ادوار تحکیم وحدت در انتخابات ریاست جمهوری از مهدی کروبی حمایت کرد. همزمان دانشجویان تحکیم وحدت طیف علامه نیز در دو روز گذشته، نشستی در تهران برگزار کردند که با استقبال اعضای انجمنهای اسلامی سراسر کشور روبهرو شد. در آن نشست نیز که با پیام عبدالکریم سروش آغاز شد، افرادی از جمله عباس عبدی، غلامحسین کرباسچی، محمدرضا تاجیک، عزتالله سحابی، و تنی چند از فعالان سیاسی سخنرانی کردند. در روز دوم این همایش، مهدی کروبی به نشست دانشجویان رفت و با آنها گفتوگو کرد. احمد زیدآبادی دبیرکل ادوار تحکیم در گفتوگو با اعتماد ملی در خصوص حمایت از مهدی کروبی در انتخابات گفت: «جامعه ایران در حالی برای انتخابات ریاست جمهوری دور دهم آماده میشود که چهار سال زمامداری دولت محمود احمدینژاد برای کشورمان تهدیدها و نیز فرصتهایی ناخواسته پدید آورده است.»
به گفته او «تهدیدهایی که عملکرد دولت آقای احمدینژاد برای ایران به وجود آورده، اینک در دو عرصه خارجی و داخلی منافع کشور ما را به چالش کشیده است و چنانچه امکان ادامه سیاستهای جاری خود را پیدا کند، کیان ایرانزمین را تهدید خواهد کرد.» زیدآبادی به سیاست خارجی دولت نهم پرداخت و گفت: «در حوزه خارجی، دولت احمدینژاد به علت ناتوانی در تعامل صحیح با جامعه جهانی کشور را در دام قطعنامههای الزامآور شورای امنیت سازمان ملل گرفتار کرده است به طوری که تحریمهای اقتصادی، مالی و بانکی ناشی از این قطعنامهها روز به روز در اقتصاد ملی بیشتر احساس میشود. در منطقه خاورمیانه نیز دولت کنونی به دلیل سیاست منطقهای نامتعادل و ماجراجویانه، زمینه شکلگیری جبهه واحدی از کشورهای قدرتمند عرب و اسرائیل را علیه ایران فراهم کرده است بهطوری که آنها درصدد حل یا فراموش کردن اختلافات خود و تمرکز بر تشدید فشار و تنگ کردن حلقه محاصره منطقهای علیه کشورمان هستند.»
او میافزاید: «در حوزه داخلی نیز دولت احمدینژاد با بیاعتنایی به تجربههای علمی بشری، پایههای اقتصاد کشور را سست کرده و بهرغم برخورداری از درآمد بیسابقه نفتی، به تورم، بیکاری و گرانی روز افزون در جامعه دامن زده است. دولت در عین حال، با نادیده گرفتن نیازهای عینی طبقات مختلف اجتماعی، اغلب از طریق اعمال زور، فضایی را به جامعه تحمیل کرده است که امکان فوران خواستهای انباشت شده اقشار مختلف به صورتی کنترل نشده و مخرب، سبب نگرانی نخبگان اجتماعی شده است. به نظر میرسد علت اصلی پیامدهای مخرب سیاستهای دولت نهم، نگاهی است که رئیس دولت و همکاران او به امر حکومتداری دارند.» وی تاکید میکند: «از نظر آنان ایرانیان حقی برابر در برخورداری از حقوق رایج در همه کشورها ندارند و کشور به مثابه ملکی خصوصی تصور میشود که میتوان مخالفان و منتقدان حکومت را در هر حوزهای از حقوق مسلم خود محروم کرد و موافقان حکومت را با انواع امتیازها، در موقعیتی ویژه قرار داد. در واقع همین نگاه، از یک سو، دستگاه دولت و سیاست داخلی کشور را به صورت بازیچه شخصی افراد خاصی درآورده و از کار ویژه اصلی خود تهی کرده است و از سوی دیگر، سیاست خارجی را هم به عرصه خودنماییهای فردی تبدیل و از مسیر واقعی خود منحرف کرده است.»
زیدآبادی با بیان اینکه در کنار این تهدیدها، شکستن تابوی مذاکره و گفتوگو با ایالات متحده آمریکا و تردید و بدبینی بخش عظیمی از چهرهها و نیروهای جناح محافظهکار نسبت به کارایی ایدئولوژی افراطی حامیان دولت نهم، دو فرصتی است که دولت احمدینژاد بهطور ناخواسته برای جامعه ایرانی پدید آورده است میافزاید: «اکنون به منظور خنثی کردن تهدیدهای ناشی از عملکرد دولت نهم برای کشور و استفاده از فرصتهای ناخواستهای که به وجود آمده، چارهای جز حضور گسترده در انتخابات برای تغییر دولت نهم پیش روی ما ایرانیان قابل تصور نیست.» او سپس به مواضع ادوار تحکیم اشاره میکند و میگوید: «سازمان دانشآموختگان ایران اسلامی به منظور هدف فوق، ضمن احترام به کاندیداهایی که شعار خود را خروج از وضعیت جاری اعلام کردهاند، برنامهها و منش سیاسی مهدی کروبی را برای تغییر وضعیت کنونی مناسبتر یافته است.
در گفتوگوها و تعاملاتی که اعضای سازمان دانشآموختگان با کروبی و اعضای ستاد وی داشتهاند، ایشان قول مساعد داده است که در همه زمینههایی که رئیس دولت صاحب اختیار و قدرت است از جمله، تشکیل کابینهای توانمند با حضور تکنوکراتهای برجسته و خوشنام کشور، پایان دادن به روند شبه آپارتاید محرومیت دانشجویان از حق طبیعی و خدادادی تحصیل، ایجاد محیطی زنده و بانشاط در دانشگاهها، ایجاد امنیت لازم برای فعالیت احزاب، مطبوعات و اهل قلم با معرفی وزرای خوشفکر برای وزارتخانههای علوم، ارشاد اسلامی و کشور و نیز رفع تبعیض علیه اقلیتهای قومی و دینی و مشارکت دادن آن در مدیریتهای ملی و بومی با شفافیت و قاطعیت کامل عمل کند و در صورت ظهور مانع یا موانعی برای انجام اقدامات فوق،آنها را صادقانه و صریح با مردم در میان بگذارد. به گفته او «در حوزه سیاست خارجی نیز که رئیس جمهور دارای اختیارات محدودی است، کروبی اعلام کرده است که تمام توان و سعی خود را برای عادیسازی روابط خارجی ایران و عبور از بحرانهای پیشرو که لازمه موفقیت هرگونه برنامه اقتصادی است، به کار گیرد. با توجه به این تعهدات، سازمان دانشآموختگان ایران اسلامی آقای مهدی کروبی را کاندیدای خود برای ریاست جمهوری دور دهم اعلام میکند و از همه ایرانیان میخواهد که در روز 22 خرداد ماه به پای صندوقهای رای هجوم ببرند و اراده خود برای تغییر شرایط با شور و امید و توکل بر خدای بزرگ و مهربان به نمایش بگذارند.
گزارش بهاره هدایت از نشست دفتر تحکیم وحدت
«جامعه مدنی، مطالبه محوری و دولت پاسخگو»عنوان نشست انجمنها اسلامی سراسر کشور بود که بهرغم تمام مخالفتها و ممانعتها در روزهای پنجشنبه و جمعه در بالاترین نقطه پایتخت که تالار رایزن در آن واقع شده است، برگزار شد. میهمانان سرشناسی که در این نشست حضور یافته بودند رسمیت دفتر تحکیم وحدت را مورد تایید قرار دادند.پیام دکتر سروش که در خارج از کشور به سر میبرد بر اهمیت این نشست دانشجویی افزود. بهاره هدایت عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت یک روز پس از برگزاری این نشست با روزنامه اعتمادملی به گفتوگو نشست تا جزئیات این نشست را تشریح کند:
میهمانان نشست «جامعه مدنی، مطالبه محوری و دولت پاسخگو»چه افرادی بودند؟
میهمانان این نشست از تمام طیفهای سیاسی بودند به عنوان مثال دکتر سحابی، هدی صابر، حبیبالله پیمان، رضا علیجانی و تقی رحمانی از طیف ملی مذهبیها و دکتر یزدی، هاشم صباغیان و محمد بستهنگار از نهضت آزادی در مراسم افتتاحیه این نشست حضور داشتند.علاوه بر اینها، رضوی، لاهیجی، صدر، نوشین احمدی،عمادالدین باقی، عیسی سحرخیز، حسین رفیعی، هرمیداس باوند، احمد زیدآبادی، یوسف مولایی، نسرین ستوده و تعدادی از اعضای سندیکای اتوبوسرانی به این نشست آمده بودند. که اغلب آنها نیز در زمان محدودی به سخنرانی پرداختند.
محور سخنرانی این افراد چه بود؟
مهندس سحابی بر شرکت فعال در انتخابات تاکید و از شرایط موجود کشور انتقاد نمود. او گذر از این شرایط را دارای اهمیت فراوان خواند البته سخنان سایر سخنرانان هم حول همین محور یعنی لزوم شرکت در انتخابات برای تغییر شرایط بود.مادر عباس حکیمزاده، دبیر سیاسی دفتر تحکیم وحدت که توانسته بود پس از 80 روز، فرزند خود را ملاقات کند،به بیان وضعیت فرزند خود پرداخت. او وضعیت جسمی و روحی عباس حکیمزاده را نامناسب خواند و از کاندیداهای ریاستجمهوری خواست تا به وضعیت دانشجویان زندانی توجه ویژه داشته باشند و شرایط آزادی آنها را فراهم کنند.
ظاهراً دکتر سروش هم پیامی به این همایش ارسال کرده بودند؟
بله. پیام دکتر سروش که توسط رضا خجستهرحیمی برای حضار قرائت شد، سومین پیام ایشان به این تشکیلات بود. سروش در این پیام بر لزوم شرکت و همراهی در انتخابات تاکید و اعلام کرده بودند که عدم شرکت در انتخابات کار درستی نیست و به ضرر کل جامعه تمام میشود. لازم به ذکر است که مادر محمد صدیقکبودوند هم در این نشست حضور یافته بود و نگران وضعیت فرزندش بود و خواستههایش همانند خواستههای مادر حکیمزاده بود.
در بعدازظهر روز اول نشست چه گذشت؟
در بعدازظهر پنجشنبه، تقی رحمانی، بابک احمدی و رضا علیجانی به سخنرانی پرداختند که البته مباحث علیجانی و رحمانی حول محور مسائل تشکیلاتی و داخلی بود اما بابک احمدی به وضعیت بحرانی کشور در این مقطع اشاره کرد و بر گذر از این وضعیت تاکید کرد. ایشان و سایر سخنرانان خطراتی که متوجه کشور است را به دانشجویان گوشزد کردند و حضور در انتخابات را راهکار گذار از این شرایط دانستند که با سخنرانی این سه فعال سیاسی روز اول نشست پایان یافت.
و روز دوم؟
در روز دوم تاجزاده و عباس عبدی به مناظره با یکدیگر پرداختند و به پرسشهای دانشجویان پاسخ دادند. مباحث این دو فعال سیاسی هم حول محور تشویق مردم به شرکت در انتخابات بود. عباس عبدی مشارکت در انتخابات و ارتقای مطالبات را محور سخنان خود قرار داده بود و تاکید داشت که در 10 روز مانده به انتخابات میتوان در مورد گزینه مشخصی صحبت کرد؛ تاجزاده نیز از ورود دفتر تحکیم وحدت به انتخابات استقبال کرد و آن را پدیده مثبتی دانست. هر دو سخنران بر عدم تخریب در انتخابات تاکید و اظهار داشتند که وضعیت فعلی نباید ادامه پیدا کند.
آیا نمایندگان کاندیداهای اصلاحطلب هم در این نشست حضور داشتند؟
بله. در بعدازظهر روز دوم، کرباسچی از ستاد کروبی و تاجیک از ستاد موسوی به مناظره با یکدیگر پرداختند البته نجفقلی حبیبی و علیمحمد حاضری از ستاد موسوی هم در این نشست حضور داشتند.
آیا از کاندیدا هم برای حضور در این نشست دعوتی شده بود؟
بله. از کروبی و موسوی برای سخنرانی در این نشست دعوت کرده بودیم. البته حضور کرباسچی از ستاد کروبی از چند روز قبل مشخص شده بود اما ستاد موسوی تا ساعات آخر روز چهارشنبه خبر قطعی به ما نداده بودند ولی خوشبختانه افرادی از این ستاد در نشست حضور پیدا کردند و کروبی هم در ساعات پایانی نشست برای دقایقی در جمع دانشجویان حاضر و به ایراد سخنرانی پرداخت. در هنگام حضور کروبی دانشجویان با دست زدن به وی خوشامد گفتند که ایشان نیز در ابتدا با حمایت از دانشجویان بازداشتی، خواستار آزادی هر چه سریعتر آنها شد.
این نشست چه مصوباتی داشت؟
طی پنج روز آینده مطالبات دفتر تحکیم وحدت به ستادهای دو کاندیدای اصلاحطلب ارسال میشود و پاسخ آنها را به صورت علنی، منتشر خواهیم کرد و بر اساس همان پاسخها به اعلام مواضع انتخاباتی خود میپردازیم.
از دیگر سو نشست دفتر تحکیم وحدت در تهران که روزهای پنجشنبه و جمعه برگزار شد، با ارسال دو نامه به دو نامزد اصلاحطلب به پایان رسید. اعضای تحکیم اعلام کردند روز چهارشنبه این هفته مواضع خود را در خصوص انتخابات اعلام میکنند و در این مدت 2 نامه برای دو نامزد اصلاحطلب (میرحسین موسوی و مهدی کروبی) ارسال کرده و از آنها خواستار آن شدهاند تا مطالبات خود را شفاف بیان کنند. تحکیم وحدت در نامهای که به هر دو نامزد ارسال کرده، آورده است:
«همانگونه که مستحضر هستید نشست انجمنهای اسلامی دانشجویان سراسر کشور (دفتر تحکیم وحدت) با موضوع بررسی انتخابات ریاستجمهوری در روزهای 24 و 25 اردیبهشت برگزار گردید. به اطلاع میرساند براساس مصوبه این نشست مقرر گردید برای کمک به شفافتر شدن فضای انتخابات و همچنین امکان پیگیری وعدههای داده شده از سوی کاندیداها در صورت پیروزی آنها در انتخابات مطالبات این اتحادیه که در دو بخش دانشگاهی و ملی تهیه شده است در اختیار شما قرار گیرد و براساس پاسخی که به این مطالبات داده میشود اعضای این اتحادیه نظر خود را ظرف 5 روز آینده اعلام کنند.
دفتر تحکیم وحدت همچنین مطالبات خود را از کاندیداهای ریاستجمهوری مطرح کرد. نسخهای از این مطالبات در اختیار اعتمادملی قرار گرفت:
طرح اولیه و سرفصلهای کلی مطالبات دفتر تحکیم وحدت پیرامون انتخابات ریاست جمهوری دهم در ضمیمه تحلیلی چهارم این اتحادیه پیرامون انتخابات ریاستجمهوری در اسفند ماه ۱۳۸۷ منتشر شد. متن پیش روی طرح نهایی مطالبات حداقلی این اتحادیه از کاندیداهای اصلاح طلب ریاست جمهوری دهم است که با همکاری انجمن اسلامی زیر مجموعه این اتحادیه و اعضای کمیته انتخابات و واحد سیاسی این اتحادیه آماده شده است. مطالبات این اتحادیه که در دو سطح یک - مطالبات دانشگاهی و دو- با توجه به رسالت جنبش دانشجویی مطالبات کلان اجتماعی-سیاسی آماده شده است بدین شرح می باشد:
مطالبات دانشگاهی
در این فصل ضمن اشاره به استقلال دانشگاه و آزادیهای آکادمیک و نیز حق تحصیل، آنها خواستار حذف کامل سهمیهبندی جنسیتی و بومیگزینی در آزمون ورود به دانشگاهها بر اساس صلاحیت علمی، احقاق حقوق دانشجویان محروم شده به دلایل سیاسی، عقیدتی و بازنگری در تمامی احکام انضباطی صادر شده در مدت ۴ سال گذشته و احقاق حقوق دانشجویان محروم از تحصیل، بازنگری در وضعیت تمامی دانشجویانی که به انحای مختلف از تحصیل در مقاطع بالاتر محروم شدهاند (دانشجویان ستارهدار) و فراهم کردن امکان بازگشت آنها به دانشگاه و ادامه تحصیل، تدوین قوانینی مبنی بر عدم محروم کردن دانشجویان از تحصیل یا ادامه تحصیل به دلایل سیاسی- عقیدتی، حذف سهمیه ارگانهای مختلفی از جمله بنیاد شهید، ایثارگران و بسیج در پذیرش دانشجویان شدهاند. آنها همچنین به آزادی نشریات و تشکلهای دانشجویی اشاره کرده و خواستار بازنگری در وضعیت تشکلهای دانشجویی که در سالهای گذشته از فعالیت آنها جلوگیری شده و تاکید بر آزادی تشکلیابی دانشجویان منتقد و دگراندیش با هر گرایش و ایدئولوژیای (از جمله تشکلهای زنان و قومی). بازگرداندن انجمنهای اسلامی به فعالین اصلی آن طبق رای و نظر عموم دانشجویان هر دانشگاه» شدهاند. ضمن آن بر تاکید دولت بر رسمیت دفتر تحکیم وحدت واقعی طبق رای و نظر انجمنهای اسلامی دانشجویان دانشگاههای سراسر کشور نیز اشاره کردهاند.
حق تدریس و پژوهش
در این سرفصل، اعضای تحکیم خواستار، تصویب و اصلاح آییننامهها برای متوقف کردن انقلاب فرهنگی دوم که در طول ۴ سال گذشته جریان داشته است، شده و تاکید کردهاند که باید «در وضعیت تمامی اساتیدی که به انحای مختلف در طول ۴ سال گذشته به صورت اجباری بازنشسته یا اخراج شدند یا به اشکال دیگری از تدریس در دانشگاهها منع شدهاند و بازگشت آنها به کرسی تدریس در دانشگاهها و ضرورت گزینش صرفا علمی اساتید» بازنگری شود. ضمن آنکه به بازنگری در معیارهای گزینش استاد با تاکید بر صلاحیتهای علمی، آزادی اساتید در بیان نظرات و دیدگاهها و مصونیت آنها از پیگیری در نهادهای خارج از دانشگاه، جلوگیری از اخراج و بازنشستگی پیش از موعد اساتید و بازگرداندن اساتید دگراندیش اخراج شده در طی سه دهه اخیر تاکید و خواستار آن شدهاند اساتید و دانشجویان بتوانند کاملا آزادانه موضوعات تحقیق و پژوهش را انتخاب کنند مخصوصا در حوزه علوم انسانی.
مطالبات زنان در دانشگاهها
در این فصل، دانشجویان تحکیم بر حذف کامل سهمیهبندی جنسیتی و بومیگزینی در آزمون ورودی دانشگاهها، لغو طرحهایی که تفکیک جنسیتی را در محیط دانشگاه سبب میشوند همچون جداسازی کلاسهای درس و اتوبوسهای حملونقل دانشجویان، تدوین آییننامهها و قانونی برای برخورد با حرمتشکنان و ناقضان امنیت دختران در دانشگاهها، لغو تمامی آییننامههای پوششی خارج از عرف در سطح دانشگاهها و خوابگاهها و تدوین آییننامهها و قوانینی که شأن دختران دانشجو را حفظ کند و لغو هر گونه طرح و برنامهای که مدت تحصیل دختران را کمتر از پسران قرار دهد، تاکید کردهاند.
مطالبات کلان اجتماعی- سیاسی
در این سرفصل، تحکیم معتقد است که باید رئیسجمهور آینده پیگیر مطالبات حقوقی جنبش اجتماعی زنان و ارائه لوایح مربوطه در این زمینه به مجلس و تلاش برای لغو قوانین تبعیضآمیز علیه زنان باشد. همچنین برای اشتغالزایی زنان و ورود آنان به بازار کار توسط وزرات کار و اموراجتماعی و تدوین طرحهایی توسط سازمانهای برنامهریزی جهت بهرهمندی کشور از تواناییهای زنان در عرصههای گوناگون به تدوین طرحی بیندیشد. آنها به پیگیری پیوستن ایران به کنوانسیون «رفع هرگونه تبعیض علیه زنان» تاکید کرده و افزودهاند: تغییر قوانین تبعیضآمیز علیه زنان سرپرست خانوار (همچون قانون حق ولایت فرزند و قانون حقوق و دستمزد) همچنین تدوین آییننامههایی که زنان سرپرست خانوار را در اولویت اشتغال قرار دهد. تحکیم در خصوص وضعیت معلمان نیز تاکید دارد که رئیسجمهور آینده باید با قوانینی مبنی بر حق داشتن سندیکا و نهادهای صنفی مستقل برای معلمان و تاکید بر تشکیل این نهادها مبتنی بر آرای معلمان همچنین ضرورت توجه مسوولان دولتی به نظرات این اصناف در تصمیمگیریهای مربوطه تصویب کند و امنیت شغلی معلمان در قالب آزادی بیان و پس از بیان و جلوگیری از فشار امنیتی بر فعالان صنفی تامین نماید. آنها همچنین به مطالبات ملی نیز اشاره و تاکید کردهاند مطالبات اصلی و ملی آنها این است: «حقوق بشر، حقوق شهروندی و حقوق اجتماعی، حذف نگاه امنیتی، احقاق حقوق، رفع تبعیض، تدوین و تصویب نظام جامع تامین اجتماعی برای کشور، تدوین و تصویب نظام هماهنگ حقوقی کارکنان دولت و رفع تبعیضات در نظام پرداخت حقوق، تدوین قوانینی جهت اجرای فصل سوم قانونی اساسی و حقوق شهروندی و به رسمیت شناختن واقعی حق نشان دادن اعتراض و به فعل درآوردن اصل ۳۷ قانون اساسی، رفع تبعیض و حذف گزینش سلیقهای از اقلیتهای قومی، مذهبی و عقیدتی در راستای دستیابی به مشاغل و مناصب مدیریتی در حوزههای خرد و کلان و تغییر قوانین تبعیضآمیز علیه زنان و اقلیتهای قومی و مذهبی در قانون اساسی. تحکیم وحدت درخصوص سیاست داخلی بر «توسعه متوازن، تمرکززدایی تاکید و اعلام کردهاند رئیسجمهور آینده باید توسعه متوازن و همهجانبه در تمامی ابعاد انسانی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، تکنولوژیکی، بهداشت و آموزشی مبتنی بر ارزشهای انسانی و رفاه انسانی، توسعه نامتوازن ( توسعهای که تاکنون در ایران همواره در دستور کار بوده است) ناپایدار و برگشتپذیر است و لازم است در ارائه هرگونه طرح و برنامهای برای توسعه توسعهای همهجانبه و فراگیر مدنظر قرار دهد.
سیاست خارجی
در سیاست خارجی نیز آنها بر «تنشزدایی، همکاری با جامعه بینالمللی و رفع تحریم» تاکید و اعلام کردهاند باید نگاه کارکردی به جای نگاه آرمانی، تنشزدایی در روابط خارجی و استفاده از فرصتهای پدید آمده و تغییرات حاصل شده در نظام بینالملل در جهت تامین منافع ملت اتخاذ شود. در بخش اقتصادی، تحکیم بر «اصلاح و تسریع روند خصوصیسازی و تمرکززدایی» پرداخته و اعلام کردهاند باید روند خصوصیسازی جای آن را خودمانیسازی و اختصاصیسازی گرفته، اصلاح شود. کشور در دست بخش دولتی است، کوچکسازی دولت، آزادسازی اقتصادی، کاهش تصدیگری دولت از طریق گسترش بخشخصوصی و اختیارات بخش خصوصی، کاهش ریسک سرمایهگذاری و ایجاد بستر مناسب برای سرمایهگذاری خارجی همچنین «شفافیت برنامههای اقتصادی و تلاش برای ریشه کن نمودن فساد اقتصادی، رانتخواری، اقتصاد واسطهای و دلالی» در اولویت قرار گیرد.