با این که حمله اخیر آمریکا به سوریه با استفاده از خاک عراق، مقامات عراقی را با تردیدهای جدی تری برای امضای توافق نامه بلندمدت امنیتی با آمریکا روبه رو کرده است، کاخ سفید مخالفت صریح خود را با اصلاحات مصوب دولت عراق در پیش نویس توافق نامه اعلام کرده است. واشنگتن که اصرار دارد این توافق نامه را تا ماه دسامبر یعنی پیش از پایان دوره ریاست جمهوری بوش به امضا برساند، همچنین تهدید کرده است که اگر بغداد پیمان امنیتی را امضا نکند، حمایت هایش را از دولت عراق قطع خواهد کرد. در همین حال مخالفت های مراجع و مردم عراق با امضای توافق نامه امنیتی بغداد-واشنگتن همچنان ادامه دارد.
کاخ سفید: تغییر در پیش نویس توافق نامه برای ما بسیار سخت استپیش از این، دولت عراق پس از برگزاری یک نشست جهت بررسی تغییرات لازم در پیش نویس توافق نامه امنیتی بغداد و واشنگتن، نسخه تغییرات لازم الاجرا در توافق نامه تنظیم شده را به «رایان کراکر» سفیر آمریکا در بغداد تحویل داده بود.
«علی دباغ» سخنگوی دولت عراق پس از جلسه کابینه تاکید کرد: تصمیم دولت مبنی براز سرگیری مذاکرات با آمریکا درباره توافق نامه امنیتی پس از ارائه تغییرات در برخی مفاد پیش نویس این توافق نامه اتخاذ شد. وی افزود: تغییرات مذکور اساسی و ضروری بود که توسط تعدادی از وزیران احزاب سیاسی عراق پیشنهاد شد. دباغ تاکید کرد: هدف از این تغییرات دستیابی به توافق نامه ای است که تضمین کننده حفظ حاکمیت و صلح ملی عراق باشد.
موارد اصلاحی پیش نویس توافق نامهوی افزود: دلیل این امر این بود که چنان چه توافق نامه بین دو دولت به امضا برسد، با توجه به تغییر دولت ها دستخوش تحولات خواهد شد، اما امضای آن بین دو کشور ثابت خواهد بود.
وی هم چنین خاطرنشان کرد: دولت عراق در این تغییرات هم چنین از دولت آمریکا خواسته است تا در راستای حفظ دموکراسی در عراق و دخالت نکردن در امور داخلی کشورهای همجوار آن تلاش کند.
نماینده پیشین پارلمان عراق نیز گفت: هیئت دولت در نشست خود درباره اصلاحیه توافق نامه امنیتی خواستار خروج قطعی و بی قید و شرط نیروهای آمریکایی از عراق تا سال ٢٠١١ شد.
«مریم الریس» نماینده پیشین پارلمان عراق اظهار داشت: این درخواست یکی از ٥ اصلاحیه موردنظر دولت عراق درباره توافق نامه است که بر اساس آن دولت های آتی این کشور نیز نتوانند حتی به بهانه آموزش نیروهای عراقی خواستار تداوم حضور نیروهای آمریکایی در کشور شوند.
وی افزود: اصلاحات دولت در توافق نامه امنیتی بر لزوم نهایی و قطعی بودن زمان خروج نیروهای آمریکایی و غیرقابل تمدید بودن آن تحت هر شرایطی تاکید دارد.
الریس درباره مصونیت قضایی نیروهای آمریکایی در عراق نیز گفت: هیئت دولت در این نشست خواستار تعیین محدوده و چارچوب قانونی فعالیت های نیروهای آمریکایی و تعریف این وظایف از لحاظ قانونی، نظارت عراق بر محموله های پستی نظامیان آمریکایی، تشخیص عملکرد مجرمانه نیروهای آمریکایی توسط دستگاه قضایی عراق و نه کمیته مشترک شده است.
وی افزود: هیئت دولت هم چنین تاکید کرد که فرمانده کل نیروهای مسلح عراق قبل از انجام عملیات نظامی مشترک با آمریکایی ها باید موافقت نخست وزیر را جلب کند، نه کمیته مشترک که نسخه فعلی توافق نامه امنیتی بر آن تاکید دارد.
فهرست سه صفحه ای تهدیدهای آمریکامعاون رئیس جمهور عراق گفت که این تهدید آمریکایی ها سبب شگفتی عراقی ها شده است.
وی گفت: این تهدید واقعا برای ما شوک آور بود و بسیاری از افراد آن را باج خواهی تلقی کردند.
هاشمی هم چنین مهم ترین دستاورد هیئت مذاکره کننده عراق را در مذاکرات مربوط به توافق نامه امنیتی توافق بر سر عدم اعطای حق مصونیت قضایی به آمریکایی ها در این کشور دانست. وی هم چنین عنوان داشت: «جورج بوش» رئیس جمهور آمریکا، به دلیل تماس مکرر با مالکی که تقریبا هفته ای دوبار صورت می گیرد، به بررسی توافق نامه امنیتی و تغییرات در آن می پردازد.
برخی روزنامه ها مانند «المناره» چاپ بغداد نیز نوشتند: آمریکا برای اجبار عراقی ها به امضای توافق نامه به رفتارهای تحریک کننده تازه ای روی آورده است.
به نوشته المناره، تهدید به توقف تبادل گزارش های امنیتی، توقف عملیات گشت مرزی و هوایی، توقف آموزش نظامیان عراقی، خارج کردن تمامی مشاوران نظامی و غیرنظامی از عراق و توقف کمک های مالی برای سازندگی عراق مجموعه ای از تهدیدهایی است که آمریکایی ها به گوش عراقی ها رسانده اند.
این روزنامه به نقل از رسانه های غربی آورده است که ژنرال ریموند اودیرنو مسئولان عراقی را تهدید کرده که اگر توافق نامه امنیتی را امضا نکنند، کمک ٦/٣ میلیارد دلاری برای عملیات بازسازی و خدمات در عراق و ١٠ میلیارد دلار برای خرید تسلیحات نظامی را متوقف می کند.