از نخستین کسانی که پوشش مانتو را پیشنهاد کرد و در واقع هیچ انگیزه بدی نداشت، استاد شهید مرتضی مطهری(ره) بود.
وی پیش از پیروزی انقلاب شکوهمند ملت مسلمان ایران و زمانی هم به طور رسمیتر پس از انقلاب در محیط دانشگاه این پوشش را مورد تبلیغ قرار داد و هدف ایشان جذب بیحجابان به پوشش بود که حدّ میانیِ بیحجابی و چادر پوشی بود. در آن ایام شاید برای عدهای پوشیدن چادر پس از سالها بیحجابی کاری دشوار بود و این پیشنهاد، نظری سنجیده و پذیرفته یاد میشد.
ولی طولی نکشید که این طرح با توطئههایی که از سوی بیگانگان تعقیب میشد از هدف خود دور شد و بر خلاف نظریه پردازانش سمت و سوی دیگر پیش گرفت. زمانی نگذشت که بانوان متدیّن هم که سالها در حکومت شاهنشاهی چادر به سر میکردند چون مانتو را پوشش پذیرفته و راحتتر دیدند چادر را به مانتو تبدیل کردند.
رفته رفته این مانتو نیز هویت خود را تغییر داد و با استقبال عمومی و حتی تأیید برخی شخصیتها، برای گروه بیشماری از زنان، بهانهای برای نپوشیدن چادر گردید و چون چادر به کنار رفت بر زن و پوشش او سرنوشتی گذشت که حکایت آن شنیدنی است.
از زمانی که مانتو همردیف چادر معرفی شد و به تعبیر واقع نگرانهتر مانتو جایگزین چادر قلمداد گردید.(1) پوشش زنان رفته رفته به وضعی در آمد که زمینه فاصله گرفتن از ارزشهای مذهبی را بهتر فراهم میکرد. بعد از این انتخاب بود که مقنعه به رو سری، و شلوار به جوراب تبدیل شد. رو سریها و جورابها روز به روز نازکتر و بیخاصیتتر شدند. کم کم رو سریها از جلو سر به عقب کشیده شد و همان مانتو نیز به بلوز و شلوار یا پیراهن بلند و جوراب بدل شد. نخست روپوشها و لباسها تنگ نبودند و رنگهای خیره کننده و جنسهای چسبنده نداشتند. اما طولی نکشید که ...!
طرز پوشش زنان امروز گاه طوری است که انسان مطمئن میشود اینان اگر در موقعیت آزادتری همانند دوره شاهنشاهی قرار گیرند همین پوشش را هم کنار میگذاشتند. اما این وضع نیز چندان با بیحجابی عصر گذشته فاصله ندارد. برای آنها این پوششها نه جلوه چادر را دارد که به مذهبی بودن انگشت نمایشان کند و نه میتواند با وجود آن هر طور که دوست داشته باشند خود نمایی کنند. از اینکه در جمع آدمکهای هم مرام خود، نمای مذهبیان را ندارند خرسندند و از طرفی میتوانند با همین پوشش اندک در مقابل معترضان مذهبی مقاومت کنند و عذر آورند.
دوستی میگفت: زمانی در یکی از شهرها به دخترک بدحجابی گفتم: اگر ناراحت نمیشوید رو سری خود را که بیشتر روی گردن انداختهاید به سر کنید!
او جواب داده بود: ای کاش وضعی پیش میآمد که همین رو سری را هم دور بیندازم!!
به عقیده ما این پوششها را باید بیحجابینامید نه بدحجابی، بدحجابی آن است که حجاب دارد اما مختصری ناکامل است.
در جامعه فعلی ما کم نیستند خانوادههایی که زنانشان چون به موجب افکار عمومی نمیتوانند برهنه بیرون آیند دختران خردسال و بلکه نوجوان خود را بدون کمترین پوشش سرو ساق به همراه خود بیرون میبرند و گاه به دوچرخه سواری میفرستند. و البته با وضعی که پیش آمده بعید نیست روزی همه آنان بتوانند ناپوشیده از خانه بیرون روند و کسی هم به آنها اعتراضی نکند. به راستی که در زمان ما از آنجا که با همین رفتارها بسیاری امور زشت، پذیرفته شده و خوبیها دگرگون شده است تشخیص معروف و منکر دشوار گشته و گاه هر کدام دیگری را پوشیده است. این رفتارها و واکنشهای ماست که هویت معروف و منکر را در هم میآمیزد و معیارها را وارونه میکند.
افزون بر اینها پوشش جایگزین چادر برای بسیاری زنان سیما و اندامشان را خوشنماتر میکرد. گاه نیز برخی زنان با سر برهنه هیچ زیبایی ندارند اما با مانتو و رو سری زیبا جلوه مینمایند. این پوشش به طور معمول به مراتب زن را از وقتی که چادر پوشیده است خوش نماتر و نظاره اندام او را خوشایندتر میسازد.
بیشتر مانتو پوشان امروز این نوع لباس را بدین سبب انتخاب کردهاند که حضور اجتماعی آنان را آسانتر میسازد، نه اینکه میخواهند پوششی داشته باشند تا کمتر مورد تماشای افراد قرار گیرند و از خطرهای بیحجابی مصون باشند، چه اگر چنین باشد انتخاب چادر سزاوارتر بوده است. به علاوه که مانتو کمتر میتواند نگاهها را از زن دور سازد، مگر آنکه کامل باشد.