تعداد بازدید : 4540075
تعداد نوشته ها : 10297
تعداد نظرات : 320
استخوانهای بلند از مهمترین استخوانهای ساختار اسکلت عضلانی بدن انسان به شمار میآید که در انجام حرکات و فعالیتهای متداول روزانه نقش مهمی را ایفا میکنند. در عین حال، این استخوانها از آسیبپذیرترین استخوانهای بدن انسان هستند.
برای درمان شکستگی این استخوانها، روشهای درمانی مختلفی پیشنهاد میشود که یکی از مهمترین آنها استفاده از اکسترنال فیکساتورها (External Fixator) است.
این روش درمانی در کشورهای پیشرفته بسیار متداول است و در کشور ما نیز با توجه به گسترش صنعت فناوری استفاده از فیکساتورهای ارتوپدی در سالهای اخیر افزایش قابلملاحظهای یافته و روبه گسترش است.
خوب است بدانیم اولین دستگاه اکسترنال فیکساتور در سال 1853 میلادی در کشور آلمان طراحی و ساخته شده است. این دستگاه از سال 1950 تا سال 1980 دارای رشد و تنوع بسیار شده است و امروزه انواع پیشرفته این دستگاه به عنوان درمانی ایدهآل برای شکستگیهای باز است.
بتازگی حامد داداشپور مقدم تهرانی، عضو باشگاه پژوهشگران، اکسترنال فیکساتوری از جنس آلومینیوم و تیتانیوم را طراحی کرده است. وی به دلیل این اختراع خود موفق به کسب مقام هفتم جهان در مسابقات اختراعات و ابتکارات اروپا در کشور بلژیک شده است. گفتگوی ما را در این خصوص بخوانید.
علت اصلی طراحی این ساختار آن هم از جنس آلومینیوم و تیتانیوم چه بوده است؟
در صنعت پزشکی، ابزارآلات و تجهیزات پزشکی از فلزات غیرآهنی مانند استینلس استیل و تیتانیوم استفاده میشود که این فلزات نباید تحت هیچ شرایطی اکسید شوند.
در این طرح به جای فلز استینلس استیل که جرم مخصوص آن 7/8 است، از آلیاژ آلومینیوم و تیتانیوم با جرم مخصوص 7/2 استفاده شده است. در رادها نیز به جای لولههای استیل از کامپوزیتهای کربنی استفاده شده است.
معمولا این ساختارها از چه اجزایی تشکیل شدهاند؟
اکسترنال فیکساتورها معمولا به صورت ست مصرف میشود که این ست شامل شانز، راد و کلمپ است.
اکسترنال فیکساتورها در چه مواردی کاربرد پیدا میکنند؟
اکسترنال فیکساتورها در درمان شکستگیهای باز با زخمهای وسیع و شدیدا آلوده کاربرد وسیعی دارند. همچنین کوتاهی اندام از مراجعات رایج ارتوپدی است که علل شایع آن در سالهای اخیر اختلالات مادرزادی، تروماها و عفونتهای استخوانی است که در حال حاضر استفاده از اکسترنال فیکساتورها درمانی موفقیتآمیز را به همراه دارد.
در خصوص عملکرد این ساختار در بلند کردن عارضه اندامی توضیح دهید.
با اعمال نیرو به وسیله شاترها، استخوان تحت فشار قرار میگیرد که این امر موجب رشدونمو استخوان میشود. پس از رسیدن به طول مورد نظر، افزایش طول متوقف میشود و پس از مشاهده کال استخوانی مطلوب اکسترنال فیکساتور با بیحسی موضعی خارج و گچ PTB برای بیمار گرفته میشود.
طرح شما در مقایسه با موارد مشابه خود چه مزیتهایی دارد؟
با توجه به طراحی مکانیکی خوبی که در این طرح صورت گرفته، این دستگاه نسبت به نمونههای داخلی و خارجی خود کاربری فوقالعاده آسانی را برای پزشک فراهم کرده است.
همچنین به دلیل استفاده از کامپوزیتهای کربنی، مقدار ضریب اطمینان (F.S) بالاتری وجود دارد. این وسیله آنقدر سخت است که مانع اعمال نیرو به عمل شکستگی و باعث تحریک تولیدی کانال نمیشود.
این طرح دارای تنوع رنگ است که هر شخص براساس سلیقه خود رنگ دستگاه را انتخاب میکند. البته مهمترین مزیت این طرح به تولید رسیدن آن در داخل کشور و رفع نیاز از واردات نمونههای خارجی با هزینههایی کلان است.