تعداد بازدید : 4539793
تعداد نوشته ها : 10297
تعداد نظرات : 320
تا 22 خرداد زمان انتخاب رئیسجمهور 4 سال آینده کشور فرصت زیادی باقی نمانده است. در آستانه انتخابات تقریبا جناحها و گروه های سیاسی ، صفبندی ها و نامزدهای خود را مشخص کردند. جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی به دبیرکلی علیرضا زاکانی ، یکی از گروههای اصولگراست که اعلام کرد از محمود احمدینژاد، رئیسجمهور فعلی در انتخابات آینده حمایت میکند. زاکانی چهره شاخص و بانفوذ اصولگرایان در مجلس هشتم است و هماکنون در کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی فعالیت دارد. فرصتی فراهم شد تا درخصوص انتخابات با وی به گفتگو بنشینیم. این نماینده اصولگرا معتقد است محمود احمدینژاد کاندیدای واحد اصولگرایان خواهد بود و پیروز انتخابات نیز احمدینژاد است. زاکانی معتقد است اگرچه برخی گروههای اصولگرا هنوز نامزد نهایی خود را مشخص نکردهاند، اما در روزهای آینده احمدینژاد را به عنوان کاندیدای خود معرفی خواهند کرد.
وی همچنین معتقد است اگرچه عملکرد دولت نهم مطلوب بوده، اما دولت آینده احمدینژاد باید برای رفع کاستیها و کمبودها برنامهریزی داشته باشد.
* با توجه به اینکه فرصت کمی به انتخابات آینده ریاستجمهوری مانده، فضای سیاسی کشور چگونه است؟
فضای سیاسی کشور در حال انتخاباتی شدن و تنور انتخابات در حال گرم شدن است؛ البته انتظار این است که نامزدهای انتخاباتی تلاش خود را بیشتر کنند.
* با توجه به اینکه کمتر از یک ماه به انتخابات مانده است، چرا هنوز برخی تشکلهای اصولگرا نامزد نهایی خود را معرفی نکردند؟
بسیاری از تشکلها موضع رسمی خود را اعلام کردند. برخی هم در درون مجموعه خود بحث کردهاند و به جمعبندی رسیدهاند که در نهایت آقای دکتر احمدینژاد را به عنوان کاندیدای خود اعلام خواهند کرد و برخی هم مترصد این هستند با توجه به فضایی که ایجاد میشود، در وقت مقتضی تصمیم خود را اعلام کنند.
* یعنی شما میفرمایید کاندیدای نهایی اصولگرایان آقای دکتر احمدینژاد است؟
قطعا آقای احمدینژاد کاندیدای واحد و نهایی اصولگرایان خواهد بود.
* به عنوان یک نماینده اصولگرای مجلس بگویید که چرا فراکسیون اصولگرایان مجلس به رغم بحث در خصوص انتخابات در چندین جلسه خود تصمیم نگرفت از کاندیدای خاصی حمایت کند؟
در مجموعه فراکسیون اصولگرایان هنوز صحبت صریح و جمعبندیشدهای نداریم. به نظر من با توجه به مواردی که همفکران ما در فراکسیون پیگیری میکردند و خود ما هم خواستار آن هستیم، علیالقاعده باید فراکسیون به نتیجه برسد و همه تلاش ایناست تا نتیجه هر چه سریعتر حاصل شود.
* فکر میکنید فراکسیون اصولگرایان مجلس وارد مصداق کاندیداها شوند و از یک کاندیدا حمایت کنند؟
قاعدتا باید این اتفاق بیفتد، چون نمایندگان ملت نمیتوانند نسبت به انتخابات بیتفاوت باشند.
* عدهای معتقدند فضای رسانههای کشور بخصوص رسانههای اصولگرا هنوز انتخاباتی نشده و این را یکی از تاکتیکهای اصولگرایان در انتخابات میدانند. آیا این تحلیل درست است؟
نه. اساسا اصولگرایان 2 هدف اساسی را در انتخابات دنبال میکنند، یکی مشارکت حداکثری که به واسطه آن بیشک به دنبال این هستند که یک فضای انتخاباتی بسیار گرم و رقابتی داشته باشند دوم این که هدفگذاری اصولگرایان معطوف به رسیدن به یک نامزد واحد و به نوعی یک رقابت بسیار جدی است که در این رقابت استمرار گفتمان اصولگرایی و پیروزی نامزد اصولگرایان را دنبال میکنند.
* عرف سیاسی در کشورمان این بوده که هر فردی 2 دوره رئیسجمهور میشده، اما عدهای معتقدند این عرف در دوره فعلی شکسته خواهد شد. نظر شما چیست؟
نه. من آن را قبول ندارم. در عرصه انتخابات میتوان هر گمانهای زد و منعی در این زمینه وجود ندارد. مثل همان پیشبینیای که آقای موسوی کرد و بیان داشت که اگر بیش از 24 میلیون نفر در انتخابات شرکت کنند، اصلاحطلبان پیروز انتخابات خواهند بود. من این پیشبینیها را قبول ندارم و معتقدم این پیشبینیها پایه و اساسی ندارد.
* با فرض پیروزی آقای احمدینژاد در انتخابات آینده ریاستجمهوری به نظر شما آقای احمدینژاد دور دوم ریاستجمهوری با احمدینژاد قبلی چه تفاوتهایی باید داشته باشد؟
دولت باید تکامل پیدا کند و انتظار این است که با توجه به تجربه گذشته، با یک بازنگری نسبت به موضوعات، آینده بهتری را برای خودش رقم بزند. دولت باید نسبت به افزایش کارایی و خدمتگزاری بیشتر اقدام جدی را مدنظر قرار دهد و اگر کاستیهایی هم وجود دارد، با جدیت آنها را برطرف کند.
* آیا حمایت از آقای احمدینژاد از سوی اصولگرایان به معنای قبول همه اقدامات و عملکرد دولت است؟
دیکته ننوشته که غلط ندارد. برآیند مجموعه فعالیتهای مجلس و دولت و دیگر ارکان نظام مهم است. ما باید حداقل مشکلات و حداکثر حسن را در یک مجموعه ببینیم که این برای دولت اتفاق افتاده است و آنچه را که ما دنبال میکنیم، بهواسطه این ثمره خوبی است که دولت در کارنامه خدمتگزاریش دارد و بالطبع این پیگیری ما نسبتی با آن نقدهایی که ممکن است داشته باشیم و داشتیم، ندارد. نقدها جای خود باقی است. به همین دلیل انتظار است که دولت آینده اگر درصدی هم کاستی وجود دارد، آن را جبران کند. در ضمن مجموع عملکرد دولت و جهتگیریها و خدمات آن مطلوب بوده است.
* آیا اصولگرایان همچون دورههای پیش سازوکاری مثل شورای هماهنگی دارند؟
هنوز سازوکاری وجود ندارد و چیزی در این رابطه تشکیل نشده است. بیشتر ستادهای مردمی و مجموعهها و گروههای بدون ساز و کار منسجم در حال فعالیت هستند. اصولگرایان باید با یک آیندهنگری جدی گلهگذاریها را کنار بگذارند و بر سر نامزد نهایی که آقای احمدینژاد است، به وحدت برسند. همچنین با توجه به این که اصول، ارزشها و ایمان برای ما ملاک است، رقابت کاملا اخلاقی سالم و پرشور را در پیش بگیرند و در مقابل تندی دیگران تندی نکنند. باید یک انتخاب سالم و کاملا اخلاقی را با دوم خردادیها داشته باشیم و اگر اصلاحطلبان به تخریب روی آوردند، ما نباید جنبههای اثباتی خود را فراموش کنیم. در ضمن باید توجه کرد که بسیاری از دستاوردهای اصولگرایان هنوز برای مردم بدرستی تبیین نشده است و باید در بیان خدمات انجام شده دقت و تلاش شود و البته نباید نسبت به کاستیها فرافکنی شود، بلکه باید ضمن علتیابی، برای رفع آن هم برنامهریزی صورت گیرد.
چرا آقای قالیباف از حضور در عرصه انتخابات منصرف شد؟
آنچه برای اصولگرایان مهم است این است که با یک وحدت و آرایش مشخص به صحنه بیایند و لازم است ما در انتخابات به یک وحدت برسیم. در جریان اصولگرا نامزدهای متعددی حضور داشتند که میتوانستند کاندیدا شوند، ولی به خاطر حفظ وحدت و برای این که پیش اصولگرایان شکاف ایجاد نشود، از حضور چشمپوشی کردند. آقای قالیباف با توجه به رعایت مصالح با تمام آمادگیهایش این تشخیص بجا را داده و صرفنظر کرده است که این اقدامش میتواند الگویی باشد برای سایرین که با یک نگاه بلندمدت به موضوع نگاه کنند و مصلحت کشور و انقلاب را مدنظر قرار دهند.
* وضعیت اصلاحطلبان در انتخابات چگونه است؟
اصلاحطلبان هم تلاش دارند فرصتی را برای خود فراهم کنند و به قدرت برگردند.
* با توجه به سابقه آنها در انتخابات گذشته آیا فکر میکنید آنها بتوانند به اجماع برسند؟
با توجه به مدلی که آنها دارند شاید برای آنها در این شرایط اجماع مفید نباشد. علت آن هم این است که در نظرسنجیها پایه رای آقای احمدینژاد بالاست و به واسطه این پایه رای بالا و با توجه به اقتضائاتی که فراروی ماست، در هفتههای آینده خیلی چیزها مشخص میشود که امروز کمتر قابل پیشبینی است، اگر آنها هم بتوانند پایه رای نفر برتر خودشان را اینقدر بالا بیاورند که قابل اعتنا باشد، حتما به وحدت تن میدهند. اگر این اتفاق نیفتد، علاقهمندند که با تکثر وارد انتخابات شوند تا بتوانند آرای آقای احمدینژاد را پایین بیاورند. یعنی افراد با تابلوهای مختلف بتوانند با ورودشان به صحنه انتخابات شرایطی را ایجاد کنند که در این شرایط آرای آقای احمدینژاد را کاهش دهند و رقابت را به دور دوم بکشانند تا به پیروزی در این دور امیدوار باشند. بنابراین اجماع یا عدم اجماع اصلاحطلبان بستگی به پایه رای نامزدشان در انتخابات دارد و به نظر اینجانب اگر اتفاق خاصی نیفتد و همین روند ادامه یابد، اصلاحطلبان در دور اول با چند کاندیدا وارد عرصه رقابت خواهند شد.
* ارزیابی شما از شعارهای رقیب انتخاباتی اصولگرایان بویژه آقای میرحسین موسوی چیست؟
آقای موسوی گفتمانی را ارائه میکند که کلانش انتساب او را به امام راحل بیان میکند و نکاتی را هم در کلام بیان میکند که این انتساب در واقع از آن برداشت میشود؛ اما وقتی یک پله پایینتر میآید و وارد رویکردهای عملی که میخواهد در آینده اختیار کند میشود، نکاتی را مطرح میکند که با آن رویکرد کلان منافات دارد. همچنین ایشان برخی از مسائل را وقتی مطرح میکند بیشتر به یک شعار شبیه است تا به رویکردی که بعدا نسبت به آن پایبندی داشته باشد. طرح امنیت اجتماعی و مبارزه با اراذل و اوباش موضوعی است که قاطبه مردم در تمام نظرسنجیها از آن رضایت دارند و آن را برای سلامتسازی جامعه مفید میدانند. بنابراین بیان این موضوع بیشتر به یک شعار انتخاباتی شبیه است که بناست بخشی از جامعه که ممکن است تقاضاهای خاصی داشته باشند را معطوف به میرحسین موسوی کند که این حرکت خوبی هم نیست.
* آیا حمایت گروههای افراطی و تند دوم خردادی همچون حزب مشارکت و سازمان مجاهدین از میرحسین موسوی موجب کاهش آرای ایشان نخواهد شد؟
این موضوع به این بستگی دارد که ایشان پایگاه اجتماعی خود را کجا میخواهد تعریف کند. چون عمده شعارهای ایشان از جنس شعارهای اصولگرایانه است، اما عناصری که به کار گرفت، کسانی هستند که نسبتی با این شعارها ندارند. باید عنایت داشت وقتی از گفتمان امام راحل صحبت میشود این گفتمان مولفههایی دارد که در رفتار و قول امام (ره) تجلی پیدا کرده است. بنابراین استفاده از کسانی که پایههای جدی تفکر امام را قبول ندارند، آنها را نقض میکنند و حتی در دورهای به دنبال نفی اسلامیت نظام بودند یا دین حداقلی را به جای دین حداکثری که اسلام ناب بوده و امام راحل آن را نسخه شفابخش جامعه میدانستند، تجویز میکردند. با تفکر امام راحل تعارض دارد که آقای میرحسین موسوی باید پاسخ آن را بدهد یا این عناصر را از خود دور کند یا خدای ناکرده نسبت به گفتمانی که ارائه میکند، تجدیدنظر کند تا آن دوگانگی و تضاد مشاهده نشود.
* به نظر شما پیروز نهایی انتخابات کدام جناح و کدام کاندیداست؟
اگر خدا لطف کند، اصولگرایان و شخص آقای احمدینژاد پیروز انتخابات خواهند بود.
* به نظر شما آرای آقای احمدینژاد در این دوره نسبت به دوره قبل بیشتر خواهد شد؟
بستگی به شرایط دارد. امیدوارم آرای خوبی ایشان کسب کنند.