تازه ترین مطالعات صورت گرفته در ایران نشان می دهد اگرچه سه عامل انسان،راه و وسیله نقلیه در بروز حوادث رانندگی نقش دارند اما در این میان، خودروهایی نظیر وانت و کامیون بنز به دلیل ساختار ویژه خود، سهم بیشتری در مرگ سالانه بیش از 30 هزار قربانی تصادفات جاده ای در کشور دارند.


ظرف چند سال گذشته در ایران 97 درصد عوامل بروز تصادفات را عامل انسانی تشکیل داده و دو عامل "وسیله نقلیه و راه" در آن کمتر دیده شده است. این در حالی است که رعایت مسایل ایمنی در خودروها از وقوع بسیاری از حوادث پیشگیری می کند.

برخی کارشناسان راهنمایی و رانندگی می گویند:فقدان قوانین سخت گیرانه، نبودنظارت جدی و آگاهی مصرف کننده و نبود بازار رقابت جدی میان تولیدکنندگان داخلی، دلایل بی توجهی به موضوع امنیت و استاندارد خودرو در ایران است.

فهرست سال 2008 "خودروهای ایمن" که توسط "انستیتوی بین المللی صنعت بیمه" تهیه شده نیز نشان می دهد "امنیت خودرو" به عنوان اولویت اول کمپانی های معتبر تولیدکننده خودرو در سال 2008 بوده است.

براساس آمار منتشر شده توسط "انستیتوی بین المللی صنعت بیمه"، در مجموع 34 خودرو به عنوان ایمن ترین خودروهای سال 2008 انتخاب و معرفی شده اند. در حالی که این تعداد در سال 2007، فقط 13 خودرو بوده است.

تحقیقات بین المللی نشان می دهد در صورت مجهز شدن تمام خودروها به سیستم های ایمنی سالانه از بیش از صدها هزار مورد تصادف مرگ آور جلوگیری خواهد شد.

براین اساس تولیدکنندگان خودرو در دنیا به دو مبحث شکل ظاهری و ایمنی خودرو اهمیت بسیار داده و تنها به لحاظ داشتن این دو فاکتور مهم قادر خواهند بود بازار و مشتری را از آن خود کنند.

همچنین این پارامترها تاثیر بسزایی در قیمت خودروهای تولیدی داشته و زمانی که در اروپا و آمریکا اعلام می‌شود خودرویی در سطح پایین استاندارد است، به شدت از میزان فروش آن کاسته می‌شود. این اطلاعات در کشور به ندرت ارائه می‌شود.

با اینکه موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران رعایت 51 استاندارد خودرو را اجباری کرده است، اما هنوز وضعیت ایمنی خودروهای داخلی جای سوال بسیاری دارد.

30 هزار قربانی

طی سالهای گذشته، بطور میانگین سالانه 30هزار نفر در ایران بر اثر تصادفات جاده‌ای جان باختند که به عقیده کارشناسان خودروهای بی کیفیت نیز در این آمار نقش بازی می کنند.

در این بین برخی از خودروهای ساخت داخل مانند نیسان وانت و کامیون بنز نسبت به تعدادشان سهم بیشتری در تصادفات دارند.

بر اساس آمار راهنمایی و رانندگی ، در 11 ماهه اخیر 51/5 درصد عوامل شکل گیری حوادث مربوط به سواری و وانت ،24 درصد موتور سیکلت و 13 درصد نیز مربوط به کامیونهای بنز بوده است .

رییس مرکزفرماندهی وکنترل پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا در این باره علت 26 درصد از تصادفات جاده های ایران را عدم توجه به جلو، 21/5 درصد را انحراف به چپ، 20 درصد را نیز تخطی از سرعت مجاز و 13 درصد را عدم رعایت حق تقدم دانسته و می گوید: تمامی‌این مسائل انسانی هستند اما راه و وسیله در آن لحاظ نشده اند در صورتی که کارشناسان بیمه می توانند با تعامل با شرکت های خودروساز نسبت به رفع نقیصه های موجود درخودروها اقدام کنند .

به گفته سید محسن بهرستی ، تعداد خودورها در کشور آلمان چندین برابر ایران و درنتیجه تصادفات آنها نیز بیشتر است اما تعداد فوتی های ناشی از تصادفات آنها به اندازه فوتی های ناشی از تصادفات موتورسیکلت های ایران نیست.

بهرستی سهم خودروهای وانت را در تصادفات 24 درصد اعلام کرده و تاکید می کند: ‌بر اثر تصادفاتی که وانت ها در آن نقش داشته اند پنج هزار نفر جان خود را از دست داده اند که عموما نیز در محورهای روستایی بوده است .

وی افزود: ‌وانت ها 12 درصد از خودروهای کشور را شامل می شوند در صورتیکه در 44 درصد فوتی های ناشی از تصادفات دخیل هستند.

رییس مرکز کنترل ترافیک پلیس همچنین سهم کامیونها در تلفات ناشی از تصادفات را نیز زیاد دانست و گفت: چند مدل کامیون وجود دارد که ارتفاع آنها از سطح زمین به بیش از80سانتیمتر می رسند و درزمان تصادفات روی خودروهای سواری می رود .

وی افزود : این خودرو 48 درصد از کل کامیونهای کشور را شامل می شود اما باعث فوت 39 درصد متوفیان ناشی از تصادفات در کشور می شود .

بهرستی با تاکید بر اینکه همیشه تقصیر در تصادف از سوی این خودروها نیست ،گفت: این خودرو به دلیل فیزیک موجود موجب کشته شدن خودورهای روبرویی می شود .

وی ساختن سپر در خودروها را یک علم دانست و افزود: ‌سپر این نوع کامیونها از جنس تیر آهن بوده و در زمان تصادف نمی تواند نقش ضربه گیری را ایفا کند.

رییس مرکز کنترل ترافیک پلیس با اشاره به اینکه تکنولوژی این کامیون مربوط به 40 سال پیش است گفت: این کامیون در زمان ساخت استاندارد بوده اما باید بررسی مجددی صورت گیرد.

وی دور لاستیک برخی کامیونها را 25 سانتیمتر اعلام کرد و گفت :این میزان از حد استاندارد بالاتر بوده و در سایر کشورها استفاده نمی شود.

بهرستی همچنین گفت: برخی وانت ها که سالها است در ایران ساخته می شود ،درزمان تحویل از کشور سازنده با گیربکس قدرتی و با هدف حمل بار خریداری شده است .

وی افزود : در حال حاضر اگرچه این وانت ها دو درصد از خودروهای کشور را تشکیل می دهند اما در 7/5 درصد از تصادفات کشور دخیل هستند.

بهرستی گفت : کارشناسان استاندارد با توجه به آمار تصادفات در این نوع وانت ها، در حال بررسی علل آن هستند.

وی با تاکید بر اینکه وظیفه پلیس تنها دادن هشدار دراین زمینه ها است و نه دخالت در امور فنی اما درعین حال تاکید کرد: لازم است به سمت ایمن سازی برویم.


دسته ها : عمومی
چهارشنبه 1387/12/14 8:30
X