تعداد بازدید : 4539158
تعداد نوشته ها : 10297
تعداد نظرات : 320
براساس تازهترین تحقیقات انجام شده توسط پژوهشگران مدرسه سلامت عمومی دانشگاه هاروارد HSPH و محققان دانشگاه تورنتو ، سیگار کشیدن، فشار خون بالا و چاقی بیش از حد (اضافه وزن) 3 عامل خطرناک قابل جلوگیری برای مرگهای زودرس اعلام شده است.
براین اساس سالانه 467 هزار نفر بر اثر سیگار کشیدن، 295 هزار نفر در اثر فشارخون بالا و 216 هزار نفر به خاطر چاقی بیش از حد در آمریکا دچار مرگ زودرس میشوند. این در حالی است که از هر 5 مورد مرگ یکی بر اثر سیگارکشیدن و از هر 6 مورد مرگ یکی مربوط به چاقی بیش از حد است.
این جامعترین و کاملترین تحقیق انجام گرفته تاکنون است که نشان میدهد چگونه رژیم غذایی، نحوه زندگی و عوامل خطرناک متابولیک در بیماریهای مزمن باعث مرگ میشوند. میزان بالای مرگ زودرس ناشی از این عوامل خطرناک محققان را شگفتزده کرده است و آنها را به این نتیجه رسانده که باید نگاهی جدی به این مقوله انداخت که چطور میتوان ظرفیتهای لازم برای جلوگیری از این عوامل را در سیستم سلامت عمومی به کار گرفت و آیا اکنون به شکل صحیحی روی این مقوله تمرکز شده است یا نه؟
طی این تحقیق همچنین محققان تاثیر زیاد یکسری رژیمهای غذایی قابل اصلاح و عوامل موثر بر کاهش این روند را یافتند. از آنجا که مطالعات قبلی انجام شده مرگهای زودرس را به عوامل کمتری همچون سیگار و مصرف الکل مرتبط میدانست، برای اولینبار به این عوامل مخاطرهآمیز به شکل گسترده توجه شده است. در کنار این عوامل چیزهای دیگری همچون عوامل مرتبط با رژیم غذایی، فاکتورهای متابولیکی، سبک زندگی و فشارخون بالا مدنظر قرار گرفت. در این تحقیق برای اولینبار از روشهایی برای سنجش درست مجموعهای گوناگون از عوامل خطرناک و اینکه هر کدام مسبب ایجاد چه تعداد مرگ زودرس هستند استفاده شد. این نتایج براساس دادههای به دست آمده از مراکز عمومی مختلف، مرکز سلامت ملی و مطالعات بیشمار اپیدمیولوژیکی به دست آمده است.
در این تحقیق مشخص شد که میزان مرگ ناشی از عوامل قابل جلوگیری در مردان و زنان متفاوت است. بر این اساس سالانه 230 هزار زن در آمریکا بر اثر فشارخون جان خود را از دست میدهند که 19 درصد کل مرگهای زنان را تشکیل میدهد. این رقم 5 برابر بیشتر از سرطان سینه در زنان است که سالانه جان 42 هزار زن را میگیرد.
در مردان نیز سیگار کشیدن باعث مرگ 248 هزار نفر در سال میشود که 21 درصد کل مرگها در مردان را تشکیل میدهد. اثرات دیگر عوامل منجر به مرگ در مردان و زنان تقریبا برابر است.
یافتهها این نکته را متذکر میشود که اگرچه ما تا اندازهای میتوانیم در کاهش استعمال دخانیات و دیگر عوامل تاثیرگذار باشیم، ولی هر روز علاقه بیشتری به انجام آن نشان میدهیم و نقش دولتها در زمینه اطلاعرسانی و کمک به محققان برای تغییر بعضی از الگوهای رژیم غذایی باید بیش از این باشد.
مترجم: آتنا حسنآبادی