معمولا جنگل و مرتع را " منابع طبیعی تجدید شونده " می نامندو گاهی هم به جنگل و مرتع و خاک , منابع طبیعی تجدید شونده می گویند. این اشتباه از آنجا ناشی می شود که آنچه در طبیعت وجود دارد و انسان د رپیدایش و خلقت آنها دخالتی نداشته است , مانند معادن ( سرب , نفت , طلا , آهن , ذغال سنگ و غیره) و آب و خاک و گیاه و غیره همه را از اجزاء " منابع طبیعی " به حساب می آورند و نباتات ( جنگل و مرتع) یا پوشش گیاهی و در مواردی هم حتی خاک را منابع طبیعی تجدید شونده می خوانند. از آن جهت اینها را تجدید شونده می خوانند زیرا معتقدند که اینها قابل تجدید هستند یعنی دو مرتبه به وجود می آیند ولی بقیه مانند نفت و ذغال سنگ و غیره دیگر قابل تجدید نیستند یعنی دیگر به وجود نمی آیند.
اولا عنوان تجدید شونده به گیاه ( جنگل و مرتع) و خاک, دادن صحیح نیست. درست است که گیاه از خاک جدا نیست و خاک بستر گیاه را تشکیل می دهد و با از بین رفتن خاک , گیاه از بین می رودو با از بین رفتن گیاه خاک هم از بین می رود . یا حاصلخیزی خود را از دست می دهد, ولی در مورد اصطلاح " تجدید شونده " , این دو یعنی خاک و گیاه را در یک ردیف آوردن صحیح نیست. برای اینکه, گیاه یک موجود زنده است که از طریق تکثیر سلول , رشد و نمو می کند و... ولی خاک , یک چیزی است که با آن کاملا فرق دارد( ا زتخریب و تجزیه ی سنگ به وجود می آیدو ...) ثانیا چون گیاهان از طریق تکثیر سلول زیاد می شوند اینطور می نماید که اصطلاح " تکثیر شونده " بهتر از " تجدید شونده " می باشد.
تعریف منابع طبیعی و ثروتهای طبیعی و تقسیم بندی آنها
مواد و موجودات طبیعی که انسان د رپیدایش یا خلقت آنها , دخالتی نداشته بر دو نوع هستند :
1- ثروت های طبیعی
2- منابع طبیعی
ثروت ها ی طبیعی
ثروت های طبیعی به موادی گفته می شود که به طور طبیعی به وجود آمده یعنی انسان د رپیدایش یا خلقت آنها , دخالتی نداشته است و اگر هر قدر هم د راستخراج و یا بهره برداری از آنها صرفه جویی بشود , سرانجام روزی تمام خواهد شد مانند کلیه ی معادن و ذخایر زیرزمینی.
ثروت های طبیعی خود به سه دسته تقسیم می شوند :
الف) ثروت های طبیعی جامد
معادن ذغال سنگ, نمک, گچ, آهک و ...
ب) ثروت های طبیعی مایع
مثل نفت که بیشتر به جای معادن به آنها ذخایر گفته می شود زیرا مقدار آنها زیاد و و حجم وسیعی را اشغال کرده است.
ج) ثروت های طبیبعی گازی شکل
منابع طبیعی
منابع طبیعی به مواد و موجودات زنده ای اطلاق می گردد که به طور طبیعی به وجود آمده و انسان د رپیدایش یا خلقت آنها هیچگونه دخالتی نداشته است و اگر به طور صحیح از آنها بهره برداری شود ,هیچوقت تمام ویا غیر قابل استفاده نمی شوند مانند هوا , آب , خاک , جنگل , مرتع , حیات وحش و ماهی ها و ...
منابع طبیعی بر دو دسته اند:
الف) جاندار
ب) غیر جاندار
منابع طبیعی جاندار
منابع طبیعی جاندار بر دو دسته اند: گیاهی و جانوری
- منابع طبیعی گیاهی شامل جنگل و مرتع
- منابع طبیعی حیوانی که شامل دو دسته ی حیوانات می شود :
a) حیوانات آبزی شامل ماهی , میگو و ...
(b حیوانات خاکزی شامل حیات وحش مانند آهو , گورخر و ...
منابع طبیعی غیر جاندار
این منابع شامل آب, خاک و هوا میباشد.( منابع طبیعی اصلی) همانطور که گفته شد اگر به طور صحیح از منابع طبیعی بهره برداری شود هیچ وقت تمام یا غیر قابل استفاده نمی شود . به عنوان مثال اگر جنگل ها و مراتع به طور بی رویه مورد استفاده قرار نگیرد , همیشه تکثیر کرده و تمام نمی شود. در مورد هوا که تمام شدنی نیست اما ممکن است در اثر آلودگی زیاد غیر قابل استفاده بشود. در مورد آب اگر زیاد استفاده شود ممکن است تمام شود و از طرف دیگر ممکن اسنت وجود هم داشته باشد اما بر اثر آلودگی شدید غیر فابل استفاده بشود. خاک نیز ممکن است در اثر فرسایش از بین برود ویا ممکن است باشد اما به دلیل فرسایش , آلودگی شدیدو شور شدن غیر قابل استفاده بشود.
چهارشنبه 1387/12/21 21:34