دستاوردهای فرهنگی و دینی
فرهنگ که از آن به معنای «بینش و منش هویتدهنده انسان در حوزه زندگی اجتماعی» تعبیر شده است دامنهای وسیع و گسترده دارد.
فرهنگ ملت ایران علیرغم غنا و ریشهدار بودن آن در نیم قرن پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در نتیجه وابستگی دولت به بیگانگان و غربزدگی و خودباختگی دولتمردان آسیبهایی جدی دید. وضعیتی که اگر خیزش انقلابی و نهضت اسلامی به آن پایان نمیداد، فرهنگ ایرانی را با خطر اضمحلال و بیهویتی مواجه می کرد.
ملت ایران در آغاز قیام خود در سال 57، طبیعیترین بستر تحولات انقلابی را برای خود برگزید و آن تبعیت از نهضت عاشورایی امام حسین(ع) بود. پیروزی انقلاب اسلامی ایران به رهبری یک زعیم دینی و در مقابل سرنوشتی که حکومت اسلامستیز پهلوی به آن دچار شد نشان از تاثیر مذهب و مولفههای دینی در فرآیند پیروزی نهضت اسلامی ایران در دهه 50 دارد.
انقلاب اسلامی ایران که با اتکا بر آموزههای شیعی و اعتقاد به ظهور منجی موعود(عج) توانست به پیروزی برسد، بهالطبع برپایی حکومتی بر محور عدل و عدالت را که موجب پویایی تفکر شیعی است ، در سرلوحه برنامههای خود در اداره کشور قرار داده بود.
مهمترین دستاوردهای فرهنگی انقلاب اسلامی را میتوان در موارد زیر بیان کرد:
مبارزه با مظاهر فساد و تباهی، توسعه و تحکیم برادری اسلامی و تعاون عمومی بین مردم، رفع تبعیضات ناروا و ایجاد امکانات عادلانه برای عموم در زمینههای مادی و معنوی و...
اما در این میان به وجود آمدن محیطی مناسب جهت رشد و تعالی کمالات اخلاقی و انسانی را میتوان مهمترین دستاورد فرهنگی انقلاب اسلامی برشمرد که از طریق تغییر ارزشها در ابعاد مختلف زندگی افراد به وجود آمد. از جمله تبدیل برخی از ارزشهای قبل از انقلاب به ضدارزش و تعدیل برخی از آنها و افزوده شدن ارزشهای جدید در نظر مردم؛ البته زیباترین ره آورد انقلاب اسلامی هم همین موج فرهنگی بوده که ریشه در اعماق باورها و ارزشهای این مردم داشته و شعار و آرمان اصلی آن هم بازگشت به خویشتن است که جنبه عینی این خودباروری را می توان در:
- حضور مردمی پرشور با عزمی راسخ در جریان پیروزی انقلاب اسلامی
- هشت سال دفاع مقدس و تحمل سختترین شرایط تحریم اقتصادی ایران
- بازسازی کشور بعد از دوران دفاع مقدس
- پیشرفتهای علمی و کسب مدارج عالی در زمینههای مختلف علمی، آموزشی، فرهنگی و... مشاهده نمود.
منابع : خانواده سبز - راضیه رحمتی