تعداد بازدید : 4540189
تعداد نوشته ها : 10297
تعداد نظرات : 320
استفاده از نوشابههای رژیمی با این ادعا که حاوی انرژی کمتر و بدون قند می باشند در افراد چاق و نیز بیماران مبتلا به دیابت افزایش یافته است اما این سوال برای خیلی از افراد وجود دارد که آیا مصرف روزانه این نوع از نوشابهها برای کنترل قند خون مضر نمی باشد؟
مطالعات جدید نشان داده است: افراد میانسال و سالمندان که هر روز نوشابه رژیمی مصرف میکنند ریسک ابتلا به دیابت نوع 2 در آنها افزایش مییابد.
نتایج مطالعهای که اخیرا روی 5000 بزرگسال آمریکایی انجام گرفته است، حاکی از آن است که خطر ابتلا به دیابت نوع 2 در سالهای آتی در افرادی که بهطور روزانه نوشابه رژیمی مینوشند 67 درصد بیشتر از گروهی است که نوشابه مصرف نمیکنند.
نکته جالب آنکه علاوه بر بالا رفتن قندخون طی سالهای بعد، افزایش وزن متوسط در این افراد نیز مشاهده شد.
یافتههای این مطالعه که در مجله علمی Diabetes Care به چاپ رسیده است، تایید کننده نتایج مطالعات قبلی که ارتباط مصرف نوشابههای رژیمی و سندرم متابولیک را نشان داده است، می باشد.
سندرم متابولیک مجموعهای از ریسک فاکتورهای دیابت و بیماریهای قلبی است که شامل چاقی شکمی، افزایش مقاومت به انسولین، افزایش قند خون، فشار خون و ازدیاد چربیهای خون میباشد.
در این مطالعه محققان از شرکتکنندگان در مطالعه خواستند، عادات غذایی خود را گزارش دهند.
بررسی نتایج این گزارشات نشان داد که پس از بررسی وزن افراد، تحصیلات و دیگر فاکتورهای سلامتی، ارتباط میان مصرف روزانه نوشابههای رژیمی و ریسک دیابت همچنان پابرجاست.
اما این همچنان واضح نیست که نوشابههای رژیمی به خودی خود یا عامل دیگر زمینهای، باعث افزایش استعداد ابتلا به چاقی و دیابت میباشند.
یک تئوری که در این زمینه قابل طرح است آن است که بسیاری از افراد که بهطور روزانه نوشابه استفاده میکنند حتی آنان که از نوشابههای رژیمی مینوشند، در سایر زمینهها نیز زندگی ناسالمی را دنبال میکنند و این خود باعث افزایش وزن و نیز افزایش ریسک دیابت میشود.
به این معنا که مصرف روزانه نوشابههای گازدار معمولا همراه با مصرف انواع فست فودها با چربی و انرژی فراوان و یا استفاده از غذاهای رستورانی می باشد که نتیجه نهایی این شیوه تغذیه دریافت بیشتر انرژی و چربی است که در پایان چاقی و دیابت را به همراه خواهد داشت.
تئوری اساسی دیگر در این زمینه این است که نوشیدنیها و غذاهای حاوی افزودنیهای شیرین شده می تواند در کل اشتهای افراد را به خوردن شیرینی در سایر اوقات بر انگیخته و باعث افزایش استعداد ابتلا به دیابت شود.
نکته عملی: اگرچه نوشابههای رژیمی دارای قند و نیز انرژی کمتری میباشند، ولی این به معنای استفاده مجاز روازنه بویژه در افراد چاق و دیابتی نیست. در هر حال آب بهعنوان سالمترین نوشیدنی همچنان در افرادی که خواهان پیشگیری از چاقی و دیابت می باشند توصیه میشود.