انتخابات سالم در جمهوری اسلامی ایران تابع اصول و ارزش های اخلاق برآمده از متن فرهنگ دینی و هنجارهای پذیرفته ملی است که همه ارکان و عناصر دخیل در انتخابات خود را به رعایت آنها ملزم می دانند. اساسی ترین اصولی که سلامت انتخابات را تضمین می کند عبارتند از:

اصل اول: دین محوری و ارزش گرایی
احترام به ارزش های مترقی دینی، معنویت خواهی، خشوع و سرسپردگی در برابر فرمان و اراده الهی، از لوازم اخلاق بندگی مورد تاکید ادیان آسمانی به ویژه اسلام است و در این میان آموزه توکل و توجه به قدرت پروردگار در تمشیت امور و تحقق نتایج، سهم بیشتری در اخلاق مناسب انتخابات دارد و زمینه انتخاب اصلی را فراهم می آورد.

اصل دوم: کرامت انسانی و عزت نفس
توجه به ارزش محوری عزت نفس و کرامت انسانی می تواند فضائل اخلاقی مهمی را در عرصه های مختلف زندگی فردی و اجتماعی بپرورد. در عرصه انتخابات نیز این ارزش از سویی الهام بخش معامله ناپذیری گوهر پر ارج نفس انسانی با متاع پست طمع ورزی های مادی است و از دیگر سوی منادی شرافت ذاتی همه انسانها و نفی هر گونه تبعیض و ستم بر آنها است. تاکید بر این دو پیام آثار اخلاقی پر برکتی بر سلامت انتخابات خواهد داشت.

اصل سوم: قانون محوری و قانون گرایی
قوانین مصوب یک کشور تجلی اراده مردم و مرجع تعیین وظایف و حقوق همه افراد و نهادها و خلاصه، ناموس اخلاقی آن کشور است. بنابراین رعایت حرمت آن بر همگان الزامی است.

اصل چهارم: وفای به عهد و امانت داری
تمام مراحل انتخابات امانتی الهی و مردمی است و همگان در پیشگاه خداوند و مردم در قبال صیانت از آرا و سلامت برگزاری این مراحل مسئول هستند.

اصل پنجم: احساس تعلق و مسئولیت جمعی
همه ارکان و عناصر دخیل در انتخابات با یادآوری مسئولیت خویش در پیشگاه خداوند و در برابر وجدان خود و ملت می کوشند تا خود را عمیقاً متعلق به جامعه دانسته، سرنوشت جمع را سرنوشت خود بدانند.

اصل ششم: پاسخ گویی و نقدپذیری
همه شرکت کنندگان در انتخابات با پرورش این روحیه در خود، نقدهای خیرخواهانه را پذیرا هستند و در تمام مراحل خود را در برابر قانون، آئین نامه های انتخاباتی مراجع رسمی، وجدان جمعی و افکار عمومی پاسخگو می دانند.

اصل هفتم: صداقت و راستی
صداقت زمینه را برای تصمیم گیری مبتنی بر حقایق هموار می سازد. همه ارکان و عوامل انسانی دخیل در انتخابات با رعایت این اصل بنیادی اخلاقی، سلامت هر چه تمام تر انتخابات را تضمین خواهند کرد.

اصل هشتم: وفاق و اعتماد اجتماعی
ارکان و عوامل انسانی انتخابات با پرهیز از هم منشأ های بدگمانی و تفرقه بر ضرورت انسجام و اتحاد ملی برای پیشبرد اهداف انتخاباتی تاکید می ورزند و از این رهگذر سلامت اخلاقی انتخابات را تعهد می کنند.

اصل نهم: حق محوری
اگر قاعده حق محوری همراه با روحیه تسلیم در برابر حقیقت سرلوحه اندیشه و رفتار همه ارکان و عوامل انسانی دخیل در انتخابات باشد بسیاری از فضائل ایمنی بخش و انسجام آفرین انتخاباتی تضمین خواهد شد و هنگامی که قوانین و ضوابط حقوقی، ابهام ها و نارسایی هایی دارند این قاعده راهنمای اندیشه و عمل ارکان مرتبط با انتخابات بوده و مانع تعبیر و تفسیرهای خودخواهانه می گردد.

اصل دهم: مشارکت حداکثری
حضور مسئولانه در عرصه سرنوشت جمعی وظیفه ای دینی ، اخلاقی و اجتماعی است که بستر پویایی، نشاط امیدواری مردمی را در حفظ و استمرار جامعه سالم فراهم می سازد و انتخابات پرشور و مسئولانه یکی از این عرصه ها است.

اصل یازدهم: حفظ همبستگی، استقلال و اقتدار ملی
عملاً این اصل ضامن استمرار اجتماع و هویت ملی و نظام سیاسی کشور است و شرکت کنندگان در انتخابات با توجه کامل به این موضوع مهم در عرصه فعالیت های انتخاباتی، حراست از تمامیت ارضی کشور و استقلال آن از بیگانگان را در کنار حفظ حرمت و کرامت گروه های گوناگون فرهنگی و پاره فرهنگ های زبانی، صنفی و قومی و مانند آن همواره در نظر داشته، مسئولیت خود را در قبال این بنیادهای اقتدار ملی انجام دهند.

اصل دوازدهم: پاک دستی و پرهیزکاری مالی
مشارکت کنندگان در انتخابات در همه مراحل باالتزام به این ارزش متعالی به ترویج فرهنگ اخلاقی تقوا در جامعه کمک می کنند و به آسیب های فراوان اخلاق ای که در مسائل مالی انتخابات امکان ظهور می یابند مجال بروز نخواهد داد.

اصل سیزدهم: حفظ منافع ملی و مصالح اسلامی
رعایت منافع ملی و مصالح کلی جامعه اسلامی نشانه دوراندیشی و آینده نگری است که التزام به آن در عرصه یک انتخابات سالم و سرنوشت ساز ضرورتی اجتناب ناپذیر است.

اصل چهاردهم: رشد و تعالی فرهنگ سیاسی ،
نقش آفرینی درست در انتخابات سالم عرصه تربیت سیاسی و تمرین فرهنگ پذیری اراده جمعی امور جامعه است، که باید شرکت کنندگان در انتخابات رشد و تعالی فرهنگ مناسب سیاسی اجتماعی را به منزله وظیفه اصلی و اخلاقی خود مدنظر قرار دهند.
اصول فوق چکیده ای از 14 اصل از فصل اول منشور اخلاقی انتخابات است.

دسته ها : انتخابات دهم
شنبه 1388/3/16 22:36
X