30 نفر از معتادانی که دچار عوارض خطرناک مصرف نورجیزک و تمجیزک شدند در مرکز غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ارجاع شدند که متاسفانه برخی از آنها نیز به علت همین عوارض فوت کردند.
 در شرایطی که معضل وسیع اعتیاد در ایران هر روزه پیچیده‌تر می‌شود و فعالیت افراد سودجو در زمینه ترک اعتیاد نیز این پیچیدگی‌ را تشدید می‌کند؛ گرایش روزافزون معتادین به سمت موادی مانند «نورجیزک» و «تمجیزک» جهت ترک اعتیاد که ظاهراً بسیار گسترده شده است، واکنش معاون وزیر بهداشت را در پی داشت.

معاون وزیر بهداشت گفت: فقط 3 داروی نالتکسون، بوپرنورفین و متادون برای ترک اعتیاد در ایران مجاز است، هر فرآورده دیگری که برای این منظور استفاده شود، غیر مجاز و خطرناک است به خصوص نورجیزک و تمجیزک که یک فرآورده تقلبی حاوی هروئین و کورتن است و مصرف آن موجب مرگ می‌شود.

رسول دیناروند، افزود: در سال‌های اخیر شاهد توسعه پروتکل‌های درمان و ترک اعتیاد در کشور بوده‌ایم، در زمان حاضر 3 روش درمان دارویی برای ترک اعتیاد از سوی وزارت بهداشت به تصویب رسیده است که شامل پروتکل درمان با نالتکسون، پروتکل درمان با متادون و پروتکل درمان اعتیاد با بوپرنورفین است.

وی گفت:‌ البته در طول درمان و حین سم زدایی از داروهای ضد درد، ضد هیجان و ضد افسردگی دیگری هم استفاده می‌شود اما داروهای اصلی و مجاز ترک اعتیاد برای جبران عوارض قطع فرآورده‌ اعتیاد‌آوری که مصرف آن قطع شده در ایران فقط همین 3 داروست که در مراکز رسمی و مجاز ترک اعتیاد صاحب مجوز از وزارت بهداشت یا بهزیستی بر اساس پروتکل‌های ابلاغ شده استفاده می‌شوند.

وی اضافه کرد: شربت تریاک هم هنوز جزء پروتکل‌های مجاز درمان اعتیاد نیست اما اگر در کمیته مربوطه آن در وزارت بهداشت تائید شود و مجوز بگیرد، ممکن است در آینده این فرآورده نیز برای ترک اعتیاد در دسترس قرار گیرد.

دیناروند هشدار داد: با این وجود در کنار مراکز رسمی و مجاز، مراکز غیر مجاز زیادی برای ترک اعتیاد در کشور وجود دارد، متاسفانه چون اعتیاد در کشور ما یک پدیده جدی است و افراد زیادی گرفتار آن هستند، بازاری هم برای کسانی که به دنبال سوء استفاده هستند به وجود آمده است.

وی گفت: مراکز غیر مجاز و غیر رسمی زیادی برای ترک اعتیاد در سراسر کشور به وجود آمده‌اند که حتی گاهی پزشکان هم در کنار غیر پزشکان در این مراکز فعالیت دارند و شیوه‌های مختلف و غیر علمی درمان اعتیاد را از قبیل روش‌های درمان گیاهی و درمان‌های دارویی و غیر دارویی و کارهای متعدد دیگر را تبلیغ و اجرا می‌کنند.

معاون غذا و داروی وزارت بهداشت تاکید کرد: استفاده از فرآورده‌های قاچاق و تقلبی برای ترک اعتیاد و تبلیغات ماهواره‌ای برای این کار قطعاً پدیده‌هایی است که مورد تائید وزارت بهداشت نیست.

وی اضافه کرد: نمونه این موارد استفاده از نورجیزک و تمجیزک است که در ظاهر به عنوان بوپرنورفین تزریقی برای ترک اعتیاد معرفی می‌شوند اما میزان بوپرنورفین این مواد بسیار کم است،‌ مقدار زیادی از مواد تشکیل دهنده این 2 فرآورده قاچاق هروئین است، بخش زیادی هم کورتن دارد که از مرزهای شرقی و ارد کشور می‌شود.

وی گفت: معتادانی که از برای ترک اعتیاد از نورجیزک و تمجیزک استفاده می‌کند به علت وجود هروئین فراوان در آن احساس سرخوشی و نشئگی می‌کند به همین علت از آن استقبال می‌کند، کورتن موجود در این فرآورده نیز در ابتدا اشتهای فرد را زیاد می‌کند، فرد چاق می‌شود و آثار بهبود ظاهری آن در سر و صورت معتاد نمایان می‌شود اما این علایم نشانه افزایش میزان کورتن در بدن فرد معتاد است، نشانه بهبود و درمان نیست و اگر ادامه پیدا کند منجر به مرگ فرد معتاد می‌شود.

دیناروند افزود:‌ 30 نفر از معتادانی که دچار عوارض خطرناک مصرف نورجیزک و تمجیزک شدند در مرکز غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ارجاع شدند که متاسفانه برخی از آنها نیز به علت همین عوارض فوت کردند.

وی گفت: میزان مرگ در بین معتادان تزریقی بسیار بالاست اما نمی‌توان به دقت معلوم کرد که علت مرگ این افراد چه بوده است، زیرا ممکن است فرد بر اثر اعتیاد و عوارض آن فوت کند یا دچار انواع عفونت به خصوص عفونت‌های ویروسی شود یا بر اثر تزریق تمجیزک و نورجیزک فوت کند.

وی ادامه داد: نورجیزک و تمجیزک داروی ترک اعتیاد نیست. این دو فرآورده 100درصد قاچاق و تقلبی هستند، حتی بوپرنورفین مجاز تزریقی نیز برای ترک استفاده نمی‌شود و چون یک مسکن است در اختیار مراکز ترک اعتیاد قرار نمی‌گیرد. برای ترک اعتیاد از بوپرنورفین خوراکی در مراکز ترک اعتیاد استفاده می‌شود و در مراکز ترک اعتیاد نیازی به بوپرنورفین تزریقی نیست.


دسته ها : تندرستی
سه شنبه 1387/10/10 9:53
X