قدیما مثل حالا نبود . وقتی بچه ای به دنیا می آمد ،بزرگ تر های فامیل جمع می شدند و طی مراسمی شورای نام گذاری تشکیل می دانند تا اسمی را انتخاب کنند . پدر و مادر هم معمولا به نظر بزرگ تر ها احترام می گذاشتند .بزرگ تر فامیل با آداب خاص ،اسامی پیشنهادی را لای قرآن می گذاشت و با سلام و صلوات قرآن را باز می کرد تا اسم انتخابی مشخص شود .
البته در بعضی مواقع کسی پیدا می شد که اسم بچه را خواب می دید و یا برای بزرگداشت نام فردی که تازه از دست رفته بود پیشنهاد می کرد که نام آن فرد را روی بچه بگذارند در این مواقع بچه محکوم بود که آن اسم را تا آخر عمر یدک بکشد اسمی که شاید متعلق به 100سال پیش بود.

گاهی هم فرقی نمی کرد که بچه دختر باشد یا پسر چون اسم مرحوم جد بزرگ باید زنده می ماند و بودند دخترانی که عزت و حشمت صدا زده می شدند چون آن زمان کسی به روانشناسی اسم و تاثیر آن در روح و ذهن کودک اعتقادی نداشت...

اما امروز فرهنگ نامگذاری خیلی دگرگون شده و پدر و مادرها در هنگام انتخاب اسم چند دسته می شوند :

کسانی که دنبال اسامی ایران باستان هستند و دوست دارند که کودکشان نامی ایرانی هر چند سخت و نامأنوس داشته باشد . این دسته از پدر و مادر ها دیگر اسامی شاهنامه،رستم، سهراب ، سیاوش و تهمینه و.. که مربوط به قرن چهارم هجری است برایشان جذاب نیست و اصرار دارند که اسامی مربوط به دوران هخامنشیان و حتی قبل تر از آن را برای کودکشان انتخاب کنند.چون به نظرشان ایران آن وقت ها خیلی اصیل تر بوده است! آرشام، فرورتیش و پاتریس از این دست نام هاست .

گروه دوم کسانی هستند که دوست دارند از اسامی ائمه استفاده کنند که خود این گروه به سه دسته تقسیم می شوند:

گروه اول اسامی متبرک امامان را انتخاب می کنند و آرزو دارند که باانتخاب این اسامی کودکشان راه و روش این بزرگان را پی گیرد. محمد، علی ، فاطمه ، زهرا، زینب و مهدی از جایگاه محبوب تری نسبت سایر اسامی برخوردار اند.

دسته دوم کسانی هستند که اسامی ائمه را یا به صورت ترکیبی به کار می برند مانند ،محمد امین ،عماد رضا، محمد افشین و... و یا دنبال القاب و کنیه های ائمه اند که کمتر استفاده شده و به گوش خورده است مانند مطهره ،حنانه و...

اما دسته سوم؛ این افراد کسانی هستند که اسامی ائمه را فقط برای شناسنامه انتخاب می کنند بچه هایی که دو اسم دارند معمولا والدینشان جزو این دسته اند.

گروه سوم گروهی هستند که صرفا آوا و آهنگ اسم و ظاهر مدرن آن را مد نظر قرار می دهند . اسامی لوس و فانتزی و گاهاً نامأنوس انتخاب این گروه است و هیچ گاه به این فکر نمی کنند کودک همیشه کودک نخواهد ماند و وقتی بزرگ شد بار این اسم را چگونه باید به دوش بکشد؟ اسامی مانند آیناز، آیدین، پانیذ، ملیسا، گیلدا، آناشید، شانلی، آتریسا، آترینا، آردین، باتیس، بامشاد و... از این دسته اند .

می گویند اولین و ماندگارترین هدیه ای که والدین به فرزند خود می دهند اسم نیکو است. اما متاسفانه امروز در جامعه ما به این موضوع کمتر توجه می شود که هر اسمی با خودش معنای خاصی دارد و اسامی بر روح و شخصیت دارنده خود تاثیر می گذارند . انتخاب اسم حقی است که فرزند برپدر و مادر خود دارد و پدر و مادر موظفند برای کودکانشان نامی نیک انتخاب کنند...



دسته ها : فرهنگی
شنبه 1388/2/5 10:31
X