به صرف دولت و نظام است که بستری فراهم کند تا اهل کتاب و ناشران کار خودشان را به راحتی انجام دهند. هر قدر مانع و محدودیت برای نویسندگان و ناشران کمتر باشد، کشور بیشتر منتفع می شود. با برخی سیاست های تحدیدی و ممنوعیت آور امروز مخالفم و معتقدم باید شرایط مطلوب و آزادانه ای برای اهل فرهنگ ایجاد کرد.

در شلوغی نمایشگاه و میان جمعیتی که میرحسین موسوی را در محیط نمایشگاه کتاب دربر گرفته بود، از او درباره انتقاد اهل فرهنگ از شرایط موجود پرسیدیم و خواستیم بدانیم که موسوی چه کاری برای بهبود اوضاع انجام می دهد. وی گفت: "به صرف دولت و نظام است که بستری فراهم کند تا اهل کتاب و ناشران کار خودشان را به راحتی انجام دهند. هر قدر مانع و محدودیت برای نویسندگان و ناشران کمتر باشد، کشور بیشتر منتفع می شود. با برخی سیاست های تحدیدی و ممنوعیت آور امروز مخالفم و معتقدم باید شرایط مطلوب و آزادانه ای برای اهل فرهنگ ایجاد کرد."

ساعت 10 صبح روز جمعه 25 اردیبهشت، وقتی پراید سفید میرحسین موسوی از در خیابان شهید بهشتی وارد محوطه مصلی شد، گرمی و شلوغی نمایشگاه معنی تازه ای پیدا کرد. شعارهای "میرحسین حمایتت می کنیم" و "درود بر موسوی سلام بر خاتمی" برای لحظاتی سر داده شد و وقتی عوامل حراست تشخیص دادند که این شعارها وضعیت عمومی نمایشگاه را مختل می کنند، موسوی از همه خواست تا شعار ندهند و به درخواست نامبردگان عمل کنند.

موسوی با خوش برخوردی و صبوری خاص خودش از میان مردم عبور می کرد و البته اگر حلقه نیروهای حراستی وجود نداشت، شاید خیلی آسوده تر می توانست به پرسش های متعدد آنها پاسخ بدهد. احمد مسجد جامعی، محمد مهدی حیدریان، مجید مجیدی، مجید صیادی و دیگر نزدیکان و دوستان موسوی هم از شدت فشار جمعیت به عقب رانده شده بودند و راهی برای نزدیک شدن به موسوی پیدا نمی کردند.

بازدید موسوی از نمایشگاه با حضور در غرفه موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (ره) آغاز شد. این نامزد ریاست جمهوری با حضور در این غرفه با مسئولان موسسه تنظیم و نشر درباره تاثیر شخصیت امام بر فرهنگ جامعه و میراثی که موسسه تنظیم و نشر آثار ایشان بر دوش دارد و می تواند این مسیر را در راستای تحقق اهداف امام بپیماید گفتگو کرد.

سهراب هادی مدیر گرافیک موسسه تنظیم و نشر آثار امام و به قول خودش از شاگردان وی در روزنامه جمهوری اسلامی، درباره این بازدید گفت: موسوی در دوران نخست وزیری اش ارتباطی نزدیک با امام داشت و طی این سال ها همواره با موسسه در ارتباط بوده و به نوعی در جریان امور آن قرار دارد. حضور موسوی در این غرفه به معنی بیان ارادت و پیوستگی شخصیت موسوی به حضرت امام است. امام خمینی یک پیشوا و ارائه کننده تعریفی نو از انسان بود و من فکر می کنم که مهندس موسوی عالم بر زمان و عالم بر نگاه و دکترین امام است و همواره در عرصه های مدیریتی و هنری، نگاه و نظر امام را برای حرکت جامعه مدنظر قرار داده است. امام خمینی مبنای سمت و سوی سیاست های مهندس موسوی است.

او درباره حضور موسوی در نمایشگاه هم گفت: در این حضور بیشتر پیوندهای مردمی شکل گرفت و شاید آن طور که می خواست فرصت بازدید برای ایشان پیش نیامد و تلاش می کرد به سوال های مردم پاسخ بدهد.

موسسه بانوان اهل قلم خراسان رضوی، انتشارات صدرا، لیله القدر، علامه طباطبایی، دفتر انتشارات اسلامی جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، دعوت، دلیل ما، دارالکتب الاسلامیه، مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی و دارالفکر از جمله انتشاراتی های کتب دینی بودند که مهندس موسوی با وجود تراکم جمعیت و ممانعت هایی که عوامل حراست به وجود می آورد، برای بازدید از آنها اصرار داشت. او همچنین از غرفه ناشرانی چون کتاب پارسه، ققنوس و کتابخانه مجلس دیدن کرد و در غرفه فرهنگستان هنر که ریاست آن مجموعه را برعهده دارد، به تورق کتاب "تصویرگری شاهنامه" پرداخت. موسوی کتاب "هستی و زمان" مارتین هایدگر (ترجمه سیاوش جمادی) را نیز از نشر ققنوس گرفت.

او در حین بازدید و با وجود محدودیت هایی که اعمال می شد، به درخواست پرسشگران می ایستاد و به سوال های آنان پاسخ می داد. او از علاقه اش به خواندن گزارش های سیاسی سخن گفت و این را هم افزود که دو سه ماه است فرصت کتاب خواندن پیدا نکرده است.

او همچنین در پاسخ به خبرنگاران درباره محل نمایشگاه گفت: "اینجا برای نمایشگاه کتاب مناسب نیست و باید محل بهتری را برای دوستداران کتاب مهیا کرد تا رفت آمد مردم به سهولت بیشتری انجام شود. ما سعی خواهیم کرد محل بهتری را برای نمایشگاه پیدا کنیم."

هر چقدر عوامل امنیتی تلاش می کردند تا موسوی زودتر بازدیدش را انجام دهد و کسی شعارهایی در حمایت از او سر ندهد و نمایشگاه زودتر به حالت آرامش سابق برگردد، مهندس موسوی با حوصله جالب توجهی قصد داشت از غرفه های موردنظرش بازدید کند و هیچ سوال و درخواستی را از سوی مردم بی جواب نگذارد. او البته بدون تعارف گفت که راجع به وزارت ارشاد دوران صفارهرندی حرفی نمی زند. درباره وزیر فرهنگ و ارشاد خودش نیز پاسخی نداد و آن را به بعد موکول کرد.

اما وقتی درباره انتقاد اهل فرهنگ از شرایط موجود پرسیدیم و خواستیم بدانیم که ایشان چه کاری برای بهبود اوضاع انجام می دهد گفت: "به صرف دولت و نظام است که بستری فراهم کند تا اهل کتاب و ناشران کار خودشان را به راحتی انجام دهند. هر قدر مانع و محدودیت برای نویسندگان و ناشران کمتر باشد، کشور بیشتر منتفع می شود. با برخی سیاست های تحدیدی و ممنوعیت آور امروز مخالفم و معتقدم باید شرایط مطلوب و آزادانه ای برای اهل فرهنگ ایجاد کرد."

از او پرسیدیم در این راه با خلاهای قانونی چه کار می کنید. او پاسخ داد: "یکی از شعارهای من رعایت قانون است؛ به نوعی که هم حقوق نویسندگان و هم ناشران باید به صورت روشن تعیین شود. باید طوری عمل کنیم که وقتی یک نفر پشت میز می نشیند تصور نکند هر کاری بخواهد می تواند انجام دهد."

ممیزی کتاب موضوع دیگری بود که میرحسین موسوی در میان فشار جمعیت و اصرار خبرنگاران درباره آن توضیح داد. او گفت که "ممیزی کتاب مسائل مختلفی دارد. مثلا شنیده ام که اخیرا جلوی بعضی از کتاب هایی را که قبلا مجوز داشتند گرفته اند. به نظرم نظام باید نسبت به آن چیزی که امضا می کند پایبند باشد. وقتی به کتابی مجوز می دهیم باید قانونی عمل کنیم. اگر قانون می گوید که قبل از چاپ نیازی به بازبینی وجود ندارد نباید این کار را انجام داد و اگر هم مشکلی به نظر می رسد همه چیز باید به صورت روشن و قانونی گفته شود. مشکل امروز ما این است که در برخی موارد فراتر از قانون عمل می شود. ضمن اینکه حتی همین قوانین فعلی هم خوب اجرا نمی شود. دولت باید بپذیرد که مجبور است قانون را اجرا کند."

در این حین خبرنگاری از او پرسید "آیا شما می خواهید قوانین مربوطه را تغییر دهید" که موسوی پاسخ داد: "قوانین فعلی را از طریق اجرای قوانین می توان تغییر داد. من مسلما فضا را آزادتر می کنم."

او درباره علت کمبود سرانه مطالعه نزد افراد جامعه نیز گفت: "وقتی 25 درصد تورم داریم و مردم سه شیفته کار می کنند و با فقر و مشکلات اقتصادی دست و پنجه نرم می کنند، مشخص است که دسترسی به کالای فرهنگی پیدا نمی کند و اصلا فراغتی برای کتاب خواندن به دست نمی آورد. وقتی مسئله نان و نظم و امنیت اولویت دارد، یک خانواده چطور می تواند بخشی از درآمد خود را صرف کتاب کند؟ اگر دولت اعتقاد به فرهنگ مردم داشته باشد می تواند این مشکلات را رفع کند."

مهندس میرحسین موسوی با اشاره به تاثیر اندیشه‌های امام خمینی(ره) در جهان به ویژه کشورهای اسلامی گفت: جهان پیش از امام با جهان پس از امام قطعا یکی نیست.

وی با اشاره به این که تاثیر حضرت امام(ره) در حوزه‌های ملی، فرهنگی و در سطح جهان وجوه مختلفی دارد، اظهار کرد: زندگی سیاسی حضرت امام (ره) بسیار اثرگذار بود. بخشی از تاثیر امام(ره) به نظریات و دیدگاه‌های ایشان در حوزه‌های دین، فرهنگ، سیاست و دیگر حوزه‌های بر می‌گردد که به طور دائم در حال تاثیرگذاری در کل جهان به ویژه جهان اسلام است.

رییس فرهنگستان هنر در ادامه گفت: حضرت امام (ره) در سطح معنی نظری، دینی و سیاسی، ادبیات جهان و فضای سیاسی و معنوی جهان را دچار دگرگونی کردند.

موسوی با اشاره به نگاه همزمان امام خمینی(ره) به سنت و مدرنیسم خاطرنشان کرد: امام (ره) فردی بود که از یک سو رو به سنت داشت و قوی‌ترین ارتباط را با سنت‌ها و میراث تمدنی این کشور داشت و از سوی دیگر یک انسان کاملا مدرن و منطبق با زندگی روز خود بود. این نوع نگاه امام (ره) از ایشان یک شخصیت کاملا استثنایی می‌ساخت.

وی در ادامه تاکید کرد: باید تفسیر به روز از زندگی و نگاه امام (ره) ارائه کرد تا آن نگاه در وجوه مختلف زندگی ما جاری باشد.در ادامه به رابطه‌ی فرهنگ با حوزه‌های دیگر اشاره کرد و گفت: اقتصاد، سیاست و فرهنگ یک منظومه ی به هم پیوسته است.

موسوی در پایان افزود: هر نوع اقدام مثبت یا منفی در حوزه ی فرهنگ تاثیری بر اقتصاد و سیاست دارد و به طور متقابل هر نوع اقدام در حوزه ی اقتصاد بر حوزه ی فرهنگ نیز تاثیرگذار است. من هیچ گاه تلاش نکرده‌ام که این حوزه‌ها را از یکدیگر جدا بدانم.

موسوی که آگاهانه و با شناخت قبلی سراغ غرفه های موردنظرش می رفت، قصد داشت از غرفه های دیگری هم بازدید کند اما به خاطر شرایط نمایشگاه، ازدحامی که دور او ایجاد شده بود و مسیری که عوامل حراست برایش تعیین کردند، از سالن ناشران داخلی خارج شد و در میان شور و شعارهای دوستدارانش نمایشگاه را ترک کرد. دوستداران موسوی که در داخل سالن از دادن شعارهایی در حمایت از نامزد محبوبشان منع می شدند، در بیرون سالن تا پای ماشین به دنبال موسوی رفتند و با سرود "یار دبستانی من" بدرقه اش کردند.


دسته ها : انتخابات دهم
شنبه 1388/2/26 11:25
X