پاستور ایران در گفتوگو با خبرنگار «پژوهشی» خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، اظهار کرد: بیماری «لیشمانیوز» در دو نوع پوستی و احشایی در مناطق استوایی و گرمسیری رایج بوده و بین انسان و دام مشترک است، ضمن آنکه مخزن انگل در نوع لیشمانیوز احشایی سگ و جوندگان صحرایی هستند.
وی با اشاره به پیشرفت این بیماری در کشور در دهه گذشته گفت: متاسفانه در دهه گذشته این بیماری روند رو به رشدی داشته که دلیل اصلی آن تغییرات اکولوژیک در اطراف شهرها، سدسازی، جنگلسازی و ایجاد کمربندهای سبز است که این تغییرات به مهاجرت جوندگان صحرایی به مناطق جدید منجر شده است.
دکتر کریمی نیا اظهار کرد: در این مناطق، در صورت وجود پشه ناقل این بیماری از حیوان به انسان موسوم به پشه خاکی، سیکل ارتباط بین انسان و حیوان بسته شده و امکان انتشار بیماری رخ میدهد.
وی افزود: این بیماری با ایجاد التهاب شدید، کبد و طحال بیمار را درگیر میکند و در حال حاضر تنها داروی مورد مصرف بیماران گلوکانتیم است که در صورت عدم درمان، بیمار از بین میرود و مصرف آن به صورت تزریقی، بیمار را مجبور به مراجعه به پزشک میکند که این امری مشکل، هزینهبر و زمانبر است.
دکتر کریمینیا با اشاره به آزمایشهای متعدد پژوهشگران جهت یافتن داروی درمان این بیماری، گفت: داروی تالیدوماید دارویی نسبتا ارزان با قدرت بالا بردن سیستم ایمنی بدن، به صورت خوراکی مصرف میشود که تمام این مزیتها پژوهشگران این مرکز را به فکر بررسی اثر این دارو در روند بیماری لیشمانیوز احشایی (سالک) انداخت.
این پژوهشگر با اشاره به اینکه داروی تالیدوماید در گذشته به دلیل عوارض پایین و ضد درد بودن مصرف همگانی داشت، خاطر نشان کرد: پس از گذشت چند سال با تولد نوزادان فاقد دست و پا تولید و مصرف آن به طور کلی متوقف شده اما از سال 1995 به دلیل اثبات تنظیم سیستم ایمنی بدن توسط آن از سوی FDA آمریکا، مجوز مصرف آن برای برخی از بیماریها نظیر نوعی جذام موسوم به ENL، لوپوس آرتریت و برخی از سرطانها، صادر شد.
در این بررسی آزمایشات روی موش مدل Balb/c که نسبت به این بیماری حساس است، در سه گروه آغاز شد که به گروه اول تنها داوری تالیدوماید، به گروه دوم داروی گلوکانیتم با اثر مستقیم روی انگل لیشمانیا و به گروه سوم داروی تالیدوباید به همراه گلوکانیتم داده شد.
وی در گفتوگو با ایسنا افزود: در پایان سیکل آزمایش، مصرف داروی تالیدوماید و گلوکانیتم از سوی موش مدل آزمایشی، با اثر ممانعت از بروز واکنشهای التهابی و ناخواسته و افزایش قدرت سیستم ایمنی بدن همراه بوده و بیماری نسبت به گروهی که گلوکانتیم را به تنهایی دریافت کرده بودند، سریعتر بهبود یافت و عدم بروز تفاوت چندان در گروه اول نسبت به اوایل بیماری نشان داد که تالیدوماید اثر مستقیم روی انگل لیشمانیا ندارد.
دکتر کریمینیا در ادامه اظهار کرد: مناطق آندمیک بیماری لیشمانیوز احشایی استانهای آذربایجان شرقی و غربی و استان اردبیل و در استانهای خراسان و فارس به صورت میکس، (لیشمانیوز پوستی و احشایی) گزارش شده است.
وی در پایان، خاطر نشان کرد: در مناطق آندمیک، کودکان بیشتر مبتلا به این بیماری شده و به دلیل دوره درمان طولانی آن، وزن کودکان کاسته شده و بلافاصله گلوکانیتم تزریق میشود که این موضوع پژوهشگران را به یافتن روش درمانی سادهتر و سریعتر مجاب کرده است.
گفتنی است، یافتههای این موفقیت علمی به زودی در نشریه Journal of Parasitology منتشر میشود
منبع:www.asianews.ir